Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

ΓΣΕΕ: «Η όποια συγχώνευση πρέπει να γίνει χωρίς να χαθεί ούτε μια θέση εργασίας»

Η ΓΣΕΕ σχολιάζοντας την συμφωνία της Alpha Bank με τη Eurobank, τονίζει πως η όποια συγχώνευση πρέπει να γίνει χωρίς να χαθεί ούτε μια θέση εργασίας, χωρίς να περιοριστεί κανένα εργασιακό δικαίωμα τραπεζοϋπαλλήλου, τη στιγμή που οι φόβοι των εργαζομένων των δύο τραπεζών ότι η συγχώνευση θα συνοδευτεί με απολύσεις και περικοπές προσωπικού εντείνονται.
Οποιαδήποτε πρωτοβουλία πρέπει να έχει στόχο τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, την ανάπτυξη και την απόλυτη διασφάλιση των θέσεων εργασίας προσθέτει η ΓΣΕΕ και επαναλαμβάνει την αναγκαιότητα ύπαρξης ισχυρού δημόσιου πυλώνα στο πιστωτικό σύστημα.
Ειδικότερα, η ΓΣΕΕ αναφέρει στην σχετική ανακοίνωσή της ότι

Εργαζόμενη εγκυμονούσα σε διατροφικό αδιέξοδο!

Εργαζόμενη εγκυμονούσα σε διατροφικό αδιέξοδο!Λύσεις για μία απαιτητική κατάσταση

Μια εγκυμοσύνη φέρνει σταδιακά πολλές αλλαγές στην καθημερινή ζωή, ακόμη και στις διατροφικές συνήθειες, ειδικά όταν μάλιστα είστε και εργαζόμενη. Το ιδανικό είναι να υπάρχει κατάλληλος προγραμματισμός στο σπίτι τις υπόλοιπες ώρες ώστε η εργασία να συνδυάζεται με μικρά ελαφρά σπιτικά γεύματα / σνακ ανά 3-4 ώρες, παράλληλα φυσικά με την απαραίτητη ξεκούραση, στοιχειώδη σωματική άσκηση σύμφωνα και με την έγκριση του επιβλέποντος ιατρού, και ευχάριστη διάθεση.

Επειδή όμως συχνά στερείστε τη δυνατότητα να

Ύποπτο μπλακ άουτ στο Νεωρίο Σύρου

Χωρίς ρεύμα έμεινε σήμερα το Νεωρίο Σύρου, η μεγαλύτερη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Αιγαίου…
Το Νεωρίο δεν είχε καταφέρει να εξοφλήσει τους λογαριασμούς του προς τη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτροδότησης να διακόψει την παροχή ρεύματος, αφήνοντας στο έλεος του θεού τόσο τη επιχείρηση, όσο και τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε αυτή, απειλώντας έτσι ένα από τα τελευταία ναυπηγοεπισκευαστικά κέντρα της Ελλάδας με διάλυση.
Απορίας άξιο είναι και το γεγονός πως η ΔΕΗ δε σκέφτεται καν πως παίζει παιχνίδια στις πλάτες εργαζομένων που παλεύουν καθημερινά προκειμένου να τα βγάλουν πέρα. Με αυτά και με αυτά, η επιχείρηση διέκοψε τη λειτουργία της και οι εκατοντάδες εργαζόμενοι που δούλευαν εκεί, απειλούνται με ανεργία.
Θέση για το θέμα, πήρε ο

Από 12 Σεπτεμβρίου το εργόσημο μέσω των ΕΛ.ΤΑ.

Από τα ΕΛΤΑ ξεκινά στις 12 Σεπτεμβρίου η διανομή του εργόσημου - κουπονιού εργασίας που θα «καλύπτει» την αμοιβή και την ασφάλιση των περιστασιακά απασχολούμενων, ενώ κουπόνια εργασίας θα διαθέτουν από τις 20 Σεπτεμβρίου στους ενδιαφερόμενους και οι τράπεζες Εθνική, Αγροτική, Εμπορική, Πειραιώς, Alpha Bank και EFG Eurobank. Τις ημερομηνίες κυκλοφορίας του εργόσημου ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εργασίας κλείνοντας τον «κύκλο» των καθυστερήσεων που σημειώθηκαν για την προετοιμασία των φορέων και την έκδοση των κουπονιών.
Το κουπόνιΤο εργόσημο αποτελεί ειδικό έντυπο - επιταγή με μοναδικό αριθμό που

Αυστραλία: Ανοίγει η πόρτα της μετανάστευσης σε Έλληνες

Η Αυστραλία αποφάσισε να ανοίξει τις πόρτες της σε Έλληνες για να μεταναστεύσουν, λόγω της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η Ελλάδα, αλλά υπό πολλές και αυστηρές προϋποθέσεις.

Μετά από εισήγηση της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, η οποία γνωρίζει τις ανάγκες και τις προοπτικές που υπάρχουν και προσπαθεί να βοηθήσει όσους θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους στην Αυστραλία, το υπουργείο Μετανάστευσης δέχθηκε να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία. Συγκεκριμένα το υπουργείο Μετανάστευσης θα διοργανώσει διήμερη εκδήλωση σε κεντρικό σημείο της Αθήνας στις 8 και 9 Οκτωβρίου.

Εκεί θα παραστούν εκπρόσωποι αλλά και

Έρευνα για την πτώση της μετοχής της ΔΕΗ, ζητά η ΓΕΝΟΠ


Τη διεξαγωγή έρευνας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τον εισαγγελέα για την πορεία της μετοχής της ΔΕΗ τις τελευταίες εβδομάδες ζητά με σημερινή ανακοίνωση η ΓΕΝΟΠ, κάνοντας λόγο για χειραγώγηση και υποτιμητική κερδοσκοπία στο πλαίσιο συστηματικής προσπάθειας απαξίωσης της μετοχής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρει η ΓΕΝΟΠ, από τις 26 Ιουλίου ως τις 10 Αυγούστου η μετοχή της ΔΕΗ υποχώρησε κατά 38,9 %, από 9,45 σε 5,77 ευρώ ενώ κατά την ίδια περίοδο ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου μειώθηκε κατά 20,4%, και η συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑΑ κατά 15,4%. Η ΓΕΝΟΠ σημειώνει επίσης ότι στις συγκεκριμένες συνεδριάσεις καταγράφεται αύξηση του όγκου των συναλλαγών στη μετοχή της ΔΕΗ, με το μέσο ημερήσιο αριθμό αγοραπωλησιών να ανέρχεται σε 618 χιλιάδες.

«Η πτώση αυτή, υποστηρίζει η ΓΕΝΟΠ, είναι παντελώς αδικαιολόγητη, καθώς ουδεμία απολύτως μεταβολή προέκυψε ή εκδόθηκε ανακοίνωση της εταιρείας σχετικά με αλλαγές στην οικονομική κατάστασή της. Επειδή οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ έχουν έννομα συμφέροντα πάνω στην περιουσία της εταιρείας καλούμε όλους τους υπεύθυνους φορείς της Πολιτείας και του Χρηματιστηρίου να διερευνήσουν την υπόθεση. Ειδικότερα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς οφείλει ως αρμόδιο όργανο να διενεργήσει έρευνα για τις δυνατότητες «χειραγώγησης» της τιμής της μετοχής της ΔΕΗ με σκοπό τη χρηματιστηριακή απαξίωση της εταιρείας προκειμένου να διευκολυνθεί η ιδιωτικοποίησή της», καταλήγει η ανακοίνωση.

Κωμικοτραγικές καταστάσεις στον ΟΕΚ



Σύμφωνα με πληροφορίες πληθαίνουν οι περιπτώσεις περιφερειακών υπηρεσιών του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) που αδυνατούν πλέον να αντιμετωπίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα. Οι υπάλληλοι του OEK όλη την Ελλάδα καλούνται πλέον να πληρώσουν από την τσέπη τους για την αγορά γραμματοσήμων αλληλογραφίας και για την παροχή υπηρεσιών καθαρισμού των κτιρίων. Θα μπορούσε κάποιος να επικαλεστεί οικονομική χρεοκοπία του ΟΕΚ όμως κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει. Τα διαθέσιμα του ΟΕΚ ξεπερνούν τα 400 εκατομμύρια ευρώ και επαρκούν όχι μόνο για την έγκριση μικροεξόδων των υπηρεσιών αλλά και για άμεση έναρξη προγραμμάτων στεγαστικής πολιτικής.
Στην πραγματικότητα η διοίκηση για άλλη μια φορά έσπασε κάθε ρεκόρ αναβλητικότητας και καθυστέρησης και δεν έχει αποστείλει πρακτικό απόφασης έγκρισης μικροεξόδων στην αρμόδια διεύθυνση έτσι ώστε να προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες. Τους τελευταίους μήνες και χωρίς καμιά λογική εξήγηση, η διοίκηση έπαιξε κυριολεκτικά με το θέμα των μικροεξόδων αφού μετά από έγκριση, ακολούθησε ακύρωση, επανεισαγωγή, τροποποίηση, αναστολή, μεταβολή … Στην 15η Συνεδρίαση (17 Ιουνίου 2011), το Δ.Σ. ΟΕΚ ενέκρινε την έκδοση περισσότερων από είκοσι χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής (ΧΕΠ) για την κάλυψη μικροεξόδων του β’ εξαμήνου 2011. Για ένα μήνα και πλέον η απόφαση δεν μεταβιβάζεται στην Οικονομική Διεύθυνση και στις 16η Συνεδρίαση (22 Ιουλίου 2011), αποφασίζεται η επανεξέταση του θέματος!!!. Στην 17η Συνεδρίαση (28 Ιουλίου 2011) εγκρίνονται πενήντα τέσσερα (54) χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής (ΧΕΠ) για την κάλυψη μικροεξόδων ενός τριμήνου. Για ένα μήνα δηλ. έως τις 29 Αυγούστου η απόφαση δεν είχε διαβιβαστεί στην Οικονομική Διεύθυνση για διεκπεραίωση!!!
Επισημαίνεται ότι στο παρελθόν οι εργαζόμενοι, με αφορμή την αδυναμία εκκίνησης προγραμμάτων, το «μπλοκάρισμα» στον έλεγχο επιδότησης ενοικίου και μια σειρά άλλων θεμάτων, επισημαίνουν ότι «ο ΟΕΚ παρουσιάζει την χειρότερη εικόνα αφού έχει εισέλθει σε ένα φαύλο κύκλο συγκεντρωτισμού, καθυστερήσεων και αναποτελεσματικότητας. Σημαντικά θέματα και διαδικασίες είτε «λιμνάζουν» στα συρτάρια της Διοίκησης είτε έχουν απορριφθεί χωρίς αιτιολόγηση.»

Ενοικίαζε αλλοδαπούς εργαζόμενους!


Ενοικίαζε αλλοδαπούς εργαζόμενους!
Εργοδότης, ύποπτος για την παράνομη απασχόληση 200 Πολωνών για τον τρύγο στην περιοχή της Καμπανίας (ανατολική Γαλλία), κρατείται απ την τοπική αστυνομία, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της στο Σαλόν-ον-Σαμπάνιε.
Η τοπική χωροφυλακή ξεκίνησε την ανάκριση για την υπόθεση αυτήν από πέρυσι τον Σεπτέμβριο. Προέκυψε ότι ο εργοδότης, που έχει προφυλακιστεί, ηγείτο μίας εταιρείας, που μίσθωνε ομαδικά αλλοδαπούς εργαζόμενους.
Προέκυψε, επίσης, ότι οι εν λόγω Πολωνοί εργαζόμενοι δεν είχαν συμπληρώσει ενώπιον των γαλλικών αρχών κανένα από τα έγγραφα, που ο νόμος προβλέπει σχετικώς.
Ο εργοδότης αναμένεται να παραπεμφθεί με την αυτόφωρη διαδικασία, καθώς οι χωροφύλακες επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερο και διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι την παραβίαση του εργατικού νόμου κατά τον φετινό τρύγο.
Υ.Γ. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στη χώρα μας ...

Δύο εργατικά ατυχήματα σε εγκαταστάσεις της ΔΕΗ


 
Ένας εργαζόμενος νεκρός και ένας τραυματίας είναι ο απολογισμός δύο εργατικών ατυχημάτων που συνέβησαν σήμερα στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στην Πάτρα και την Πτολεμαΐδα.
Συγκεκριμένα, στις 11 σήμερα το πρωί, στον Κλάδο Ορυχείου Νοτίου Πεδίου του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας σκοτώθηκε ο Ι. Παπανικολής του Χρήστου, 50 ετών, οδηγός φορτηγού που εργαζόταν σε εργολάβο της ΔΕΗ, όταν το φορτηγό του καταπλακώθηκε από υλικά που αποκολλήθηκαν. Ο παθών μεταφέρθηκε με το ασθενοφόρο του Ορυχείου στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Κοζάνης όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Άμεσα ειδοποιήθηκαν το Αστυνομικό τμήμα Πτολεμαΐδας που επελήφθη του συμβάντος, και η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος.
Επίσης, στις 9 σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια εργασιών στον Υποσταθμό Πάτρα ΙΙΙ, σημειώθηκε ατύχημα, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρά εγκαύματα ο Γεώργιος Κουρκούτας του Διονυσίου, 40 ετών, τεχνίτης υποσταθμών.
Ο τραυματισμένος μεταφέρθηκε στο 409 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Πάτρας, ενώ ετοιμάζεται η μεταφορά του σε Νοσοκομείο της Αθήνας, εξειδικευμένο στην αντιμετώπιση σοβαρών εγκαυμάτων.
          

ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ... ΜΕ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

Φύλακες ιδιωτικής εταιρείας security μας κατήγγειλαν ότι ενώ απασχολούνταν με τη φύλαξη του (τότε) εργοταξίου του Νέου Λιμένος Πατρών, διαπίστωσαν μετά από ενάμισι χρόνο απασχόλησής τους ότι ήταν ανασφάλιστοι. Όταν ζήτησαν από την ιδιωτική εταιρεία, που τους προσέλαβε, βεβαιώσεις προϋπηρεσίας και τα ένσημά τους, έλαβαν μόνο βεβαιώσεις προϋπηρεσίας  από άλλη εταιρεία security, με έδρα την Αθήνα, η οποία όμως ουδεμία σχέση είχε με την φύλαξη του λιμανιού.
Ξετυλίγοντας το κουβάρι του νήματος διαπιστώσαμε ότι η εταιρεία που εξέδωσε τις βεβαιώσεις προϋπηρεσίας δεν είχε άδεια δραστηριοποίησης στην πόλη μας, κάτι το οποίο όμως είχε η εταιρεία των Πατρών, από την οποία είχαν προσληφθεί. Μάλιστα οι φύλακες ενώ απασχολούνταν στη φύλαξη του λιμανιού, φαίνονταν στις καταστάσεις προσωπικού της εταιρείας των Αθηνών, τις οποίες κατέθεταν στην Επιθεώρηση Εργασίας Περιστερίου. Δηλαδή οι φύλακες του Νέου Λιμένος Πάτρας, φαίνονταν ότι απασχολούνταν στην Αθήνα, σε άλλη εταιρεία απ' αυτή που ο ΟΛΠΑ είχε αναθέσει τη φύλαξη.
Τελικώς οι φύλακες απομακρύνθηκαν από την εταιρεία, δίχως να τους καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα και κινήθηκαν νομικά εναντίον των δύο εταιρειών, μήπως και βγάλουν άκρη.
Μετά από διάστημα αρκετών μηνών, σε επικοινωνία που είχαν με την Ασφάλεια Πατρών, διαπίστωσαν ότι η εταιρεία security εξακολουθούσε να δηλώνει στις αστυνομικές αρχές τα ονόματά τους, ως υπευθύνους φύλαξης του Νέου Λιμένα, γεγονός που τους προβλημάτισε εντόνως. Όταν απευθύνθηκαν προς τούτο στον υπεύθυνο προσωπικού της εταιρείας security (ο οποίος συμπτωματικά έχει στενή συγγένεια με άνθρωπο του...λιμανιού), έλαβαν την απάντηση ότι προφανώς πρόκειται περί λάθους και ότι θα διορθωθεί. Όμως, διαπίστωσαν μετά από αρκετούς μήνες, ότι η εταιρεία security εξακολουθεί να τους δηλώνει στην Ασφάλεια Πατρών ως φύλακες του Νέου Λιμένα και εντόνως θορυβημένοι κινούνται πλέον νομικά εναντίον της εταιρείας.
Τη συγκεκριμένη υπόθεση την παρακολουθούμε στενά ως ERGASIANEWS και στην αναζήτησή μας συλλέγουμε στοιχεία για τη δράση της συγκεκριμένης εταιρείας και για τις "σχέσεις" που έχουν αναπτυχθεί γύρω από τη φύλαξη του Νέου Λιμένα Πατρών. Πάντως έχουμε την εντύπωση ότι το ίδιο "στενά" παρακολουθούν τη συγκεκριμένη υπόθεση και οι αστυνομικές αρχές και πολύ σύντομα θα έχουμε "μαντάτα"!!!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΣΕΕ: H αποκατάσταση της αλήθειας για το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  
31/8/2011
Σχετικά με την ανοιχτή επιστολή της ΜΚΟ ΙΛΙΣΟΣ, η οποία μας κοινοποιήθηκε και στην οποία αναφέρονται μεταξύ άλλων καταγγελίες για το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ  διευκρινίζουμε:
1. Το ΙΝΕ-ΓΣΕ από την ίδρυσή του το 1990 προέβλεπε στο καταστατικό του περιφερική διάρθρωση σε όλη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα το καταστατικό ανάφερε: «Το ΙΝ.Ε έχει πανελλαδική οργανωτική δομή. Η δομή αυτή διασφαλίζεται με τη σύσταση, μετά από απόφαση του Δ.Σ., του Ινστιτούτου Εργασίας, Περιφερειακών Επιτροπών του ΙΝ.Ε στις 13 γεωγραφικές - διοικητικές Περιφέρειες της Χώρας, και Κλαδικών Επιτροπών του ΙΝ.Ε, στους κλάδους Οικονομίας, Παραγωγής και Οργάνωσης της  Εργασίας».
Η τροποποίηση του καταστατικού που επικαλείται 31/5/11 ήταν καθαρά διευκρινιστικού χαρακτήρα. Άλλωστε από το 1990 το ΙΝΕ υλοποιεί προγράμματα απασχόλησης σε όλη την Ελλάδα μέσω των Περιφερειακών Παραρτημάτων του. Η ενασχόληση μας με πολιτικές απασχόλησης είναι καταστατικός στόχος και έχουμε υλοποιήσει με απόλυτη επιτυχία δεκάδες προγράμματα απασχόλησης με πληρότητα και επάρκεια του επιστημονικού μας προσωπικού, μέσα και από την πανελλαδική διάρθρωση του Οργανισμού μας
2. Όσον αφορά στο χαρακτηρισμό του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ ως κυβερνητικού Οργανισμού ο οποίος χρηματοδοτείται 100% από δημόσιους πόρους, δηλώνουμε ότι είναι αναληθές και ότι ουδεμία χρηματοδότηση έχουμε από το Δημόσιο.
Οι πόροι μας προέρχονται 100% από εισφορές μελών και μέσα από την υλοποίηση Κοινοτικών Προγραμμάτων
3. Επιγραμματικά για  τη διαβολή που επιχειρείται σε βάρος του  ΙΝΕ-ΓΣΕΕ επιφυλασσόμαστε για κάθε έννομο συμφέρον του Οργανισμού μας.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΣΕΕ Γ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ


Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ  απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων δήλωσε τα ακόλουθα:
 
Ακούσατε πριν από μένα τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων που πέραν των αιτημάτων τους, δεν πρέπει να ξεχνούν ότι απ’ αυτούς πηγάζει η φοροδιαφυγή, η φοροκλοπή, η εισφοροδιαφυγή και είναι και οι μόνοι οι οποίοι δεν έχουν πληρώσει για την κρίση. Αυτό που εμείς τονίσαμε είναι ότι ο κόσμος της μισθωτής εργασίας, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι έχουν φτάσει στα έσχατα όρια και δεν αντέχουν άλλο.

Ζητήσαμε μέτρα και πολιτικές που θ’ αλλάξουν αυτήν την κατάσταση αφενός μεν με μια γενναία εισοδηματική αναδιανομή που πρέπει να γίνει ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, για τους εργαζομένους που στενάζουν και έχουν διαρκώς τον κίνδυνο της απόλυσης και βεβαίως να

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΩΝ GOODY'S ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΧΕΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ



Με απολύσεις απειλεί τους εργαζόμενους ο νέος ιδιοκτήτης υποκαταστήματος των GOODY'S στην Πάτρα, το οποίο πωλήθηκε προσφάτως σε νέο ιδιοκτήτη. Μάλιστα ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης έχει και άλλα υποκαταστήματα στην κατοχή του (Ναύπακτο, κ.λ.π) και προσφάτως απέκτησε και το συγκεκριμένο υποκατάστημα στην Πάτρα.
Σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε διεμήνυσε στο προσωπικό ότι όποιος δεν δεχθεί μείωση μισθού στα 700€ και δεν αποδεχθούν να εργάζονται χωρίς ρεπό και χωρίς προσαυξήσεις για αργίες και Κυριακές, θ' αποζημιωθεί και θα πάει σπίτι του.
Να υπενθυμίσουμε ότι τα "όργανα" έχουν ξεκινήσει για το συγκεκριμένο υποκατάστημα εδώ και αρκετό καιρό, καθώς ο προηγούμενος ιδιοκτήτης όφειλε στους εργαζόμενους επιδόματα αδείας και άλλες μισθολογικές απολαβές.
Το ERGASIANEWS παρακολουθεί τό συγκεκριμένο θέμα εδώ και αρκετό καιρό και κατά καιρούς έχει δημοσιεύσει άρθρα με τα προβλήματα που έχουν προκύψει σε σχέση με τις εργασιακές σχέσεις.
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Άρη Αργυράκη, πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πάτρας "Η ΕΝΩΣΗ", αφού μας επισήμανε ότι ενδεχομένως να μην έχει αρμοδιότητα ο συγκεκριμένος σύλλογος να παρέμβει, καθώς μάλλον πρόκειται για υπαλλήλους στην εστίαση, εν τούτοις μας ενημέρωσε ότι ορισμένα μέλη του Συλλόγου εργάζονται στο συγκεκριμένο υποκατάστημα και έχουν προβεί σε καταγγελίες προς το Σύλλογο. Ο κ. Αργυράκης τόνισε ότι στις αρχές Σεπτέμβρη θα συνεδριάσει το ΔΣ  του Συλλόγου και αφού αξιολογήσει όλες τις καταγγελίες που έχουν περιέλθει εις γνώση του, θα δρομολογηθούν έλεγχοι με την Επιθεώρηση Εργασίας και το ΙΚΑ σε αρκετές επιχειρήσεις της Πάτρας.
Εμείς να επισημάνουμε ότι επικοινωνήσαμε με την γνωστή εργατολόγο Αθηνών Χ.Υ, η οποία μας επισήμανε ότι σε περίπτωση μεταβίβασης μια επιχείρησης, υπάρχει διαδοχή του εργοδότη και μεταβιβάζονται όλες οι υποχρεώσεις του προηγούμενου εργοδότη, προς τους εργαζόμενους, στο νέο εργοδότη.
Πάντως μόνο ένα 40% του προσωπικού έχει δεχθεί την μείωση που τους έχει προτείνει ο νέος εργοδότης, ενώ το υπόλοιπο 60% αναμένεται να κινηθεί νομικά, καθώς πρόκειται για εργαζόμενους που εργάζονται επί 17 συναπτά έτη στο συγκεκριμένο κατάστημα.



Πλαφόν τα 2.773,40 ευρώ στο ανώτατο ποσό για συντάξεις

Αναδρομικά από την 1η Ιουλίου, αρχίζει να ισχύει το πλαφόν των 2.773,40 ευρώ ως ανώτατο ποσό σύνταξης για τους νέους (από 1/1/93 και μετά) ασφαλισμένους στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και στα ειδικά ταμεία κύριας ασφάλισης μισθωτών. Το πλαφόν αυτό ορίζει εγκύκλιος του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ Οπως αναφέρεται στην εγκύκλιο «μετά την ψήφιση του νόμου 3986/11, οι προσαυξήσεις λόγω τέκνων δεν προσαυξάνουν πλέον το τετραπλάσιο του μέσου μηνιαίου κατά κεφαλήν Α.Ε.Π. που λαμβάνεται ως βάση υπολογισμού του πλαφόν» και από την 1/7/2011, δηλαδή από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του ν. 3986/2011, συμπεριλαμβάνονται στο πλαφόν το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 2.773,40 ευρώ. Αιτήσεις για συνταξιοδότηση από 1/7/2011 και μετά θα κριθούν σύμφωνα με αυτή τη διάταξη, ενώ οι αποφάσεις συνταξιοδότησης με έναρξη καταβολής της σύνταξης από 1/7/2011 και μετά θα αναθεωρηθούν (θα μειωθούν) χωρίς, ωστόσο, να αναζητηθούν από τους συνταξιούχους οι διαφορές έως και αυτή την ημερομηνία.

ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΡΟΔΙΑΚΟΜΙΔΗ ΤΟΥ ΝΕΦΡΟΠΑΘΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΚΑΖΙΝΟ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ



Υπέγραψε πριν από λίγη ώρα ο Διοικητής του ΙΚΑ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος  για την αεροδιακομιδή του Νεφροπαθούς συναδέλφου, εργαζόμενου στο Καζίνο της Ρόδου, από τις Η.Π.Α στην Ελλάδα. Το Ι.Κ.Α θα καλύψει συνολικά κονδύλι ύψους 85.000€, το οποίο απαιτείται για την ασφαλή αεροδιακομιδή του συναδέλφου Π.Μ.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο συνάδελφος Π.Μ, από τις αρχές Ιουλίου,  είχε μεταβεί στο JACKSON MEMORIAL HOSPITAL για να υποβληθεί σε επέμβαση μεταμόσχευσης νεφρού, με δότη τον αδερφό του. Μάλιστα είχε προκαταβάλλει το ποσό των 160.000€, ποσό που αντί να χρησιμοποιηθεί για την επέμβαση, "εξανεμίσθηκε" σε αδικαιολόγητα νοσήλεια για πνευμονία, ύψους 9000€ ημερησίως.
Ο συνάδελφος Π.Μ αναμένεται τις επόμενες ημέρες να διακομισθεί στη χώρα μας, όπου θα υποβληθεί πρώτα σε επέμβαση καθαρισμού βαλβίδας στην καρδιά και μετά θα εξετασθεί το ενδεχόμενο λήψης νομικών μέτρων κατά του JACKSON MEMORIAL HOSPITAL.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΜΑΪΑΜΙ "ΕΦΑΓΕ" 160.000€ ΑΠΟ ΝΕΦΡΟΠΑΘΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΣΕ ΚΑΖΙΝΟ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΗ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ

Δωδεκανήσιος νεφροπαθής, εργαζόμενος στο Καζίνο της Ρόδου, κινδυνεύει να πεθάνει επειδή κάποια ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ του JACKSON MEMORIAL HOSPITAL του Μαϊάμι του πούλησαν φρούδες ελπίδες υφαρπάζοντάς του 160.000€ και τώρα απειλούν να τον αποσυνδέσουν από τα μηχανήματα και να τον πετάξουν στο δρόμο.
Η Ιστορία του συναδέλφου Π.Μ ξεκινά στις 10.7.2011, όπου μετέβει στις Η.Π.Α και συγκεκριμένα στο Μαϊάμι, στο Νοσοκομείο JMH, για να προβεί σε μεταμόσχευσή νεφρού. Το JMH, αφού πρώτα υποσχέθηκε  στον Π.Μ ότι, έναντι αντιτίμου 160.000€, αναλαμβάνει τη μεταμόσχευση νεφρού, και αφού (μετά από κωλυσιεργίες 2,5 ετών του JMH) αναγκάστηκε ο αδερφός του συνάδελφού μας  να γίνει δότης, δίνοντάς του το ένα νεφρό, εν συνεχεία με διάφορες υπερκοστολογημένες δαπάνες, δήθεν για την αντιμετώπιση μιας πνευμονίας που προέκυψε, «απορρόφησαν» ολόκληρο το ποσό και ζητούν επιπλέον χρήματα για να προχωρήσουν στην τελική επέμβαση. Τα χρήματα αυτά αφενός δεν υπάρχουν, καθώς ήδη η οικογένεια έχει υποστεί μεγάλες οικονομικές θυσίες, αφετέρου οφείλουμε σας ενημερώσουμε ότι ακόμα και το «εξανεμισθέν» ποσό των 160.000€ συλλέχθηκε με πολύ κόπο από εργαζόμενους των 750 ευρώ στο Καζίνο της Ρόδου.
Τώρα ο συνάδελφος Π.Μ απειλείται από τ' ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ του JMH ότι θα βρεθεί στο δρόμο, διότι το ΙΚΑ δεν έχει φροντίσει ακόμα για την κάλυψη της δαπάνης για την αεροδιακομιδή του νεφροπαθή συναδέλφου από τις Η.Π.Α στην Ελλάδα.
Στο θέμα αυτό έχει παρέμβει και η Ομοσπονδία Επιχειρησιακών Σωματείων Ιδιωτικών Καζίνο (ΟΕΣΙΚ), η οποία απέστειλε σήμερα κατεπείγουσα επιστολή στο Διοικητή του ΙΚΑ κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο, την οποία κοινοποιεί στους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Παρακάτω ακολουθεί η επιστολή της ΟΕΣΙΚ:

ΤΟ ΙΚΑ ΑΓΙΟΥ ΑΛΕΞΙΟΥ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΧΟΡΗΓΗΣΕΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΜΗΤΕΡΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΣΕ ΠΡΩΙΜΑ ΕΞΑΜΗΝΗΤΙΚΟ ΠΑΙΔΙ

Στα χέρια μας έφτασε καταγγελία εργαζόμενης - οικονομικής μετανάστριας από τη Βουλγαρία, παντρεμένη με Έλληνα, η οποία εργάζεται σε μεγάλη επιχείρηση της Πάτρας επί 14 έτη. Η εργαζόμενη αυτή πριν από 2,5 χρόνια γέννησε πρόωρα το τέκνο της στον 6ο μήνα και το βρέφος είχε ελάχιστες πιθανότητες να ζήσει. Τελικά μετά από υπερπροσπάθειες των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού του Νοσοκομείου του Ρίου, το τέκνο επέζησε και μετά από μερικούς μήνες το πήρε στο σπίτι. Σήμερα το παιδάκι είναι 2,5 ετών και σφίζει από ζωή και υγεία.
 Όταν η μητέρα αιτήθηκε να λάβει την άδεια τοκετού και το επίδομα μητρότητας που προηγείται του τοκετού, βρήκε άρνηση τόσο από τον εργοδότη της, όσο και από το ΙΚΑ του Αγίου Αλεξίου Πάτρας. Η δικαιολογία τόσο του εργοδότη, όσο και του ΙΚΑ, ήταν ότι η εργαζόμενη γέννησε πρόωρα και δεν είχε διακόψει από την εργασία της, ώστε να δικαιούται το επίδομα μητρότητας. Προφανώς τα "Σαΐνια" του ΙΚΑ Αγίου Αλεξίου να θεωρούσαν ότι δεν μπορεί να επιζήσει ένα τέκνο που γεννήθηκε πρώιμα πριν από την 28η εβδομάδα. Έλα όμως που κάτι τέτοιο συμβαίνει. Η εργαζόμενη προσέφυγε στην αρμόδια επιτροπή του ΙΚΑ με ένστασή της, όπου κατά τη διάρκεια της συζήτησης της υπόθεσής της, κάποιοι εκ των παρισταμένων και συγκεκριμένα ένας εκπρόσωπος των εργοδοτών έκανε ρατσιστικό «χιουμοράκι» σχετικά με την καταγωγή της και έδωσε μάχη για να καταψηφίσουν τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής το εύλογο και δίκαιο αίτημα της .
 Τελικά η κοπέλα δεν έλαβε ποτέ ούτε το επίδομα μητρότητας από το ΙΚΑ, ούτε την άδεια τοκετού από τον εργοδότη.
Προσφάτως ο συνήγορος του πολίτη δικαίωσε εργαζόμενες μητέρες με ανάλογο πρόβλημα και ανάγκασε το ΙΚΑ να εκδώσει σχετική εγκύκλιο. Σας παραθέτουμε παρακάτω την απόφαση του συνηγόρου του πολίτη και καλό θα είναι το τοπικό ΙΚΑ να ενημερωθεί απί των εγκυκλίων της κεντρικής Διοίκησης και να δώσει άμεσα λύση στο θέμα.

"ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2011
 ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
 Ασφαλισμένες του ΙΚΑ



Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Συλλαλητήριο στη ΔΕΘ οργανώνει η ΓΣΕΕ

Πανεργατικό συλλαλητήριο διοργανώνει η ΓΣΕΕ και τα συνδικάτα, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε ο Γιάννης Παναγόπουλος.
Ο κ. Παναγόπουλος τόνισε ότι «τα σημερινά στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ για το ύψος και τη σύνθεση των καταγεγραμμένων ανέργων επιβεβαιώνει δυστυχώς με τον πιο έντονο τρόπο τις εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ για τα αποτελέσματα της ακολουθούμενης σκληρής περιοριστικής εισοδηματικής πολιτικής».
Η μετάταξη του ΦΠΑ στα είδη εστίασης από 13% σε 23%, εκτιμά η ΓΣΕΕ, θα επιδεινώσει περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα, ενώ θα οδηγήσει και στη νέα διόγκωση της ανεργίας.
«Αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση της ανεργίας αποτελεί η ανάπτυξη και η ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας ώστε να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Διαχρονική απαίτηση της ΓΣΕΕ είναι η αύξηση του επιδόματος ανεργίας και η διεύρυνση του χρόνου χορήγησης του , προκειμένου να ανακουφιστούν οι χιλιάδες άνεργοι», σημείωσε ο κ. Παναγόπουλος.

Η ΓΣΕΕ στηρίζει την ΠΟΣΠΕΡΤ


Στο πλευρό της ΠΟΣΠΕΡΤ βρίσκεται η ΓΣΕΕ η οποία με ανακοίνωσή της ζητά τη διασφάλιση θέσεων εργασίας για όλους τους εργαζομένους στην ΕΡΤ.
Η ανακοίνωση, αναφέρει:
«Η ΓΣΕΕ υποστηρίζει τον αγώνα της ΠΟΣΠΕΡΤ σχετικά με τη λειτουργία, την ανάπτυξη και την εξυγίανση της ΕΡΤ. Η λογική της κυβέρνησης για εξορθολογισμό του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της χώρας, δεν προωθείται με την «απόσυρση» των δημοσίων μέσων ενημέρωσης ούτε μπορεί να γίνει σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων με τη λογική : «πονάει κεφάλι, κόψε κεφάλι» .
Η διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας μέσα από ένα γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο καθώς και ο σεβασμός στα εργασιακά, οικονομικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, αποτελούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την επίτευξη του στόχου της όποιας αναδιάρθρωσης, της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης».

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Γέφυρα Ρίου – Αντιρίου. Ειδικές Τιμές μόνο για λίγους…..?



Κυριακή 14-8-2011 πέρασα τη γέφυρα του Ρίου προς Ναύπακτο το μεσημέρι και επέστρεψα και πάλι στην Πάτρα πριν παρέλθουν 8 ώρες.
Συγγενείς από την Πάτρα με είχαν ενημερώσει ότι τις Κυριακές όταν επιστρέφεις εντός οκταώρου δεν πληρώνεις διπλά.
Πράγματι πλήρωσα το αντίτιμο κατά την έξοδο και κρατάω την απόδειξη την οποία δείχνω στην επιστροφή (στην οποία αναγράφεται σαφώς η ώρα διέλευσης) και ζητώ να μην πληρώσω και πάλι αφού δεν είχε ξεπεραστεί το οκτάωρο.
Αντί αυτού η υπάλληλος με ενημερώνει ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί δεν το δήλωσα όταν πέρασα το μεσημέρι για να μου κόψει λέει και κάποια άλλη ειδική κάρτα την οποία έπρεπε να επιδείξω κατά την επιστροφή.
Τη ρωτάω “Πού το γράφει αυτό για να ενημερωθεί δηλ. ο κόσμος τι ισχύει  για τις Κυριακές και ότι πρέπει να το δηλώνεις κατά την έξοδο”
Μου απαντά : “Έπρεπε να ρωτήσετε”.
Πληρώνω το αντίτιμο για δεύτερη φορά εκνευρίζομαι και θαυμάζω τον ορθολογισμό της!
Δηλαδή κάποιος που δεν το γνωρίζει … “στόμα με στόμα”  πρέπει κατά τη λογική των υπευθύνων της γέφυρας να ρωτήσει αυτό που πουθενά δεν αναγράφεται ούτε στο σταθμό διοδίων, ούτε στο site τους στο οποίο πουθενά δεν αναφέρεται κάτι για τις Κυριακές…!
Συμπέρασμα : Θα επιπλήξω αυστηρότατα τους συγγενείς μου που με ενημέρωσαν ελλιπώς όπως όφειλαν !!
Τα υποδέλοιπα συμπεράσματα δικά σας…

Ο κ. Τσικρικάς νεος προεδρος της Α.Δ.Ε.Δ.Υ,μετα την την παραίτηση του Σπ. Παπασπύρου

Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. κατά τη σημερινή της συνεδρίαση έκανε δεκτή την παραίτηση του Σπ. Παπασπύρου από τη θέση του Προέδρου, η οποία και είχε υποβληθεί από τις 5 Ιουλίου και προχώρησε στην εκλογή νέου Προέδρου. Στη θέση αυτή εξέλεξε τον κ. Κώστα Τσικρικά.
Ο κ. Τσικρικάς προέρχεται από τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ). Κατείχε από τον Ιανουάριο του 2010 (μετά την εκλογή της νέας διοίκησης της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. που προέκυψε από το 34ο Συνέδριο του 2010), έως σήμερα τη θέση του Α’ Αντιπροέδρου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και έχει πλούσια συνδικαλιστική δράση. Διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης», μέλος του Γ.Σ. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. κ.ά.
Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. επιπλέον κατά τη σημερινή της συνεδρίαση εξέτασε και συμπλήρωσε τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις σχετικά με τις παρεμβάσεις του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος το επόμενο διάστημα και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, επικεντρώθηκε δε στο Συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011 με αφορμή τη ΔΕΘ.

Τι τρέχει με τα Goody's; Πάνε για λουκέτο;

Απλήρωτους εδώ και 4 μήνες έχει αφήσει τους εργαζόμενούς του ιδιοκτήτης υποκαταστήματος της γνωστής – πασίγνωστης – αλυσίδας γρήγορου φαγητου Goody’s, όπως...καταγγέλουν οι ίδιοι! Η έρευνα ξεκίνησε από εργαζόμενο που δήλωσε ότι έχει να δει το χρώμα του χρήματος από τον περασμένο Απρίλιο, όταν και πήρε τον μιvσθό του για τελευταία φορά!

Η κατάσταση μάλιστα στο συγκεκριμένο υποκατάστημα των Goody’s, πήγε άσχημα όλο το καλοκαίρι με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι πλέον να φοβούνται περισσότερο ότι η επιχείρηση θα κλείσει παρά για το

Πρόεδρος ταχυδρόμων Γιώργος Βασιλόπουλος: Σχέδιο απαξίωσης των ΕΛΤΑ


ο πρόεδρος της ΠΟΣΤ Γιώργος Βασιλόπουλος

Υπόνοιες για σχέδιο απαξίωσης των Ελληνικών Ταχυδρομείων με στόχο την πώλησή τους άφησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ) Γιώργος Βασιλόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ με αφορμή το πόρισμα του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή. Το πόρισμα κάνει λόγο για παράνομες επιχορηγήσεις στους συνδικαλιστές ύψους 3,7 εκατ. ευρώ, κατά τη χρονική περίοδο 1999 - 2010.

«Βάλλεται ο οργανισμός. Εμείς ως εργαζόμενοι κάνουμε υπερπροσπάθεια για να κρατήσουμε κερδοφόρο τα ΕΛΤΑ, αλλά οι μεταφορές και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι στοχευμένες για να εξαγοραστούν. Γίνεται προσπάθεια απαξίωσης» δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Πρώτη Γραμμή».

Ο κ. Βασιλόπουλος υποστηρίζει ότι με νόμιμο τρόπο και βάσει των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που έχουν υπογραφεί με τη διοίκηση, έγιναν οι επιχορηγήσεις προς την ΠΟΣΤ.

ΤΥΜΠΑΝΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟΝ ΟΤΕ...ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Εξαιρετικά απόμακρο φαντάζει πλέον το ενδεχόμενο επίτευξης εργασιακής ειρήνης στον ΟΤΕ, με τη χθεσινή - πρώτη μετά τις θερινές διακοπές- συνάντηση μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων όχι απλώς να λήγει άδοξα αλλά και να πυροδοτεί εκ νέου το κλίμα έντασης ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Κατά τη χθεσινή εξαιρετικά σύντομη - για τα δεδομένα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών - συνάντηση, η συζήτηση διοίκησης και εργαζομένων κινήθηκε εκτός της ατζέντας, που είχε θέσει αρχικά η διοίκηση για τη νέα συλλογική σύμβαση, η οποία περιλαμβάνει περικοπές επιδομάτων και μείωση αποδοχών 10%, με ταυτόχρονη καθιέρωση 4ήμερης απασχόλησης με αντιστάθμισμα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας για μία διετία.
Στον αντίποδα, τον όποιο διάλογο πραγματοποιήθηκε, απασχόλησε αποκλειστικά η απόφαση της διοίκησης του ΟΤΕ για κλείσιμο περίπου 140 καταστημάτων πανελλαδικά (77 καταστημάτων και 61 σημείων εξυπηρέτησης κυρίως στην Περιφέρεια), αρχής γενομένης από την 1η Οκτωβρίου.
Οι εκπρόσωποι της ΟΜΕ-ΟΤΕ αποχώρησαν από τη συνάντηση, αρνούμενοι να συναινέσουν στο πλάνο για αναδιοργάνωση του δικτύου του ΟΤΕ, μέσω της παύσης της λειτουργίας καταστημάτων, που επηρεάζει εργασιακά τουλάχιστον 300 άτομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε από συνδικαλιστές της ΟΜΕ - ΟΤΕ το επόμενο διάστημα αναμένεται σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στη Διοίκηση και τους Εργαζόμενους, καθώς ο ΟΤΕ δεν είναι άλλη μια ζημιογόνως επιχείρηση και οι συνδικαλιστές θεωρούν ανεπίτρεπτο να υπάρχουν τέτοιου είδους απαιτήσεις και να λαμβάνονται αποφάσεις που οδηγούν εκατοντάδες εργαζόμενοι στην ανεργία. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο ERGASIANEWS υψηλόβαθμος συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των εργαζομένων του ΟΤΕ, "Δεν θα επιτρέψουμε την μετατροπή του οργανισμού σε Γερμανικό προτεκτοράτο".

Σήμα για περικοπή 3.500 θέσεων εργασίας έστειλε η UBS

ΓΡΑΦΕΙ: ΣΟΦΙΑ ΔΕΔΕ
sdede@kerdos.gr
Διαστάσεις χιονοστιβάδας προσλαμβάνουν οι απολύσεις στον διεθνή τραπεζικό κλάδο και χθες τη «σκυτάλη» των περικοπών παρέλαβε η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, UBS, η οποία ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει 3.500 θέσεις εργασίας, που αντιστοιχούν στο 5,3% του εργατικού της δυναμικού, στην προσπάθειά της να περιορίσει το κόστος και να προσαρμοσθεί στα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι δύσκολες συνθήκες στην αγορά αλλά και οι αυστηρότεροι κανόνες για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.
Οι μισές σχεδόν από τις περικοπές στη UBS θα πλήξουν τον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής. Οι απολύσεις που αποφάσισε ο διευθύνων σύμβουλος του ελβετικού κολοσσού κ. Οσβαλντ Γκριούμπελ είχαν λίγο-πολύ προαναγγελθεί από τον περασμένο μήνα, μετά τα μάλλον απογοητευτικά στοιχεία για την απόδοση της τράπεζας το β' τρίμηνο και πάντως αποδείχθηκαν λιγότερες από τις 5.000 που φημολογείτο.

Η UBS, όπως και η

Ξανά δουλειά στο "Μαρακανά"


Ξανά δουλειά στο "Μαρακανά"

Έληξε η απεργία που έκαναν οι  εργαζόμενοι για την κατασκευή του  «Μαρακανά» μετά την ικανοποίηση των περισσοτέρων αιτημάτων τους. Οι απεργοί ζητούσαν ασφαλείς συνθήκες εργασίας και μεγαλύτερο μεροκάματο με αφορμή τον τραυματισμό ενός εργάτη από την έκρηξη βαρελιού με χημικά.

Η κατασκευαστική εταιρεία υποχώρησε καθώς το έργο θα πρέπει να είναι έτοιμο τον Δεκέμβριο του 2012.
«Είμαστε ικανοποιημένοι, αφού η εταιρία συμφώνησε να αυξήσει τις αποδοχές μας, αλλά και να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα ώστε να μην υπάρξουν ξανά ατυχήματα στο εργοτάξιο» δήλωσε ο εκπρόσωπος των εργατών, Ρομίλο ντα Σίλβα

Γενική απεργία στην Ιταλία στις 6 Σεπτέμβρη

Την αντίθεσή τους με τα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η ιταλική κυβέρνηση αναμένεται ότι θα δείξουν εργαζόμενοι και συνδικάτα στις 6 Σεπτέμβρη, ημέρα κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί γενική απεργία στη χώρα.
Ο μηχανισμός του ιταλικού κεντροαριστερού συνδικάτου Cgil, που είναι και το μεγαλύτερο στη χώρα, έχει ήδη ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς του.
Στην κινητοποίηση δεν αναμένεται ότι θα λάβουν μέρος οι συνδικαλιστικές οργανώσεις Cisl και Uil καθώς θεωρούν θετικές ορισμένες από τις ρυθμίσεις του πακέτου μέτρου.
Στόχος του συνδικάτου Cgil, είναι να κλιμακώσει της κινητοποιήσεις πριν την τελική συζήτηση των μέτρων σε Βουλή και Γερουσία, που θα ξεκινήσει στις 5 Σεπτεμβρίου. Με βάση το σχεδιασμό, σε όλες τιε μεγάλες πόλεις της χώρας θα δοθεί προτεραιότητα στον τομέα των αστικών μεταφορών και της δημόσιας διοίκησης.

Τα παίρνουν από τις συντάξεις, τα δίνουν για την ανεργία

Η ανεργία, η κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, το ύψος των δαπανών, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η ηλεκτρονική διασύνδεση των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας και ο συντονισμός των διαφόρων προγραμμάτων του υπουργείου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργο Κουτρουμάνη και τον υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Παντελή Τζωρτζάκη, την Τρίτη στη Βουλή.

Το θέμα της ανεργίας απασχόλησε ιδιαίτερα τη σύσκεψη και

Αλλαγές στο νομοσχέδιο για τους Συνεταιρισμούς.

fotoorgoma
Τροποποιήσεις  ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης στο νομοσχέδιο «Θεσμικό Πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τις συλλογικές οργανώσεις και την .... επιχειρηματικότητα του αγροτικού κόσμου-Οργάνωση της εποπτείας του Κράτους».
«Είμαι ανοιχτός και σε άλλες προτάσεις, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, στην Ολομέλεια», δήλωσε ο κ. Σκανδαλίδης, ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, που συζήτησε το νομοσχέδιο. Όπως ανέφερε ο υπουργός, οι διορθώσεις και αλλαγές λύνουν κυρίως πρακτικά θέματα και με την έννοια αυτή μπορεί η συμβολή τους να είναι ουσιαστική.
Το έγγραφο με τις τροποποιήσεις
----------------------------------------

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Αθήνα 23 Αυγούστου 2011
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ – ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ
Στο σχέδιο νόμου με θέμα: «Θεσμικό πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τις συλλογικές οργανώσεις και την επιχειρηματικότητα του αγροτικού κόσμου – Οργάνωση της εποπτείας του Κράτους»
Στο σχέδιο νόμου με

Θ. Κουτρούκης: Η Ρημαγμένη Γη στις εργασιακές σχέσεις



του Θεόδωρου Κουτρούκη, Επικ. Καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου
Κανένας χειμώνας μετά τη μεταπολίτευση δεν προμηνυόταν τόσο βαρύς στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων όσο ο επερχόμενος. Τα μηνύματα από τη διεθνή κονίστρα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για την πλευρά της μισθωτής εργασίας. Ήδη στις ΗΠΑ συζητούνται έντονα και ενδέχεται να δρομολογηθούν η δραστική μείωση του ρόλου των κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων, η απαγόρευση να τίθεται ως όρος πρόσληψης σε μια επιχείρηση η ένταξη στο αντίστοιχο εργατικό συνδικάτο, η επέκταση της δυνατότητας εξαίρεσης ομάδων εργαζομένων από τις συλλογικές συμβάσεις, η άρση της υποχρέωσης καταβολής συνδρομών σε συνδικάτα καθώς και περαιτέρω περιορισμοί στο απεργιακό δικαίωμα.
Στο ίδιο μοτίβο μια Επιτροπή Σοφών στην Ισπανία πρότεινε

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Συνταξιούχοι εργάζονται για να ζήσουν



Όλο και περισσότεροι Γερμανοί συνταξιούχοι

 εργάζονται για να συμπληρώσουν το εισόδημά

 τους, μιας και η σύνταξη δεν αρκεί για να

καλύψουν τα έξοδά τους. Τα στατιστικά στοιχεία

κάνουν λόγο για περισσότερους από 660.000.


Ο αριθμός των 65χρονων που εργάζεται στη Γερμανία αυξήθηκε από τους 417.000 το 2000 σε σχεδόν 661.000 το 2010. Έτσι το ποσοστό των εργαζόμενων συνταξιούχων αυξήθηκε την τελευταία δεκαετία από το 3% στο 3,9%. Τα στατιστικά στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν από την γερμανική κυβέρνηση μετά από επερώτηση του κόμματος «Η Αριστερά».

Οι αποδοχές δεν αρκούν…

Σύμφωνα με στοιχεία του κόμματος «Η Αριστερά» όλο και περισσότεροι
Εκπρόσωπος του υπουργείου αμφισβήτησε την ορθότητα των στοιχείων, υποστηρίζοντας ότι οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι αυξάνονται όχι επειδή οι αποδοχές τους είναι μικρές, αλλά επειδή στα 65 αισθάνονται ότι μπορούν να συνεχίσουν την εργασία και την προσφορά τους στην κοινωνία. Παράλληλα η εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν διαβλέπει αύξηση των συνταξιούχων που ζουν κάτω από το όρια της φτώχειας.

AFPD / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Applebee’s Θεσσαλονίκης : πάλι στα δικαστήρια οι πρώην εργαζόμενοι


Την ερχόμενη Πέμπτη θα βρεθούν και πάλι στα δικαστήρια οι πρώην εργαζόμενοι των Applebee’s στη Θεσσαλονίκη. Εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν εναντίον του εστιατορίου για την καταβολή των δεδουλευμένων τους…
Με ανακοίνωσή τους οι πρώην εργαζόμενοι του γνωστού εστιατορίου, που το λειτουργούν πλέον με τη μορφή της αυτοδιαχείρισης, κάνουν γνωστό πως την ερχόμενη Τετάρτη, 28 Αυγούστου, διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Ο αγώνας στα Applebee’s – H απάντηση των εργαζομένων ενάντια στην κρίση».
Επίσης, καλούν τους Θεσσαλονικείς να βρεθούν το πρωί της Πέμπτης στα δικαστήρια, ώστε να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους για την καταβολή των δεδουλευμένων και για το δικαίωμά τους στην εργασία.

Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Να πώς κρατά χαμηλές τις τιμές η ZARA: Εργαζόμενοι (και παιδιά)- σκλάβοι για τον ισπανικό κολοσσό μόδας ZARA σε παράνομα εργοστάσια στη Βραζιλία…

Από τη σημερινή Corrire della Sera: «Lavorano per Zara. I giudici: schiavismo! In Brasile fabbriche clandestine al servizio del colosso della moda. Orario di 12 ore, salario di 100 euro al mese»= (Δουλεύουν για τη ZARA και οι νομικοί λένε ότι πρόκειται για σκλαβιά. Στη Βραζιλία παράνομα εργοστάσια στην υπηρεσία του πολυεθνικού κολοσσού Zara. Ωράριο 12 ωρών για μισθό 100 ευρώ το μήνα)….

Αυτός είναι ο υπέρτιτλος άρθρου στη σημερινή ιταλική Corrire della Sera. Η είδηση δημοσιεύεται σ’ όλες σχεδόν τις μεγάλες ιταλικές εφημερίδες. Να σημειωθεί επιπλέον ότι οι εργαζόμενοι- σκλάβοι δεν έχουν κυριακάτικη αργία, άλλωστε τι σκλάβοι θα

Αλώβητα από την κρίση τα κέρδη των σούπερ μάρκετ

Ενισχυμένες από τη βαθιά ύφεση βγαίνουν προς το παρόν οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της χώρας καθώς πετυχαίνουν να αυξάνουν τις πωλήσεις και τα κέρδη τους κόντρα στα στοιχεία που δείχνουν μεγάλη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης αλλά και τις έρευνες που θέλουν τα ελληνικά νοικοκυριά να κόβουν ακόμη και τα απαραίτητα.
Το φαινόμενο να βαθαίνει η ύφεση αλλά να αυξάνεται ο τζίρος των σούπερ μάρκετ μοιάζει παράδοξο αλλά δεν είναι. Οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι η ακρίβεια στα ράφια των καταστημάτων καλά κρατεί, παρά τα όσα περί μείωσης τιμών ευαγγελίζεται το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ ειδικά για τη χρονιά που πέρασε έχει και μια πρόσθετη εξήγηση: η κατάρρευση της αλυσίδας Ατλάντικ που άφησε στον δρόμο περίπου 800 εργαζομένους, «απελευθερώνει» τζίρο τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ προς τους υπόλοιπους ανταγωνιστές, οι μεγαλύτεροι εκ των οποίων εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία να μοιραστούν τα απομεινάρια της Ατλάντικ (προσωπικό, καταστήματα, εξοπλισμό) και να ενισχύουν τα μερίδιά τους.
Ετσι για το 2010, και με μόνη εξαίρεση τη

Έρχεται το «πακέτο» έκτακτων εισφορών

Τρεις έκτακτες εισφορές σε ένα εκκαθαριστικό ετοιμάζεται να στείλει το υπουργείο Οικονομικών. Απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου ορίζει ότι οι έκτακτες εισφορές αλληλεγγύης και αντικειμενικών δαπανών όπως και το τέλος επιτηδεύματος θα αποτυπώνονται σε ένα "ραβασάκι" της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και η πληρωμή του έξτρα φόρου θα μπορεί να γίνει μέχρι και σε έξι μηνιαίες δόσεις, η κάθε μία από τις οποίες όμως δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από 300 ευρώ.
Η ΓΓΠΣ εκδίδει ένα ενιαίο εκκαθαριστικό σημείωμα στο οποίο εμφανίζονται χωριστά τα ποσά της κάθε εισφοράς και του τέλους επιτηδεύματος. Η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται σε όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ με συντελεστές από 1% έως 4%.
Το τέλος επιτηδεύματος είναι για φέτος 300 ευρώ και θα το πληρώσουν περίπου 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Το τέλος θα πληρώσουν και όσοι εργαζόμενοι παρέχουν εξαρτημένη εργασία σε έναν εργοδότη και πληρώνονται με μπλοκάκι, ακόμη κι αν πέρυσι το μπλοκάκι ήταν σε αδράνεια.
Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του ποσού, μέσα στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης παρέχεται έκπτωση 5%, ακόμη κι αν πρόκειται για ποσά κάτω από 300 ευρώ.

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Επαγγέλματα του περασμένου αιώνα: «Κανένας νέος δεν έχει όνειρο να γίνει θυρωρός»

«Κανένας νέος δεν έχει όνειρο να γίνει θυρωρός»
Γιώργης Μπάμπουλης: «Η μεγαλύτερη χαρά μου είναι
όταν οι επισκέπτες μού λένε πόσο όμορφα είναι
 τα λουλούδια μου, μου χαρίζει μεγάλη ικανοποίηση»
Στις δεκαετίες της εσωτερικής μετανάστευσης, όταν οι Ελληνες έρχονταν μαζικά στην Αθήνα, για αρκετούς αποτελούσε όνειρο ζωής: Κατά τις δεκαετίες 1950 - 1960 δεν ήταν λίγοι οι Ελληνες που εγκατέλειπαν τα χωριά τους πουλώντας χωράφια για να αγοράσουν με τα χρήματα αυτά ένα θυρωρείο στις μεγάλες πολυκατοικίες της Αθήνας. Το όνειρο της «εξασφάλισης» κόστιζε 50.000 - 100.000 δραχμές, όσο δηλαδή και ένα τριάρι για μια μέση οικογένεια.

Είναι η εποχή όπου ο αξέχαστος Θανάσης Βέγγος, στον ρόλο του αεικίνητου θυρωρού Πολύδωρου, σφουγγαρίζει, βγάζει τα σκουπίδια, πάει ρούχα στο καθαριστήριο, τρέχει για θελήματα, κουβαλάει στις σκάλες την παχουλή κυρία Καλιακούδα, χαρίζοντάς μας γέλιο και έναν αξέχαστο λαϊκό ήρωα. Από τη δεκαετία του 1980 και μετά, με τη μετοίκηση προς τα βόρεια προάστια, ο θεσμός του θυρωρού άρχισε σταδιακά να φθίνει.

Σήμερα η πλειοψηφία των θυρωρών εργάζεται σε αμιγώς επαγγελματικά κτίρια. Δεν είναι όμως λίγες και οι πολυκατοικίες, ιδίως σε περιοχές με υψηλά εισοδήματα, που διατηρούν θυρωρούς, θυμίζοντας μια Αθήνα ρομαντική που ζει πια μόνο στις σελίδες των βιβλίων και στις ανεπανάληπτες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.
Γνωρίζει σαν την παλάμη του χεριού του τα γραφεία και τους

Πότε και πως μπορούν να πάρουν σύνταξη γονείς, σύζυγοι και αδέρφια ατόμων με αναπηρίες


Μέχρι δυνατότητα συνταξιοδότησης δινόταν στους γονείς και τους συζύγους αναπήρων, εφόσον είχαν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 7.500 ημέρες πραγματικής ή προαιρετικής ασφάλισης ή 25 έτη ασφάλισης.

Με τις διατάξεις του νέου νόμου αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις διευρύνονται οι κατηγορίες των δικαιούχων.

Η δυνατότητα συνταξιοδότησης και για τους άνδρες, εναλλακτικά με τη γυναίκα, όταν είναι γονείς ανάπηρων παιδιών, εφαρμόζεται πλέον μόνο στην περίπτωση που εργάζονται και οι δύο γονείς και υπό την πρόσθετη προϋπόθεση ότι το παιδί είναι ανίκανο για κάθε εργασία.

Αντίστοιχα, το

Πάτρα: Δικαστική απόφαση-δικαίωση για τους εργαζόμενους της ΕΤΑΑ

Ύστερα από ολόκληρους μήνες διαμάχης και έντονων αντεκλίσεων, ήρθε τελικώς με δικαστική απόφαση η δικαίωση για τους πρώην εργαζόμενους στην ΕΤΑΑ.

Και αυτό διότι, η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων 2536/2011 που εκδικάστηκαν στις 18.05.2011 αναγνωρίζει τη σχέση εργασίας τους με το Δήμο Πατρέων και επιδικάζει σε βάρος του Δήμου αποζημιώσεις στους δικαιούχους υπαλλήλους, επιβεβαιώνοντας τις αποφάσεις 460/2010 και 249/2011 του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αξίζει επίσης να τονισθεί ότι με τη συγκεκριμένη απόφαση δικαιώνονται και οι 25 δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Πατρέων που ψήφισαν την 28.07.2011 υπέρ της παραμονής των εργαζομένων στο Δήμο.

Υπενθυμίζεται ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 11 μήνες.

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

«Βροχή» τα πρόστιμα για ανασφάλιστη εργασία στον τουρισμό

Πάνω από 2 εκατ. ευρώ!


Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι έλεγχοι σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς, με στόχο την εξάλειψη της εισφοροδιαφυγής, από την Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (ΕΥΠΕΑ). Επέβαλε πρόστιμα ύψους 2.293.500 ευρώ, για μη καταχώρηση απασχολούμενων στο Ειδικό Βιβλίο νεοπροσλαμβανομένων.
 
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο 2011 διενεργήθηκαν από την ΕΥΠΕΑ 2.957 έλεγχοι επιχειρήσεων, με το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας να κυμαίνεται στο 35%. Η εφαρμογή διπλάσιου προστίμου σε υπότροπους εργοδότες αποτελεί ένα ακόμα μέτρο για τη συμμόρφωση των παρανομούντων εργοδοτών.
 
Κλιμάκια της υπηρεσίας επισκέπτονται σε επαναλαμβανόμενους ελέγχους τα τουριστικά θέρετρα με ελέγχους κύρια των εποχιακών επιχειρήσεων, εστιατόρια, μπαρ, κλαμπ, καφετέριες, μεζεδοπωλεία, νυκτερινά κέντρα, ξενοδοχεία, τουριστικά λεωφορεία, θαλάσσια σπορ, εκμ/ση ομπρελοκαθισμάτων και τουριστικά γραφεία, επιβάλλοντας μεγάλα πρόστιμα στους παραβάτες εργοδότες.
 
Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ συνιστά στους αναπόγραφους εργοδότες να παραλάβουν άμεσα το Ειδικό Βιβλίο για καταχώρηση νεοπροσλαμβανομένων από τα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και σε όλους τους υπόλοιπους απογεγραμμένους εργοδότες την ορθή τήρησή του για αποφυγή των συνεπειών του Νόμου

Εργόσημο και κάρτα εργασίας ενεργοποιούνται από την επόμενη εβδομάδα


Εργόσημο και κάρτα εργασίας ενεργοποιούνται από την επόμενη εβδομάδα
Τρία μέτρα - εργαλεία για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, της εισφοροδιαφυγής και τον περιορισμό των δαπανών των Ταμείων ενεργοποιεί σταδιακά από την επόμενη εβδομάδα και μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Πρόκειται για την εφαρμογή του εργόσημου, που αφορά την περιστασιακή εργασία και αφορά περίπου 250.000 ανθρώπους και την κάρτα εργασίας, που ως στόχο έχει τον έλεγχο του ωραρίου και

Αποφασισμένοι για απεργίες οι εφοριακοί

Αποφασισμένοι για απεργίες οι εφοριακοίΑπεργία την επόμενη εβδομάδα, στις 23 και τις 24 του μήνα, έχουν προκηρύξει οι εργαζόμενοι στις Οικονομικές υπηρεσίες, με τον πρόεδρο της ΠΟΕ-ΔΟΥ Γιάννη Γρίβα να δηλώνει πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθούν περαιτέρω μείωση των αποδοχών μας.

«Τα πράγματα με το ενιαίο μισθολόγιο είναι εξαιρετικά σοβαρά», είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM ο κ. Γρίβας, προσθέτοντας: «Δεν κάνουν οι εφοριακοί λευκές απεργίες, αλλά δεν έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε κανονικές απεργίες; Η κυβέρνηση έχει χρόνο ως την επόμενη εβδομάδα να πάρει τις τελικές της αποφάσεις και εμείς, στο βαθμό που θα δούμε ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση, το συνδικάτο είναι υποχρεωμένο να ανταποκριθεί στον κόσμο που εκπροσωπεί»

Για τους ελέγχους του ΣΔΟΕ και τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων 70 εκατ. ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ο κ. Γρίβας είπε πως «η χώρα μας είναι γνωστό τοις πάσι ότι είναι χώρα φορολογικής ασυδοσίας, με τεράστια φοροκλοπή και φοροαποφυγή. Στο βαθμό που έχουμε στα χέρια μας τη θεσμική δυνατότητα και με τραπεζικούς λογαριασμούς και άλλα στοιχεία, όπως και το ΣΔΟΕ, κάνουμε ελέγχους για να μπουν τα πράγματα σε μία τάξη».

Απλήρωτοι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Ρόδου


Ρόδος: Σοβαρές καταγγελίες για απλήρωτους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία παρά την πληρότητα τους από τουρίστες

«Ξενοδόχοι, εκμεταλλευόμενοι την οικονομική κρίση αφήνουν τους ξενοδοχοϋπαλλήλους απλήρωτους για πολλούς συνεχόμενους μήνες», αναφέρει στην τηλεόραση ΚΟΣΜΟΣ ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, Θανάσης Σταμούλης.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει τόσος κόσμος στο νησί και δεν πέφτει ούτε καρφίτσα, όπως είπε, εν τούτοις σχεδόν σε όλα τα ξενοδοχεία της Ρόδου οι εργαζόμενοι ξενοδοχοϋπάλληλοι παραμένουν απλήρωτοι

ΚΕΡΚΥΡΑ: Επίσχεση εργασίας στο Mira Mare

Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται από χθες το πρωί ξενοδοχοϋπάλληλοι της ξενοδοχειακής μονάδας «Mira Mare», καθώς διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους.
Η επίσχεση εργασίας γίνεται στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων των εργαζομένων του κλάδου που είχαν εξαγγελθεί την προηγούμενη εβδομάδα.
Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, με αιτήματα την καταβολή δεδουλευμένων και την υλοποίηση των τοπικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ξεκίνησε χθες κινητοποιήσεις σε οκτώ ξενοδοχειακές μονάδες. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου, Σταμάτης Πελάης, θα επαναληφθούν στις 18 και 20 του μήνα.
Θυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι του τουρισμού και επισιτισμού έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε πανελλαδική απεργία στις 23 Αυγούστου.    
Οι συνδικαλιστές των Σωματείων Ξενοδοχοϋπαλλήλων καταγγέλλουν ότι πολλοί ξενοδόχοι, χρησιμοποιώντας το τέχνασμα της μαθητείας, προσλαμβάνουν νέους από τις πρώην ανατολικές και Βαλκανικές χώρες με μισές συμβάσεις, χάριν της ανταγωνιστικότητας, οδηγώντας έτσι τους Ελληνες ξενοδοχοϋπαλλήλους στην ανεργία.

Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

ΚΑΖΙΝΟ ΡΙΟ: "Οίκοι Ορκωτών Ελεγκτών στις υπηρεσίες των Εργαζομένων"


Σε αναζήτηση επώνυμων Οίκων Ορκωτών Ελεγκτών βρίσκεται το Σωματείο Εργαζομένων στο Καζίνο του Ρίου, προκειμένου να διεξαχθεί έλεγχος στις οικονομικές χρήσεις προηγούμενων ετών του Καζίνο. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ERGASIANEWS η έντονη αμφισβήτηση, από την πλευρά του Σωματείου, των παρουσιαζόμενων οικονομικών στοιχείων σχετικά με τα αποτελέσματα πρηγούμενων χρήσεων, αλλά και της τρέχουσας οικονομικής χρήσης του Καζίνο, ανάγκασε τους ιθύνοντες του Καζίνο να δηλώσουν ότι αποδέχονται το αίτημα του Σωματείου για έλεγχο στα οικονομικά της εταιρείας, από ανεξάρτητο Οίκο Ορκωτών Ελεγκτών.
Η αμφισβήτηση του Σωματείου των Εργαζομένων για τα παρουσιαζόμενα οικονομικά στοιχεία, ήταν τόσο έντονη, που η αντιπαράθεση έφτασε μέχρι και τις αίθουσες των δικαστηρίων. Κατά την πρόσφατη εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων για την ανάκληση 24 απολύσεων, ο πρόεδρος των εργαζομένων κ. Δημήτρης Καραγεωργόπουλος αμφισβήτησε με έντονο τρόπο τα στοιχεία που επικαλέστηκε η εργοδοτική πλευρά (προκειμένου να νομιμοποιήσει τις απολύσεις) και προσκόμισε αντίθετο αποδεικτικό υλικό που δύσκολα η πλευρά του Καζίνο θα μπορέσει ν' αντικρούσει.
Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε προηγηθεί συνάντηση "κεκλεισμένων των θυρών", ανάμεσα στη Διοίκηση του Σωματείου και στη Διοίκηση της εταιρείας, σε γνωστό Ξενοδοχείο της Αττικής Οδού στην Αθήνα, όπου εκεί ο ιδιοκτήτης του Καζίνο κ. Κ. Πηλαδάκης ζήτησε από τους εργαζόμενους να υπάρξει μια περίοδος νέων διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης ώστε να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης και να υπάρξει εργασιακή ειρήνη.
Στην παραπάνω συνάντηση οι εκπρόσωποι των εργαζομένων διατήρησαν έντονες επιφυλάξεις για τα παρουσιαζόμενα οικονομικά αποτελέσματα και ο πρόεδρος κ. Δ. Καραγεωργόπουλος αιτήθηκε, πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων, να υπάρξει πόρισμα ανεξάρτητου Οίκου Ορκωτών Ελεγκτών. Στο αίτημα αυτό υπήρξε θετική ανταπόκριση από την πλευρά Πηλαδάκη, ο οποίος δήλωσε ότι η εταιρεία αναλαμβάνει ολόκληρο το οικονομικό κόστος του ελέγχου και το Σωματείο θα επιλέξει Ορκωτούς Ελεγκτές της προτίμησής του.
Σε κάθε περίπτωση η πλευρά των εργαζομένων δηλώνει ότι είναι ανοιχτή στον διάλογο για την εξεύρεση λύσης, η οποία πρωτίστως θα διασφαλίζει στο 100% τις θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων (ακόμα και των 29 που απολύθηκαν προσφάτως) και δευτερευόντως θα αξιοποιεί ήπια εργαλεία μείωσης του λειτουργικού κόστους, χωρίς να θίγονται βασικά εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις.
Όπως δήλωσε στο ERGASIANEWS o πρόεδρος των εργαζομένων κ. Δ. Καραγεωργόπουλος "σε περίπτωση που ο έλεγχος επιβεβαιώσει τα οικονομικά στοιχεία που μας παρουσιάζει η εργοδοσία, είμαστε διατεθειμένοι ως εργαζόμενοι να συμβάλουμε θετικά σε κάθε προσπάθεια οικονομικής ανάταξης της εταιρείας και διασφάλισης των θέσεων εργασίας. Μέχρι σήμερα η εργοδοσία ελάμβανε  μονομερείς αποφάσεις μέσα από παραπλανητικές συναντήσεις με άσχετο αντικείμενο, που στη συνέχεια βάπτιζε ως ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ. Σε ότι αφορά τα οικονομικά της εταιρείας, κατά καιρούς μας παρουσιάζονταν αντικρουόμενα μεταξύ τους έγγραφα, που το ένα αμφισβητούσε το άλλο. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συνεχιστεί και για τον λόγο αυτό ζητήσαμε την πραγματοποίηση ελέγχου από εταιρεία Ορκωτών Ελεγκτών της επιλογής μας. Τ' αποτελέσματα του ελέγχου θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια μας, ώστε να μπορέσουμε να καταθέσουμε προτάσεις βασισμένες σε έγκυρη πληροφόρηση για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας. Ελπίζουμε ότι η εταιρεία και ο κ. Πηλαδάκης θα τιμήσουν τη δέσμευσή τους και θα διευκολύνουν τον έλεγχο από δικούς μας Ορκωτούς Ελεγκτές. Έχω ζητήσει από τους υπευθύνους του Καζίνο να μου χορηγήσουν ένα έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο θα εξουσιοδοτούν το σωματείο να προχωρήσει στον έλεγχο, αλλά μέχρι στιγμής, παρά τις καθημερινές  διαβεβαιώσεις ότι θα το έχουμε εγκαίρως στα χέρια μας, κάτι τέτοιο δεν έχει καταστεί εφικτό. Ελπίζω να μην υπάρξει υπαναχώρηση από την πλευρά του Καζίνο, όπως συνέβη και με την δέσμευση για ανάκληση των 24 απολύσεων ενώπιον του Υφυπουργού κ. Β.Κεγκέρογλου. Εγώ προσωπικά έχω επεξεργαστεί διάφορα σενάρια για την οικονομική ανάταξη της εταιρείας, χωρίς να θίγονται βασικά εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις και χωρίς οι εργαζόμενοι να χαρίζουν εισοδήματα στην εργοδοσία. Δυστυχώς γι' άλλη μια φορά αυτοί που όλα τα προηγούμενα χρόνια έκαναν ΑΝΑΛΗΨΕΙΣ την κερδοφορία της εταιρείας  (οι μέτοχοι) και εν συνεχεία "φούσκωναν" με τραπεζικά δάνεια τους ισολογισμούς, ζητούν σήμερα από τους εργαζόμενους να αναλάβουν εξολοκλήρου την ευθύνη "ΣΩΤΗΡΙΑΣ" του Καζίνο. Ζητούν δηλαδή από τους εργαζόμενους να επωμιστούν βάρη και ευθύνες που αναλογούν σ' αυτούς (τους μετόχους).
Να είναι σίγουροι για ένα πράγμα...Υποτιθέμενη "σωτηρία" ή  "επιβίωση" της επιχείρησης, σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι επωμιστούν βάρη που δεν ανήκουν σ' αυτούς, δεν σημαίνει απαραίτητα και διάσωση όλων εκείνων που την έφεραν σε τούτη εδώ την κατάσταση!!!

Το ERGASIANEWS παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις στο Καζίνο του Ρίου, οι οποίες αναμένεται να είναι ενδιαφέρουσες ειδικά μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου από των ορκωτών ελεγκτών.

FRIGOGLASS: Κέρδη και απολύσεις…

Σε δυσθεώρητα επίπεδα έχει εκτιναχθεί η κερδοφορία της εταιρείας «FRIGOGLASS», η οποία βλέπει τα καθαρά της κέρδη να αυξάνονται διαρκώς.
Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση, η εταιρεία είχε αύξηση καθαρών κερδών 30,1% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011, τα οποία διαμορφώνονται στα 19,266 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 14,806 εκατ. ευρώ που είχε πέρσι. Αντίστοιχη αύξηση είχαν και οι πωλήσεις, στο ίδιο διάστημα, φτάνοντας το 36,7% και διαμορφώθηκαν στα 322,481 εκατ. ευρώ, από 235,988 εκατ. ευρώ.
Το αξιοσημείωτο σε αυτήν την περίπτωση είναι το εξής: Πρόκειται για την ίδια εταιρεία, η οποία το Γενάρη του 2009 είχε προχωρήσει σε δραματική συρρίκνωση του προσωπικού στο εργοστάσιο της Πάτρας κατά 44% και 93 από τους εργαζόμενους είδαν την πόρτα της «εξόδου» – και της ανεργίας – μέσα από τα προγράμματα «εθελουσίας εξόδου». Την ίδια περίοδο είχε ανακοινώσει το κλείσιμο των εργοστασίων της στη Νορβηγία και την Πολωνία, πετώντας 355 εργαζόμενους στο δρόμο. Σε μείωση προσωπικού προχώρησε και στα εργοστάσιά της σε Ρωσία, Ρουμανία, Τουρκία και Κίνα. Τότε, η εταιρεία είχε επικαλεστεί την επιδείνωση της κρίσης. Με μια κουβέντα, εκείνο που έκανε ήταν να διασφαλίσει την κερδοφορία της σε βάρος των εργαζομένων που πετάχτηκαν στο δρόμο. Δηλαδή, μετέφερε τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων.
Σήμερα,στο εργοστάσιο δουλεύουν περίπου 150 εργαζόμενοι. Να σημειωθεί, μάλιστα, πως όταν έκανε τις …πολυεθνικές της απολύσεις, η εταιρεία – σύμφωνα με τα στοιχεία του 9μηνου του 2008 – παρουσίαζε κέρδη ύψους 37,9 εκατομμυρίων ευρώ…
Κάποιοι από εμάς είχαν εγκαίρως κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου καλώντας τους εργαζόμενους του εργοστασίου να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς της εργοδοσίας και να παραμείνουν στο εργοστάσιο, ενώ είχαμε μιλήσει ξεκάθαρα για "μπλόφα" της εργοδοσίας και για "κόλπο γκρόσο" με με ...διαταξικές "εμπλοκές"!!!

Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας ~ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΨΩΜΙ

Αφιερωμένο εξαιρετικά από το ERGASIANEWS σε όλους τους ανθρώπους της μισθωτής εργασίας, τους άνεργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, που τόσο πολύ δοκιμάζονται αυτή την περίοδο.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΚΑΙ ΟΣΕΣ ΕΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ!!!

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ "Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ": Αντιδρούν για τα ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού

To Σωματείο μας για την Λειτουργία των Ιδιωτικών Συνεργείων.
H Εκμετάλευση των Εργαζόμενων στα Ιδιωτικά Συνεργεία που λειτουργούν στα Νοσοκομεία της περιοχής μας, έχει ξεπεράσει κάθε όριο.
Η παρακράτηση ή επιστροφή του μισθού τους στο ¨Αφεντικό τους¨, ή Ασφάλισή τους, το ωράριο εργασίας τους κλπ άλλα ζητήματα, χρίζουν παρεμβάσεων ακόμη και από τις Eισαγγελικές Αρχές.

Σε πρώτη φάση απλά στέλνουμε το μήνυμα για ένα ζήτημα που θα μας απασχολήσει έντονα το αμέσως επόμενο διάστημα με αποκαλύψεις και μέσα από κοινή δράση, που θα επιδιώξουμε να έχουμε με τα υπόλοιπα Σωματεία των Νοσοκομείων της περιοχής μας.

Δεν είναι δυνατόν αυτοί οι κύριοι να λειτουργούν σε Δημόσιους οργανισμούς και Υπηρεσίες και μάλιστα ΑΣΥΔΟΤΑ και βέβαια δεν θα τούς αφήσουμε μετά τις σοβαρότατες καταγγελίες πού δεχτήκαμε.

ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ SUPER MARKET ΖΑΡΛΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ


ΠΑΤΡΑ: Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στο super market ΖΑΡΛΑΣ - Προχωρούν σε επίσχεση εργασίας  Εμφανείς οι παρενέργειες της οικονομικής κρίσης
Οι εργασιακές συνθήκες στα SUPER MARKET ΖΑΡΛΑΣ δεν είναι και οι καλύτερες το τελευταίο διάστημα. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για αρκετούς μήνες, ενώ η εργοδοσία προχωρά, σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων, σε απολύσεις και μάλιστα χωρίς να συνοδεύονται από τη νόμιμη αποζημίωση.
Οι εργαζόμενοι αντιδρούν και πιέζουν την εργοδοσία με την απειλή των επισχέσεων εργασίας, προκειμένου να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα, ενώ απ' ότι φαίνεται η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί το επόμενο διάστημα.
Ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πάτρας "Η ΕΝΩΣΗ" καταδικάζει την αντεργατική συμπεριφορά της εργοδοσίας και συμπαρίσταται στο πλευρό των εργαζομένων, ενώ αναμένεται τις επόμενες ημέρες συνεδρίαση του ΔΣ προκειμένου να δρομολογηθούν, σε συνεργασία με την Επιθεώρηση Εργασίας και το ΙΚΑ, ελέγχοι και παρεμβάσεις σε SUPER MARKETS και πολυκαταστήματα της περιοχής μας.
Να θυμηθούμε ότι πριν από μερικές εβδομάδες, στην περίπτωση απολυμένης από τα ALEX PAK,  υπήρξε παρέμβαση του πρόεδρου του Συλλόγου κ. Αρη Αργυράκη, ο οποίος προανήγγειλε δυναμική παρέμβαση για τον περιορισμό και την πάταξη τέτοιου είδους φαινομένων. Τις επόμενες ημέρες ο κ. Αργυράκης θα συγκαλέσει το ΔΣ του Συλλόγου και αναμένεται να εισηγηθεί μια σειρά από παρεμβάσεις, ενώ θα ζητηθεί και η βοήθεια του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πάτρας δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία τείνουν να αποτελέσουν πλειοψηφία.

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

ΠΡΟΚΛΗΣΗ LIDL: Ανοιχτα το ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟ δεκάδες καταστήματα και υποχρεώνουν εργαζομένους να εργαστούν

Κάποιες ξένες πολυεθνικές πρέπει να καταλάβουν ότι ο Ελληνικός λαός έχει ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ.
Ο Ελληνικός λαός ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να τιμά την Παναγιά.
Γιατί η Παναγιά είναι η μάνα μας, είναι αυτή που έσωσε το έθνος μας.
Και όπως αν πέθαινε η μάνα μας θα πηγαίναμε στην κηδεία για να την "ξεπροβοδίσουμε" από αυτό τον κόσμο, έτσι και όταν τιμούμε την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου -όταν γιορτάζουμε την μετάσταση της στους Ουρανούς- έχουμε χρέος να πάμε "να την ξεπροβοδίσουμε".

Όπως βλέπετε το Lidl επέλεξε τον 15Αύγουστο, την ημέρα της Παναγιάς, να έχει ΔΕΚΑΔΕΣ καταστήματά του ΑΝΟΙΧΤΑ σε ΟΛΗ την Ελλάδα.
Οι εργαζόμενοι του Lidl λοιπόν υποχρεώνονται να εργαστούν -κάτι που θυμίζει εποχές από τα σκληρά κομουνιστικά αθεϊστικά καθεστώτα που υποχρέωναν το λαό να εργάζεται στις μεγάλες εορτές της Χριστιανοσύνης.


Αντιδράστε
  • τηλεφωνώντας στο 800 - 111 3333
  • στέλνοντας email διαμαρτυρίας στο info@lidl.gr
  • Μην ψωνίσετε από τα LIDL την ημέρα εκείνη.

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

"Καύσωνας" στο αεροδρόμιο "Διαγόρας"

Ρόδος: Επιστολή "φωτιά" των εργαζομένων αεροναυτιλίας - Άμεση απάντηση Αερολιμενάρχη
Με μια επιστολή του Τοπικού Συλλόγου Εργαζομένων Αεροναυτιλίας του Κρατικού Αερολιμένα Ρόδου Διαγόρας προς τον αερολιμενάρχη Γαβριήλ Χριστοδούλου,που κοινοποιείται σε πλειάδα αποδεκτών συμπεριλαμβανομένου και του Εισαγγελέα Ρόδου, αναδεικνύει χρονίζοντα προβλήματα του αεροδρομίου και επισημαίνονται οι κίνδυνοι για την ασφάλεια από τις ατέλειες και παραλείψεις που υπάρχουν.

Άμεση ήταν η παρέμβαση του αερολιμενάρχη, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης ΚΟΣΜΟΣ, την ώρα της συζήτησης για το

Άνεργοι το πρωί... εκατομμυριούχοι το βράδυ


Δεν πίστευαν στην τύχη τους δέκα Καναδοί πρώην εργαζόμενοι σε εργοστάσιο στην Οτάβα, οι οποίοι την ημέρα που πληροφορήθηκαν την απόλυσή τους, λίγες ώρες έμαθαν αργότερα ότι κέρδισαν το... τζακ ποτ.

Συνολικά, οι κερδισμένοι από το τζακ ποτ ήταν 18 τεχνικοί ενός εργοστασίου της εταιρείας SMART Technologies, οι οποίοι κέρδισαν όλοι μαζί 7 εκατομμύρια δολάρια Καναδά. Οι δέκα από αυτούς είχαν πληροφορηθεί το ίδιο πρωί ότι απολύονται, καθώς η εταιρεία τους, που ειδικεύεται στην κατασκευή ηλεκτρικών πλακετών, αποφάσισε να μεταφέρει ένα μέρος των δραστηριοτήτων της στο Μεξικό.

Εάν τα κέρδη μοιραστούν σε ίσα μέρη μεταξύ των 18, το μερίδιο του καθενός θα αντιστοιχεί σε μισθούς τεσσάρων ετών.

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Απεργία εργαζομένων στις ΔΟΥ στις 23 & 24 Αυγούστου

Διήμερη απεργία έχουν προκηρύξει για τις 23 και 24 Αυγούστου οι εργαζόμενοι στις εφορίες, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στις αποδοχές τους.
Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Εφοριακών Υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών κ. Φρόσω Σταυράκη, οι εργαζόμενοι στις Εφορίες θα εξακολουθήσουν να εξυπηρετούν τους φορολογούμενους και να εισπράττουν τους φόρους προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους.
"Οι εργαζόμενοι στις ΔΟΥ δεν κάνουν λευκή απεργία γιατί το έργο που πρέπει να φέρουν εις πέρας είναι τεράστιο και οι ίδιοι βρίσκονται σε καθεστώς εντατικής εργασίας" ανέφερε, επισημαίνοντας ότι "τα χρέη των φορολογούμενων είναι βεβαιωμένα και οποιαδήποτε καθυστέρηση στην καταβολή τους επιβαρύνεται με επιπλέον προσαυξήσεις".

"Φακελάκι" 30 ευρώ ανά εμβόλιο

παιδίατρος, εμβόλιο φακελάκιΣυνελήφθη την Τρίτη 66χρονη παιδίατρος του ΙΚΑ η φέρεται να ζητούσε το ποσό των 30 ευρώ ανά εμβολιασμό. Μετά από καταγγελία 39χρονου, η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων σε συνεργασία με την Ασφάλεια Ηρακλείου έστησαν επιχείρηση και η παιδίατρος συνελήφθη επ' αυτοφώρω.
Η 66χρονη, εργαζόμενη ως παιδίατρος τα τελευταία 30 χρόνια, ζητούσε παράνομα από τους γονείς να καταβάλουν το ποσό των 30 ευρώ ώστε τα παιδιά να κάνουν τα απαραίτητα εμβόλια.
Γνωστή σε οικογένεια που και στο παρελθόν είχε κληθεί να προσφέρει τις ιατρικές της υπηρεσίες, τηλεφώνησε στη μητέρα του παιδιού και την

Ηλικιακά όρια στην αγορά εργασίας

Ζητείται ιδιαιτέρα, με καλή γνώση υπολογιστών, έως 32 ετών, χωρίς υποχρεώσεις, εμφανίσιμη. Ασφαλιστής, 23 - 30 ετών, για εσωτερική πλήρη απασχόληση. Ζητείται νέα για γραμματειακή υποστήριξη εταιρείας security να γνωρίζει Η/Υ και Αγγλικά, ηλικία 18-30 ετών. Ζητείται πωλήτρια 25 έως 30 ετών, πτυχιούχος marketing για προώθηση πωλήσεων σε εμπόρους και επαγγελματίες, σε όλη την Ελλάδα.
Με την πρώτη ματιά οι παραπάνω αγγελίες μοιάζουν καθ’ όλα εντάξει, από εκείνες που κατακλύζουν κάθε μέρα τις ιστοσελίδες και τις εφημερίδες «χρυσών ευκαιριών». Κι όμως, όλες παραβιάζουν τη νομοθεσία περί ίσης μεταχείρισης στην εργασία, καθώς θέτουν πολύ αυστηρά ηλικιακά όρια, απορρίπτοντας εκ των προτέρων ευρύ φάσμα εν δυνάμει υποψηφίων. Οι ηλικιακές διακρίσεις (αλλά και οι διακρίσεις λόγω φύλου) αποτελούν κοινό «ατόπημα» των εργοδοτών στη χώρα μας στη φάση της αναζήτησης εργατικού δυναμικού (οι παραπάνω καταχωρίσεις αλιεύθηκαν σε μια απλή περιήγηση σε δημοφιλές σάιτ μικρών αγγελιών), με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι των

Απεργία στα αεροδρόμια το Σεπτέμβρη


Έλληνες και τουρίστες αναμένεται να ταλαιπωρηθούν εκ νέου καθώς οι εργαζόμενοι στους ελέγχους των αποσκευών και στη φύλαξη των εγκαταστάσεων στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Αθήνα, καθώς και σε αυτά της Θεσσαλονίκης, των Χανίων, του Ηρακλείου, της Κέρκυρας, της Κω και της Ρόδου προανήγγειλαν τριήμερη απεργία από τις 9 έως τις 11 Σεπτεμβρίου.

Οι εργαζόμενοι ζητούν να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους.
Η ασφάλεια των έξι περιφερειακών αεροδρομίων έχει ανατεθεί από τον περασμένο Μάιο σε ιδιωτική εταιρεία (μετά από διαγωνισμό), η οποία όμως δεν έχει πληρωθεί ακόμη από το Δημόσιο και με τη σειρά της αδυνατεί να καταβάλει τους μισθούς.
Η Ομοσπονδία των εργαζομένων έστειλε υπόμνημα στα

Βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας- Ανεργία στο 16,6%


Μία βόμβα έχει τοποθετηθεί εδώ και καιρό στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας. Πρόκειται για την ανεργία- ειδικά των νέων-, τα ποσοστά της οποίας όλο και μεγαλώνουν, χωρίς παράλληλα να φαίνεται ορατή λύση στον ορίζοντα ή έστω κάποιο ίχνος ελπίδας. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ, η ανεργία το Μάιο του 2011 ανήλθε στο 16,6%, έναντι 12% το Μάιο του 2010 και 15,8% τον Απρίλιο του 2011.

Από την ανεργία πλήττεται ως επί το πλείστον η ηλικιακή ομάδα των νέων. Χαρακτηριστικά, τα

Τέλος στους Ρουμάνους εργαζόμενους βάζει η Ισπανία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την Πέμπτη τον περιορισμό της πρόσβασης Ρουμάνων εργαζομένων στην ισπανική αγορά εργασίας ως τις 31 Δεκεμβρίου 2012.
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της ΕΕ, ο Επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ενταξης Laszlo Andor ανέφερε ότι «λάβαμε την απόφαση αυτή λόγω της πολύ συγκεκριμένης κατάστασης της απασχόλησης στην Ισπανία».
Πρόσθεσε ότι «η Επιτροπή κατανοεί το λόγο για τον οποίο στη δεδομένη χρονική στιγμή – λόγω της δραματικής κατάστασης της απασχόλησης και του πολύ σύνθετου οικονομικού περιβάλλοντος – οι ισπανικές αρχές επιθυμούν τον περιορισμό της πλήρους ελεύθερης κυκλοφορίας».
Ο κ. Andor αναφέρει επίσης

Πρόσκληση εργαζομένων: Μέτοχος της ΕΥΑΘ με 136 ευρώ

Μία ενιαία πλατφόρμα διεκδίκησης του ποσοστού της εισηγμένης ΕΥΑΘ, που θα βγάλει προς πώληση το Δημόσιο, επιχειρούν να δημιουργήσουν οι εργαζόμενοι της εταιρείας, καλώντας πολίτες, πρωτοβουλίες και συλλογικούς φορείς της πόλης να ανταποκριθούν σ' αυτή την προσπάθεια.

Μάλιστα για το σκοπό αυτό πραγματοποίησαν χθες σχετική συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας τα εξής:

Α) Με 136 ευρώ εφάπαξ κάθε οικογένεια της Θεσσαλονίκης μπορεί να καταστεί μέτοχος της ΕΥΑΘ Α.Ε. και μέσω λαϊκής συνέλευσης:
  • Να καθορίζει το μέλλον του νερού της.
  • Να ορίζει την τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας.
  • Να αποκτήσει λόγο για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και την ποιότητά τους.
Β) Ο φορέας που θα διεκδικήσει την ΕΥΑΘ όποια νομική ή εταιρική μορφή και αν έχει δεν θα είναι κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Γ) Ολες οι αποφάσεις θα παίρνονται αμεσοδημοκρατικά με κύριο όργανο τις λαϊκές συνελεύσεις.

Μάλιστα οι εργαζόμενοι τονίζουν πως ήδη και εξαιτίας της πτώσης της μετοχής της ΕΥΑΘ, το ποσό που χρειάζεται είναι και πολύ μικρότερο από τα 136 ευρώ.

Οπως τονίζει το σωματείο των εργαζόμενων «η υπεράσπιση της επιχείρησης δεν είναι πια θέμα κυβερνητικής πολιτικής, αλλά δράσης των πολιτών της Θεσσαλονίκης και μόνο».