Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Από 12 Σεπτεμβρίου το εργόσημο μέσω των ΕΛ.ΤΑ.

Από τα ΕΛΤΑ ξεκινά στις 12 Σεπτεμβρίου η διανομή του εργόσημου - κουπονιού εργασίας που θα «καλύπτει» την αμοιβή και την ασφάλιση των περιστασιακά απασχολούμενων, ενώ κουπόνια εργασίας θα διαθέτουν από τις 20 Σεπτεμβρίου στους ενδιαφερόμενους και οι τράπεζες Εθνική, Αγροτική, Εμπορική, Πειραιώς, Alpha Bank και EFG Eurobank. Τις ημερομηνίες κυκλοφορίας του εργόσημου ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εργασίας κλείνοντας τον «κύκλο» των καθυστερήσεων που σημειώθηκαν για την προετοιμασία των φορέων και την έκδοση των κουπονιών.
Το κουπόνιΤο εργόσημο αποτελεί ειδικό έντυπο - επιταγή με μοναδικό αριθμό που
εκδίδεται από τον εργοδότη με τη χρήση του ΑΜΚΑ και του ΑΦΜ του καθώς και την καταβολή ποσού σε συνεργαζόμενους φορείς (ΕΛΤΑ και τράπεζες) και αποδίδεται στον εργαζόμενο αντί χρηματικού ποσού για την αμοιβή των υπηρεσιών του. Κατά την εξαργύρωση του εργόσημου, ο εργαζόμενος, μόνο με το ΑΜΚΑ, εισπράττει το αναγραφόμενο ποσό μείον των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες υπολογίζονται σε ποσοστό 20% ή 10% και αποδίδονται στον κατά περίπτωση ασφαλιστικό φορέα που είναι το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή ο ΟΓΑ αντίστοιχα.
Το ποσό του εργοσήμου δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 5 ευρώ. Ο χρόνος ισχύος του ορίζεται στους 4 μήνες από την ημερομηνία έκδοσής του. Μετά τη λήξη της περιόδου αυτής, το εργόσημο δε μπορεί να εξαργυρωθεί από τον εργαζόμενο ενώ όποιο δεν έχει χρησιμοποιηθεί από τον εργοδότη μπορεί να ακυρωθεί εντός 3 μηνών από την ημερομηνία έκδοσής του.
Οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι - αμειβόμενοι με εργόσημα θα λαμβάνουν κάθε χρόνο βεβαιώσεις για την έκπτωση των εισφορών (κίνητρο για τη χρήση του εργόσημου αφού οι ετήσιες καταβληθείσες εισφορές εκπίπτουν κατά τα 2/3 από το φορολογητέο εισόδημα του εργοδότη και κατά το 1/3 από το φορολογητέο εισόδημα του εργαζόμενου).
«Φρένο» Το υπουργείο Εργασίας και οι διοικήσεις του ΙΚΑ και του ΟΓΑ εκτιμούν ότι η εφαρμογή του εργόσημου θα περιορίσει τις απώλειες ασφαλιστικών εισφορών από την αδήλωτη εργασία των περιστασιακά απασχολούμενων στην κατοικία του εργοδότη, τις αγροτικές εργασίες και τους περιστασιακά εργαζόμενους στο χώρο της εστίασης, του θεάματος και του ακροάματος. Υπάρχει, ωστόσο, ο κίνδυνος πληρωμής μόνο με εργόσημα όσων ασφαλίζονται σήμερα κανονικά από τον εργοδότη. Ο εργοδότης, τέλος, θα συνεχίσει να έχει την ευθύνη για την ασφάλιση και αμοιβή με εργόσημα νόμιμα ευρισκόμενου στη χώρα μετανάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου