Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Τα παίρνουν από τις συντάξεις, τα δίνουν για την ανεργία

Η ανεργία, η κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, το ύψος των δαπανών, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η ηλεκτρονική διασύνδεση των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας και ο συντονισμός των διαφόρων προγραμμάτων του υπουργείου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργο Κουτρουμάνη και τον υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Παντελή Τζωρτζάκη, την Τρίτη στη Βουλή.

Το θέμα της ανεργίας απασχόλησε ιδιαίτερα τη σύσκεψη και
, σύμφωνα με πληροφορίες, τα κονδύλια για την αντιμετώπισή της, τα οποία εκκινούν από το ύψος των 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενδέχεται να φθάσουν στο ύψος των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέσω της αξιοποίησης "λιμναζόντων" κονδυλίων από άλλα υπουργεία.

Η κυβέρνηση, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, θα κινηθεί για την αντιμετώπιση της ανεργίας στους άξονες της απασχόλησης, της διατήρησης θέσεων εργασίας και της κατάρτισης των ανέργων, επιταχύνοντας τα προγράμματα κατάρτισης και ενισχύοντας την απορροφητικότητα των προγραμμάτων απασχόλησης .

Με δεδομένο το γεγονός ότι το τέλος της τουριστικής περιόδου "φέρνει" στο ταμείο ανεργίας άλλους 100.000 εργαζόμενους, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην υλοποίηση προγραμμάτων στήριξης των ανέργων για το "νεκρό" -από την άποψη της απασχόλησης στον τουρισμό- εξάμηνο, έχοντας ως στόχο να μην μείνει αναξιοποίητο "ούτε ένα ευρώ" για τον σκοπό αυτό.

Πηγές του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν επίσης ότι η κατάσταση των ταμείων δεν είναι τόσο τραγική όσο παρουσιάζεται, προσθέτοντας ότι στην πιο δύσκολη κατάσταση βρίσκεται το ΙΚΑ. Ειδικότερα για το ΙΚΑ, ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει 600 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για τον ΟΑΕΔ 500 εκατομμύρια.

Στόχος του ΙΚΑ είναι η είσπραξη 200 εκατομμυρίων ευρώ επιπλέον από παλιές εισφορές, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας ότι αποτελεί πάγια τακτική ορισμένων επιχειρήσεων να μην πληρώνουν τις εισφορές τους. Σημειώνεται ότι στόχος του Μεσοπρόθεσμου για το ΙΚΑ είναι η είσπραξη 1,050 έως 1,1 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με το πρόγραμμα των 55.000 ανέργων που πρόκειται να ενταχθούν σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, πηγές του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν ότι, μετά τη συνεργασία του υπουργείου με το ΑΣΕΠ, το δεύτερο ζήτησε προθεσμία 15 ημερών, ώστε να εξεταστούν διάφορες τεχνικές λεπτομέρειες, ενώ απόφαση της κυβέρνησης είναι να μην ξεκινήσει κανένα πρόγραμμα, αν δεν έχει εξασφαλιστεί η αρτιότητα της διαδικασίας.

Εν τω μεταξύ, σε εξορθολογισμό των επικουρικών συντάξεων θα προχωρήσει η κυβέρνηση, ώστε να μην εξαντληθούν τα αποθεματικά των ταμείων και να είναι δυνατή η καταβολή των συντάξεων, τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «ΑΘΗΝΑ 9,84».

«Υπάρχουν επικουρικά ταμεία, τα οποία δίνουν πολύ υψηλές συντάξεις. Βεβαίως, εφόσον είχαν τη δυνατότητα, καλώς κάνουν. Αλλά, ήδη, τα δύο προηγούμενα χρόνια είχαμε στάση πληρωμών, σε τρία επικουρικά ταμεία. Ήταν ταμεία που έδιναν, κατά μέσο όρο, συντάξεις της τάξεως των 850 και 1.500 ευρώ. Δεν μπορούν να συνεχιστούν σε αυτά τα επίπεδα, όταν η αναλογία έχει ανατραπεί -δηλαδή, όταν δύο εργαζόμενοι αντιστοιχούν σε έναν συνταξιούχο- γι' αυτό οι αλλαγές ήταν επιβεβλημένες, ώστε να εξασφαλίσουμε επικουρικές συντάξεις και για τις επόμενες γενιές» είπε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου