Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Αντιμέτωποι με την ανεργία οι εργαζόμενοι 256 κοινωνικών δομών


Σε 66 δήμους της χώρας έχουν ιδρυθεί ως σήμερα και λειτουργούν 256 κοινωνικές δομές:
  • 48 κοινωνικά παντοπωλεία,
  • 44 γραφεία διαμεσολάβησης,
  • 41 κοινωνικά φαρμακεία,
  • 28 δημοτικοί λαχανόκηποι,
  • 38 δομές παροχής συσσιτίων,
  • 38 τράπεζες χρόνου,
  • 13 κέντρα ημερήσιας υποδοχής άστεγων, και
  • 6 υπνωτήρια.
Στην προσπάθεια αυτή, συμμετέχουν 47 εταιρικά κοινωνικά σχήματα, 66 Δήμοι, 51 ΜΚΟ, 10 νομικά πρόσωπα ΟΤΑ, 16 φορείς του δημοσίου τομέα και 23 του ιδιωτικού τομέα.
Από το Νοέμβριο του 2012 μέχρι το Μάιο του 2014 (18 πρώτοι μήνες του έργου) πέρασαν από τα γραφεία διαμεσολάβησης 45.000 άτομα, τα οποία είχαν άμεση πληροφόρηση και παραπέμφθηκαν σε κάποια άλλη δομή, καθώς επίσης διασυνδέθηκαν με φορείς που αφορούν στην υγεία και εργασία τους (ΟΑΕΔ, νοσοκομεία, κοινωνικά φαρμακεία κτλ.).
Οι ωφελούμενοι αυτοί μαζί με τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους και εκείνους που ενημερώθηκαν για τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι κοινωνικές δομές κατά   της φτώχειας ξεπερνούν το διάστημα αυτό τα 118.000 άτομα.

Τώρα με λουκέτο κινδυνεύουν οι 256 κοινωνικές δομές των ΟΤΑ μετά τις 30 Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα άμεσα 110.000 συμπολίτες μας που ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες να μείνουν χωρίς βοήθεια, αλλά και 1.112 νέοι επιστήμονες – άρτια καταρτισμένοι εργαζόμενοι να δουν τον «καιάδα» της ανεργίας. Αυτό προειδοποιούν οι εργαζόμενοι των Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας, με ανοιχτή τους επιστολή προς την ΑΔΕΔΥ, τη ΓΣΕΕ, την ΠΟΕ-ΟΤΑ, το ΣΚΛΕ (κοινωνικοί λειτουργοί) και την ΚΕΔΕ, καλώντας τους να συμπαρασταθούν άμεσα στον αγώνα τους, ώστε «να αποφευχθεί  αυτή η τεράστια κοινωνική τραγωδία που βρίσκεται προ των πυλών».
Αντιπροσωπεία εργαζομένων είχε συνάντηση την Τρίτη 25/08/2015 με τον τότε υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη και τον ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Ε.Π. του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου Γιώργο Ιωαννίδη. Εξηγήθηκε ότι τυχόν διακοπή του προγράμματος, καθώς αυτό λήγει στις 30/9/2015, θα επιφέρει καίριο πλήγμα στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες οι οποίες υποστηρίζονται από αυτό για κάλυψη καθημερινών βασικών βιοτικών αναγκών τους( σίτιση, στέγαση, φαρμακευτική περίθαλψη κ.ά.). Ζητήθηκε η παράταση του έργου τουλάχιστον μέχρι 31/12/2015, «έτσι ώστε να μην υπάρχει κενό, με αποτέλεσμα να μείνουν αβοήθητοι χιλιάδες συμπολίτες μας, όπως επίσης και να επιταχυνθεί η διαδικασία ένταξης των Κοινωνικών Δομών στα ΠΕΠ για την προγραμματική περίοδο 2014-20 καθώς υπάρχει η δυνατότητα αυτή».
Ωστόσο, η απάντηση που δόθηκε ήταν «ότι η πρόθεση για χρηματοδότηση από πλευράς υπουργείου Οικονομίας σταματάει στις 30/09/2015, και ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι έτσι ώστε οι Δομές να συνεχίσουν τη απρόσκοπτη λειτουργία τους, καθώς επίσης και ότι δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε και πώς θα επαναλειτουργήσουν τα προγράμματα μέσω των ΠΕΠ 2014-2020 από τις περιφέρειες. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να κλείσουν οι Δομές και οι ωφελούμενοι να τεθούν εκτός παροχών έως ότου και εφόσον οι περιφέρειες είναι έτοιμες να καλέσουν σε πρόσκληση για το πρόγραμμα».
Οι εργαζόμενοι των Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας απαιτούν την συνέχιση του προγράμματος, «αποτελεί αδήριτη ανάγκη και είναι δυνατή αφού υπάρχουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας παράλληλα:
«Η παραμονή του υφιστάμενου προσωπικού κρίνεται επιτακτική, καθώς έχει αποδείξει την αξία του όλα αυτά τα χρόνια και οποιαδήποτε αλλαγή του παραπέμπει σε μικροπολιτικά συμφέροντα. Αντικαθιστώντας το ήδη υπάρχον προσωπικό, δεν προσφέρεται κανένα όφελος παρά μόνο εξυπηρετείται ο επιφανειακός στόχος της ανακύκλωσης της ανεργίας».
Τέλος, καλούν όλους τους κοινωνικούς φορείς που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα, με υπηρεσίες στήριξης και ενδυνάμωσης ευπαθών κοινωνικών ομάδων, εργαζομένων, και γενικότερα σε όλους όσοι ανήκουν στο γενικότερο πλαίσιο της πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης, «να μας στηρίξουν στο δίκαιο αγώνα μας για την απρόσκοπτη λειτουργιά του προγράμματος, καθώς οποιαδήποτε διακοπή θα έχει τρομακτικές συνέπειες στους χιλιάδες συμπολίτες μας που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες και οι οποίοι βασίζονται σχεδόν αποκλειστικά στο πρόγραμμα αυτό για να καλύψουν βασικές βιοτικές τους ανάγκες(σίτιση,ένδυση, υπόδηση,φαρμακευτική περίθαλψη κ.ά.)».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου