Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Έκθεση ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Σχεδόν 1 εκατ. οι μακροχρόνια άνεργοι, υπερδιπλασιάστηκε ο φτωχός πληθυσμός λόγω μνημονίων


Την αποτυχία της στρατηγικής οικονομικής προσαρμογής με κύριους άξονες τη δημοσιονομική λιτότητα, την εσωτερική υποτίμηση και την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας σκιαγραφεί η Ετήσια Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για το 2015. Σύμφωνα με την έκθεση, η αγορά εργασίας συνεχίζει να επηράζεται αρνητικά από την πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης, την ύφεση και την αβεβαιότητα ως προς τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.
Εκτόξευση δεικτών ανεργίας και φτώχειας λόγω μνημονίων
Αύξηση από το 7,3% το γ’ τρίμηνο 2008 σε 27,8% στο α’ τρίμηνο 2014 κατέγραψε η ανεργία σύμφωνα με τα στοιχεία της Έκθεσης. Η πολιτική λιτότητας οδήγησε στην ανεργία περίπου 1 εκ. άτομα, ενώ μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα της ανεργίας στους νέους, με τη μεταβολή στο ποσοσοτό να ξεπερνάει το 30% μεταξύ 2009 -  2013.
Όπως αναφέρουν τα στοιχεία της Έκθεσης, οι μακροχρόνια άνεργοι έφτασαν στο 73% του ποσοστού των ανέργων το 2014, με τον αριθμό τους για το δ’ τρίμηνο του 2014 να ανέρχεται σε 909 χιλιάδες. «Πρωταθλήτριες» περιοχές στην ανεργία αναδεικνύονται η Κεντρική Μακεδονία (27,9%), η Δυτική Ελλάδα (27,8%) και ακολουθούν η Στερεά Ελλάδα (27%) και η Αττική (26,8%).

Παράλληλα, κατά την περίοδο 2010 – 2014, οι κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας μειώθηκαν από 65 (2010) σε μόλις 14 (2014), ενώ την ίδια περίοδο οι επιχειρησιακές ΣΣΕ από 227 το 2010 αυξήθηκαν σε 976 το 2012 για να «κατρακυλήσουν» το 2014 σε 286.
Κατά την ίδια περίοδο της οικονομικής κρίσης, στην Ελλάδα επιβλήθηκε ονομαστική μείωση πρωτοφανούς εύρους στον κατώτατο μισθό κατά 22% και κατά 32% για τους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών.
Ακόμη, παρατηρείται ότι μεταξύ του 2009 και του 2012 το σχετικό ποσοστό της φτώχειας αυξάνεται κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες από το 20,1% στο 23,1%. Κατά την ίδια περίοδο, ο δείκτης χάσματος φτώχειας καταγράφει σημαντική άνοδο, υπογραμμίζοντας τη μείωση των εισοδημάτων των φτωχών, δηλαδή, με άλλα λόγια οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι. Όπως καταδεικνύουν οι μετρήσεις, ο φτωχός πληθυσμός στην Ελλάδα υπερδιπλασιάστηκε έως το 2012, δηλαδή περισσότεροι από 4 στους 10 κατοίκους στη χώρα είχαν διαθέσιμο εισόδημα μικρότερο του αντίστοιχου ορίου φτώχειας του 2009 (ποσοστό 42,3%).
ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Μόνη λύση το βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα και η αύξηση επενδύσεων
Τρεις πυλώνες βραχυπρόθεσμου σχεδιασμού της οικονομικής πολιτικής που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην έξοδο της οικονομίας από την κρίση και στη διαμόρφωση συνθηκών σταθερότητας με επίκεντρο την απασχόληση προτείνει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ:
  • Ο επενασχεδιασμός της χρηματοδότησης των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας και η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους βάσει του άξονα «βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα – βιώσιμο χρέος»
  • Η ενεργοποίηση της εγχώριας ζήτησης με αύξηση των επενδύσεων και της ιδιωτικής κατάναλωσης, έχοντας ως βασικό προαπαιτούμενο τη χρηματοδότησή τους
  • Η επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας και η αποκατάσταση του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού.
«Η επιβολή βίαιης δημοσιονομικής και εισοδηματικής λιτότητας προκάλεσε τον εγκλωβισμό της ελληνικής οικονομίας στην παγίδα του δημόσιου χρέους, στην παγίδα της ρευστότητας και στην παγίδα της λιτότητας», τόνισε μεταξύ άλλων, ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης. Όπως υπογράμμισε, τα δημοσιονομικά προγράμματα προσαρμογής συσχετίζονται με τις επενδύσεις, και συγκεκριμένα προκαλούν ύφεση αναπτυξιακών επενδύσεων, ενώ η Ελλάδα έχει μπει σε καθεστώς αποεπένδυσης.
Κρίσιμο για την εργασία το επόμενο διάστημα
Εξαιρετικά κρίσιμο θα είναι το επόμενο διάστημα για την εργασία, καθώς όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, το 98,9 % των επιχειρήσεων απασχολούν κάτω από 49 εργαζόμενους και το 95% κάτω από 9.
«Είμαστε στον έκτο χρόνο πολιτικών που έχουν οδηγήσει σε παρατεταμένη ύφεση με επακόλουθο την ανεργία. Εμείς βλέπουμε αυτούς που πλήρωσαν φόρο αίματος, που έχασαν τη δουλειά τους, που έχασαν το ψωμί τους και δεν υπάρχει ορατή προοπτική αν ανακτήσουν την εργασία τους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγόπουλος, ενώ πρόσθεσε ότι εκείνο που απασχολεί τη Συνομοσπονδία είναι το ζήτημα της ανεργίας, των εργασιακών σχέσεων και το ασφαλιστικό. «Πρέπει ο πολιτικός κόσμος να δώσει λύσεις και να σταματήσει να δηλητηριάζει το κοινωνικό σώμα και να διχάζει τους Έλληνες. Η ανάπτυξη έρχεται με επενδύσεις και με νέες δουλειές και αυτό είναι δουλειά των κυβερνήσεων. Αυτή η πολιτική δεν έχει μελλον. Κοινωνία χωρις οικονομία και οικονομία χωρίς κοινωνία δεν μπορούν να υπάρχουν», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, χαρακτήρισε την εβδομάδα της ΔΕΘ ως εβδομάδα δράσης των συνδικάτων, τονίζοντας ότι στο περιβάλλον αβεβαιότητας και ανασφάλειας, πρέπει να υπάρξει σοβαρότητα στην αντιμετώπιση του πολιτικοοικονομικού προβλήματος και να πρυτανεύσει η λογική.
Δυσμενή είναι τα στοιχεια για τις μικρες και πολύ μικρές επιχειρήσεις, καθώς και για τους εργαζόμενους σε αυτές, εξήγησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς. Όπως τόνισε, σε ό, τι αφορα την απασχόληση, 63 χιλιάδες επιχειρήσεις θα κλείσουν το επόμενο 6μηνο και θα χαθούν 138.000 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 55000 μισθωτοί. «Διαχρονικά είμαστε κοντά με τη ΓΣΕΕ στον αγώνα για τη διεκδίκηση των αυτονόητων, τη διεκδίκηση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων που καταργήθηκαν βίαια. Η χώρα χρειάζεται εθνικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης. Τα μνημόνια ευτελίζουν την αξία του ανθρώπου και της εργασίας», υπογράμμισε ο κ. Καββαθάς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου