Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Εξίσου σκληρή με την ελληνική η πραγματικότητα της αγοράς εργασίας στην Κροατία, το 28ο μέλος της Ε.Ε.

Εξίσου σκληρή με την ελληνική η πραγματικότητα της αγοράς εργασίας στην Κροατία, το 28ο μέλος της Ε.Ε.Εξίσου σκληρή με την ελληνική φαίνεται ότι είναι η πραγματικότητα της αγοράς εργασίας για τους Κροάτες εργαζόμενους, καθώς η Κροατία μπήκε την 1η Ιουλίου στην Ε.Ε., με ποσοστό απασχόλησης μόλις 55%, των ενηλίκων 20-64 ετών, το χαμηλότερο στην ενωμένη Ευρώπη, μαζί με την Ελλάδα (στοιχεία 2012).
Για λόγους συγκρίσεων, αξίζει να αναφερθεί ότι το μέσο ποσοστό απασχόλησης στην Ε.Ε. ήταν πέρυσι 68%, έναντι στόχου για αύξησή του στο 75% μέχρι το 2020, όπως επισημαίνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (cedefop), με έδρα τη Θεσσαλονίκη, σε στατιστική ανάλυση, που εξέδωσε πρόσφατα, με αφορμή την ένταξη της Κροατίας στην 'Ενωση.

Η κατάσταση είναι μελανή και για τους
νεότερους, καθώς το 22% των ατόμων ηλικίας 18-24 ετών στην Κροατία, δεν δούλευε, ούτε σπούδαζε, ούτε ελάμβανε κάποια μορφή επαγγελματικής κατάρτισης το 2012 (έναντι μέσου κοινοτικού όρου 17% το ίδιο έτος).

Η Κροατία έχει ήδη υπερκαλύψει τον στόχο του 2020 της Ε.Ε. για τη μη πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου Οι Κροάτες δυσκολεύονται να βρουν δουλειά στη χώρα τους, παρότι ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 20-64 ετών, με χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης είναι μικρότερο από το αντίστοιχο τής Ε.Ε. (στο 21%, έναντι μέσου κοινοτικού όρου 26%) και παρά το γεγονός ότι ελάχιστοι νέοι εγκαταλείπουν νωρίς το σχολείο.

Το 2012, μόνο το 4,2% των νέων στην Κροατία είχε αφήσει το σχολείο πρόωρα, ποσοστό που όχι απλά είναι σαφώς καλύτερο από το μέσο κοινοτικό -12,8%- αλλά και υπερκαλύπτει ήδη τον στόχο της Ε.Ε. για το 2020 (10%).

Μεγάλη αύξηση των αποφοίτων πανεπιστημίων την τελευταία 10ετία Σε ό,τι αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το 24% των Κροατών ηλικίας 30-34 ετών, κατέχουν τουλάχιστον πανεπιστημιακό πτυχίο (μέσος όρος Ε.Ε. 36%, με στόχο για 40% το 2020), με τον αριθμό των αποφοίτων πανεπιστημίων να αυξάνει διαρκώς, καθώς μόλις 10 χρόνια πριν το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 16%.

Πάντως, το ποσοστό συμμετοχής των Κροατών σε δράσεις συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης (CVT) και εκπαίδευσης ενηλίκων, παραμένει από τα χαμηλότερα στην Ε.Ε..

Οι επιχειρήσεις παρέχουν κατάρτιση, οι εργαζόμενοι δεν την επιθυμούν Το 2010, μόνο το 23% των απασχολούμενων συμμετείχε σε μαθήματα και δράσεις CVT, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. που ανέρχεται στο 38%.

Και αυτό, παρότι σχεδόν έξι στις δέκα κροατικές επιχειρήσεις (ποσοστό 57%) παρείχαν στους εργαζομένους τους τη δυνατότητα συμμετοχής σε τέτοιες δράσεις το 2010.

Πώς εξηγείται αυτό το φαινόμενο; Οι Κροάτες εργαζόμενοι δεν επιθυμούν, από ό,τι φαίνεται, να λάβουν μέρος σε τέτοια μαθήματα.

Ενδεικτικό αυτής της απροθυμίας είναι το γεγονός ότι, πέρυσι, η συμμετοχή ενηλίκων ηλικίας 24-64 ετών σε δράσεις δια βίου μάθησης δεν ξεπερνούσε το 2,4% στην Κροατία (9% στην Ε.Ε.).


Σύμφωνα με στοιχεία από την 'Ερευνα Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Adult Education Survey, 2007) της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), το ενδιαφέρον των Κροατών για κατάρτιση παραμένει χαμηλό. Περίπου τα δύο τρίτα των ενηλίκων δήλωσαν ότι δεν συμμετείχαν σε δράσεις κατάρτισης γιατί απλά δεν το επιθυμούσαν (μέσος κοινοτικός όρος: 53%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου