Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Μνημόνιο και για τους ψάλτες

H περικοπή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας βρίσκει αντίθετη την Ομοσπονδία ΙεροψαλτώνΣε περικοπές προχωρεί η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, η οποία με εγκύκλιό της καλεί τις μονές και τους ναούς να σταματήσουν την καταβολή στους εργαζόμενους των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων καθώς και του επιδόματος αδείας.
Η ρύθμιση αφορά κυρίως τους ψάλτες και τους νεωκόρους, οι οποίοι δεν πληρώνονται από το Δημόσιο, αλλά από τις εκκλησίες. Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ζητείται και επισήμως η περικοπή των δώρων σε συμμόρφωση με τον σχετικό νόμο που καταργεί τα παραπάνω επιδόματα σε
όλους τους εργαζόμενους των Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο ορίζεται, μεταξύ άλλων, πως «δεν επιτρέπεται πλέον η εγγραφή εις τους προϋπολογισμούς των ιερών ναών και μονών κονδυλίου υπέρ καταβολής επιδόματος εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας εις το προσωπικό αυτών, ούτε η καταβολή του αντίστοιχου επιδόματος».
Στην περίπτωση αυθαίρετης καταβολής του επιδόματος, αναφέρει το εγκύκλιο σημείωμα, τότε καταλογίζεται σε βάρος του προέδρου του εκκλησιαστικού συμβουλίου ή του ηγουμένου της Μονής, ενώ τονίζεται πως, αν τα οικονομικά του νομικού προσώπου το επιτρέπουν, τότε τα καταργούμενα επιδόματα μπορούν να ενσωματωθούν στους μισθούς των εργαζομένων. Ανάλογη ρύθμιση θα εφαρμοστεί και στις υπόλοιπες μητροπόλεις.
Λίγα τα έσοδα
Εκκλησιαστικοί κύκλοι αναφέρουν ωστόσο ότι οι περικοπές εφαρμόζονται για δύο λόγους.
Πρώτον, γιατί δεν γίνεται να υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων, δηλαδή κάποιοι να λαμβάνουν τα συγκεκριμένα επιδόματα και κάποιοι άλλοι όχι.
Δεύτερον, γιατί οι εργαζόμενοι των εκκλησιών, κυρίως νεωκόροι, ψάλτες, καθαρίστριες καθώς και οι ορισμένου χρόνου, πληρώνονται από τους ναούς και τις μονές.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο μισθός τους «βγαίνει» κι από τα έσοδα των παγκαριών.
«Ολοένα και περισσότεροι πιστοί, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που βιώνουν, σταματούν να ρίχνουν τον οβολό τους στο παγκάρι και οι εκκλησίες έχουν πλέον ελάχιστα έσοδα», αναφέρουν χαρακτηριστικά εκκλησιαστικές πηγές, εξηγώντας τις περικοπές των δώρων.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Η εγκύκλιος προκάλεσε την αντίδραση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών (ΟΜ.Σ.ΙΕ.). Η Ομοσπονδία παράλληλα ανακινεί το θέμα της εργασιακής σχέσης των ψαλτών, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η περικοπή των δώρων φέρνει στο προσκήνιο «το εγνωσμένο θεσμικό κενό που επί δεκαετίες παραμένει εκκρεμές και άλυτο, αποκλείοντας τους ψάλτες από βασικά εργασιακά δικαιώματα και στερώντας από την Εκκλησία μας τη δυνατότητα ουσιαστικής αξιοποίησης του μεγάλου εθνικού κεφαλαίου της ψαλτικής τέχνης».
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου