Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Σήμα για περικοπή 3.500 θέσεων εργασίας έστειλε η UBS

ΓΡΑΦΕΙ: ΣΟΦΙΑ ΔΕΔΕ
sdede@kerdos.gr
Διαστάσεις χιονοστιβάδας προσλαμβάνουν οι απολύσεις στον διεθνή τραπεζικό κλάδο και χθες τη «σκυτάλη» των περικοπών παρέλαβε η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, UBS, η οποία ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει 3.500 θέσεις εργασίας, που αντιστοιχούν στο 5,3% του εργατικού της δυναμικού, στην προσπάθειά της να περιορίσει το κόστος και να προσαρμοσθεί στα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι δύσκολες συνθήκες στην αγορά αλλά και οι αυστηρότεροι κανόνες για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.
Οι μισές σχεδόν από τις περικοπές στη UBS θα πλήξουν τον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής. Οι απολύσεις που αποφάσισε ο διευθύνων σύμβουλος του ελβετικού κολοσσού κ. Οσβαλντ Γκριούμπελ είχαν λίγο-πολύ προαναγγελθεί από τον περασμένο μήνα, μετά τα μάλλον απογοητευτικά στοιχεία για την απόδοση της τράπεζας το β' τρίμηνο και πάντως αποδείχθηκαν λιγότερες από τις 5.000 που φημολογείτο.

Η UBS, όπως και η

 βασική «αντίπαλός της» Credit Suisse Group, δίνουν αγώνα να ανταποκριθούν στους αυστηρότερους κανόνες που θέτουν οι ρυθμιστικές Αρχές και να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη ανατίμηση του ελβετικού φράγκου. Ο κ. Γκριούμπελ έχει θέσει ως στόχο την περιστολή του ετήσιου κόστους κατά 2 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (1,76 δισεκατομμύρια ευρώ) έως το τέλος του 2013, μετά την εγκατάλειψη των στόχων που είχε θέσει αρχικά για την κερδοφορία της τράπεζας.

Οικονομικοί αναλυτές σχολίαζαν χθες στη Ζυρίχη ότι τα μέτρα για την περιστολή του κόστους συνιστούν, στην πραγματικότητα, παραδοχή ήττας. Η UBS προχώρησε σε μαζικό κύμα προσλήψεων από τις αρχές του 2009, μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση που την έφερε σχεδόν στα πρόθυρα της κατάρρευσης, αλλά ουδέποτε κατάφερε να ανακτήσει το μερίδιό της στην αγορά.

Η χθεσινή ανακοίνωση της κορυφαίας ελβετικής τράπεζας αφήνει εμμέσως να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξει και συνέχεια στα μέτρα περιστολής του κόστους. «Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα αποσκοπούν στη βελτίωση της λειτουργικής απόδοσης της τράπεζας. Η UBS θα παραμείνει σε επαγρύπνηση ως προς τη διαχείριση του κόστους της και θα παραμείνει προσηλωμένη σε επενδύσεις σε τομείς με αναπτυξιακή προοπτική».

Το νέο πρόγραμμα περικοπών θα επιβαρύνει με 550 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (485,6 εκατομμύρια ευρώ) το κόστος αναδιοργάνωσης της τράπεζας. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των δαπανών θα επιβαρύνει την UBS μέσα στο τρίτο τρίμηνο. Εκπρόσωπος της UBS αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα περικοπών, λέγοντας ότι θα επηρεασθούν όλα τα τμήματα του ομίλου και κυρίως μεσαία στελέχη και απλοί υπάλληλοι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, το 45% των περικοπών θα προέλθει από το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής, 35% από το τμήμα διαχείρισης πλούτου και το τραπεζικό κομμάτι στην Ελβετία, 10% από το διεθνές τμήμα διαχείρισης κεφαλαίων και 10% από το τμήμα διαχείρισης πλούτου στην Αμερική.

ΚΥΜΑ ΜΑΖΙΚΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ
Οι περισσότερες τράπεζες προχώρησαν σε μαζικές προσλήψεις το 2009 και 2010, αλλά τους τελευταίους μήνες έχουν αναγκασθεί να προχωρήσουν σε δραστικές περικοπές, καθώς βλέπουν να συρρικνώνονται τα έσοδα και η κερδοφορία τους, λόγω της αβεβαιότητας και των κλυδωνισμών στις αγορές. Περικοπές 2.000 εργαζομένων ανακοίνωσε και η Credit Suisse μετά τις απογοητευτικές επιδόσεις της το β' τρίμηνο.

Η UBS χρειάσθηκε να στηριχθεί από το ελβετικό δημόσιο το 2008 στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής καταιγίδας και είχε αναγκασθεί να περικόψει 18.500 θέσεις εργασίας μετά τις ζημιές-μαμούθ που υπέστη, αλλά αργότερα αναπλήρωσε ένα μέρος αυτών των θέσεων εργασίας. Η τράπεζα ανακοίνωσε πτώση της κερδοφορίας της κατά 49% το β' τρίμηνο, λόγω της μεγάλης καθίζησης των κερδών της στον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής.

Ο αρχικός στόχος του 67χρονου διευθύνοντος συμβούλου της UBS κ. Οσβαλντ Γκριούμπελ ήταν να διπλασιάσει τα προ φόρων κέρδη της τράπεζας στα 15 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα έως το 2014, από 7,46 δισ. το 2010 - στόχος που εγκαταλείφθηκε στο τέλος Ιουλίου. Η διοίκηση της UBS έχει δηλώσει ότι θα ανακοινώσει τους νέους στόχους της μέσα στον Νοέμβριο. Περίπου 60.000 εργαζόμενοι έχουν απολυθεί τους τελευταίους μήνες από μεγάλες τράπεζες σε όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου