Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Σε ελεύθερη πτώση το Χρηματιστήριο Αθηνών

XA
Σοκαριστική θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η σημερινή πρώτη ημέρα της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Αθηνών έπειτα από 25 ημέρες που έμεινε κλειστό λόγω των Capital controls.
Ο Γενικός Δείκτης στο άνοιγμα της αγοράς κατέγραψε απώλειες της τάξεως του 22,81% και συνεχίζει με πτώση της τάξης του 19,67% με 21%, ενώ ο τζίρος ανέρχεται σε μόλις 15, 52 εκατ. ευρώ καθώς δεν υπάρχουν αγοραστές.
Στις 12:00 το μεσημέρι ο Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώθηκε στις 641,00 μονάδες σημειώνοντας πτώση 19,63%.
Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 17,55 εκατ. ευρώ, καθώς δεν υπάρχουν αγοραστές, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίησης της αγοράς παρουσιάζεται μειωμένη κατά περίπου 10 δισ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 19,21%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 21,25%.
Βουτιά σημείωσε και ο τραπεζικός δείκτης.
Ειδικότερα στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκαν οι τράπεζες με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει πτώση 23,34% με τις τραπεζικές μετοχές να είναι κλειδωμένες στο limit Down.
Την μεγαλύτερη πτώση καταγράφει η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας και η Πειραιώς,- 30%, ενώ η Eurobank και η ALPHA στο -29.8%.

Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες, εκτός από τους δείκτες των τραπεζών, σημειώνουν οι δείκτες των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-2,85%), της Υγείας (-29,80%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-27,20%).
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στη χρηματιστηριακή αγορά είναι το γεγονός ότι μόλις μία μετοχή καταγράφει άνοδο, η μετοχή της Κορδέλου(+4,76%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές της Εθνικής (-30,00%), της Πειραιώς (-30,00%), της Attica Bank(-30,00%), της ΕΥΔΑΠ(-29,97%) και της ΕΧΑΕ (-29,96%).
«Ένα χρηματιστήριο που είναι κλειστό ένα μήνα θα δεχθεί πίεση και κυρίως οι τράπεζες, οι οποίες αντιμετωπίζουν μία επιπλέον δυσκολία ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης», ανέφερε λίγο πριν από το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου μιλώντας στο Σκάι ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστας Μποτόπουλος.
Το βέβαιο, κατά το huffingtonpost.gr, είναι ότι η επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι μια δοκιμή όπου θα φανεί το είδος και η κλίμακα των πιέσεων που θα ασκηθούν, ενώ στα αποτελέσματά του θα αποτυπώνεται και η βλάβη που έχει υποστεί η οικονομία της χώρας.
Ο κ. Μποτόπουλος είπε πως η ιδιάζουσα κατάσταση στην οικονομία δεν μπορεί να μην επηρεάζει και το Χρηματιστήριο, ενώ αν και εκτίμησε ότι η πολυήμερη αργία λόγω τον capital control θα έχει αρνητικές επιπτώσεις, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει σταδιακή ομαλοποίηση και επάνοδος στην κανονική του λειτουργία.
«Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα παρέμβει για ότι χρειαστεί και το Χρηματιστήριο θα λειτουργήσει με κανονικούς ρυθμούς εάν δεν υπάρξουν παρεμβάσεις από το εξωτερικό» είπε.
Εν τω μεταξύ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απαγόρευσε τις ανοικτές πωλήσεις επί των μετοχών.
Η αγορά λειτουργεί πλέον με σημαντικούς περιορισμούς για τους Έλληνες επενδυτές, ενώ οι ξένοι επενδυτές, οι οποίοι κατέχουν το 58,41% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου και πραγματοποιούν σχεδόν το 60% του ημερήσιου τζίρου, μπορούν να κάνουν συναλλαγές χωρίς κανέναν περιορισμό.
Τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του ελληνικού χρηματιστηρίου ήταν η Παρασκευή 26 Ιουνίου με την αγορά να κλείνει με κέρδη 2,03% και την εβδομάδα με άνοδο 16,03%, προεξοφλώντας τότε την επίτευξη συμφωνία. Από εκείνη την ημέρα και μετά "πάγωσαν" κεφάλαια ύψους 49 δισ. ευρώ, όση είναι η χρηματιστηριακή αξία των ελληνικών μετοχών με βάση το κλείσιμο της 26ης Ιουνίου.
Οι Έλληνες επενδυτές ουσιαστικά θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν κατά κύριο λόγο «νέο» χρήμα για να αγοράσουν μετοχές.
Ως νέα κεφάλαια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αγορές μετοχών και άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων από Έλληνες επενδυτές θεωρούνται:
             -Τα εμβάσματα από το εξωτερικό,
   -Τα μετρητά που κατατίθενται στις χρηματιστηριακές
   -Τα πιστωτικά υπόλοιπα επενδυτών που βρίσκονται ελεύθερα στους κωδικούς τους
   -τα κεφάλαια από πώληση υφιστάμενων μετοχών, ομολόγων αλλά όχι τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων.
   -Τ α κεφάλαια που προέρχονται από επιστροφή ασφαλειών (margin),
   - Τα χρήματα από πληρωμές τοκομεριδίων, μερίσματα, επιστροφές κεφαλαίου κ.α
   -κεφάλαια από πιστώσεις προερχόμενες από θέσεις σε παράγωγα (ΣΜΕ, swaps, προθεσμιακές συμβάσεις επιτοκίου κ.α).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου