Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Οι Γάλλοι και οι Γερμανοί εκτελούν με την ανατολή του ήλιου....!


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Προς τα εργατικά Κέντρα της χώρας και Σωματεία.
 Συνάδελφοι-σσες.

Η Ομοσπονδία Τσιμέντων Ελλάδος από το 2011, έως και σήμερα  παράλληλα με το εργοστάσιο παραγωγής Τσιμέντου στην Χαλκίδα, αντιμετωπίζει την σταδιακή και «επιμελώς» σχεδιασμένη  απαξίωση μιας σύγχρονης (κατ’ ομολογία της Lafarge) μονάδας παραγωγής και των εκεί εργαζομένων.

Οι συνάδελφοί μας, βιώνουν την βάσανο της «επιλεκτικής και τιμωρητικής» συμπεριφοράς. Η πορεία της πολιορκίας των εργαζομένων στο εργοστάσιο, έχει ως κυρίαρχα συστατικά, την απομόνωση, την απαξίωση και τον ρεβανσισμό. Οι εργαζόμενοι αυτοί σήμερα είναι τα πειραματόζωα του κλάδου, για τον έλεγχο της επιτυχίας των αντεργατικών μεθόδων που προσδοκούν να εφαρμόσουν παντού. Είναι η «πρόβα τζενεράλε» ενός κακόγουστου έργου που

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

ΝΕΑ ΑΓΟΡΑ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ (1Η ΜΑΗ)


ΝΕΑ ΑΓΟΡΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ (1η ΜΑΗ) 11.30π.μ – 13.30μ.μ

εντός της

ΕΝΩΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΠΑΤΡΑΣ (οδός ΑΝΘΕΙΑΣ)


Προϊόντα που θα διατίθενται ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ:

ΑΛΕΥΡΙ, Κρασί ΕΑΣ Πάτρας, Παραδοσιακά Ζυμαρικά Αχαΐας, Μαρμελάδες & Γλυκά κουταλιού, Μέλι, Ελιές, Λάδι, Σταφίδα, Πετιμέζι, φασόλια.

(Γίνεται προσπάθεια να εμπλουτιστεί ο κατάλογος και μ’ άλλα προϊόντα)

 
Για όλα τα προϊόντα θα τηρείται από τους παραγωγούς, με δική τους ευθύνη, η ισχύουσα φορολογική νομοθεσία.

Πάτρα, 29.4.2013

Πότε καταβάλλεται το δώρο του Πάσχα σε εργαζόμενους και ανέργους

Εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι αναμένεται να χαμογελάσουν λίγο μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, αφού θα γίνει η καταβολή δώρου Πάσχα, επιδόματος και συντάξεων.
Συγκεκριμένα στον ιδιωτικό τομέα το δώρο του Πάσχα θα πρέπει να καταβληθεί στους εργαζόμενους έως τη Μεγάλη Τετάρτη.
Τη Μεγάλη Τρίτη θα καταβληθεί επίσης το δώρο Πάσχα στους ανέργους και η ειδική παροχή προστασίας μητρότητας στις δικαιούχους. Τη Μεγάλη Πέμπτη θα πληρωθούν τα επιδόματα ανεργίας και τα επιδόματα των μακροχρόνια ανέργων.
Η καταβολή της σύνταξης στους δικαιούχους του ΙΚΑ - ETAM και οι συντάξεις του ΤΑΠ- ΟΤΕ θα καταβληθούν τη Μεγάλη Τρίτη.

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

ΝΕΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΓΟΡΑ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ





ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΑΓΟΡΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

Άλλη μια επιτυχημένη διοργάνωση αγοράς προϊόντων ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ έλαβε χώρα σήμερα στην πόλη των Πατρών.
Διοργανωτές της αγοράς ήταν η εθελοντική πρωτοβουλία AGROTICA FPZ, με την αρωγή της Αντιδημαρχίας Εθελοντισμού του Δήμου Πατρέων και την υποστήριξη του Παραρτήματος Πάτρας της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας.
Τα προϊόντα που διανεμήθηκαν σήμερα ήταν Λάδι, Παραδοσιακά Ζυμαρικά, Ελιές, Φακές, Ρύζι, Μέλι, Πετιμέζι, Γλυκά Κουταλιού και Σταφίδα.
Η συμμετοχή των καταναλωτών ήταν ικανοποιητική (θα επιθυμούσαμε μεγαλύτερη), καθώς οι τιμές ήταν πολύ χαμηλές.
Αποφασίστηκε να επαναληφθεί άλλη μια αγορά για την Μεγάλη Τετάρτη 1η Μάη, στον χώρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πάτρας, επί της οδού Ανθείας και ώρες 11.00π.μ. - 14.00μ.μ.
Τα βασικά προϊόντα που θα πωλούνται την Μεγάλη Τετάρτη θα είναι ΑΛΕΥΡΙ, ΦΑΣΟΛΙΑ, ΚΡΑΣΙ, ΕΛΙΕΣ, ΜΕΛΙ, ΛΑΔΙ, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ, ΣΤΑΦΙΔΕΣ, ΠΕΤΙΜΕΖΙ, ΓΛΥΚΑ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να εμπλουτιστεί η αγορά με λαχανικά και φρούτα.
Παρακάτω σας παραθέτουμε φωτογραφίες από τη σημερινή διοργάνωση:

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ της ΕΔΟΠ/ΔΕΗ για τη ΣΩΤΗΡΙΑ της ΕΜΠΟΡΙΑΣ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έχει καταγραφεί η αντίδρασή μας στο κοινοπρακτικό σχήμα Silcio συμφερόντων Κοπελούζου και ΔΕΗ, με ποσοστά 51% και 49% αντίστοιχα για φωτοβολταϊκά στις στέγες.

Η αντίδρασή μας τότε ωφέλησε τη ΔΕΗ, γιατί όχι μόνο δεν υπήρχε υποδομή για την κατασκευή των φωτοβολταϊκών, αλλά και γιατί δεν υπάρχει πλέον ενδιαφέρον για αυτή την επένδυση λόγω της μείωσης των τιμών στα φωτοβολταϊκά. 

Και ενώ πιστεύαμε όλοι ότι το θέμα αυτό έχει κλείσει, ξαφνικά η Διοίκηση της ΔΕΗ, έφερε προς ψήφιση στο Δ.Σ. της ΔΕΗ πρόταση για νέο κοινοπρακτικό σχήμα με την δημιουργία καταστημάτων Franchise Ομίλου Κοπελούζου-ΔΕΗ, προκειμένου να πωλούν ενεργειακά προϊόντα!!! 

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΟΥ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ Γ. ΣΟΥΒΑΛΙΩΤΗΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ Ο.Τ.Α ΑΧΑΪΑΣ (ΠΑΜΕ)

Γ. Σουβαλιώτης: "Η επιλογή του ιδιωτικού τομέα ήταν
συνειδητή επιλογή από μέρους μου"
Σχετικά με πρόσφατο δημοσίευμα από κλαδικό Σωματείο των ΟΤΑ για διπροσωπία και ψήφιση ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας στο Δήμο Ερυμάνθου, πρέπει κατ’ αρχήν να επισημάνω ότι οι καταγγελίες που αφορούν ζητήματα που έχουν και ηθική διάσταση, πρέπει να γίνονται επώνυμα και όχι πίσω από την ασφάλεια της ανωνυμίας.
Ανεξαρτήτως από το ποιος καταγγέλλει, επιθυμώ να ενημερώσω την κοινή γνώμη ότι το 1983 στην προσπάθεια εύρεσης δουλειάς, η επιλογή του ιδιωτικού τομέα ήταν συνειδητή επιλογή από μέρους μου, ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΝΤΑΣ ΤΗ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΤΑ. Ορισμένοι όμως μη μπορώντας να αποκοπούν από τον κομματικό συνδικαλισμό σε μία προσπάθεια καθημερινής επιβεβαίωσης της κομματικής τους ταυτότητας, καταγγέλλουν άδικα δημοσίως και ανωνύμως.
Ο Δήμος Ερυμάνθου δημιουργήθηκε από

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΗ 60.000€ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ


Ελεύθερος με εγγύηση 60.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα αφέθηκε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας βρέθηκε ενώπιον του ανακριτή καθώς κατηγορούταν ότι τέλεσε αδίκημα απιστίας σε  βαθμό κακουργήματος ζημιώνοντας τη ΔΕΗ.

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Oμόφωνο όχι των τσιμεντάδων στην αλληλουχία των αντεργατικών μεθοδεύσεων της Lafarge...

  
Σωματείο Εργαζομένων της Τιταν Α.Ε εργοστάσιου Πάτρας
Στο εργοστάσιο της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ Α.Ε στο Δρέπανο, την Πέμπτη 25 Απρίλιου του 2013 έλαβε χώρα έκτακτη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, στα πλαίσια των αποφάσεων της Ομοσπονδίας Τσιμέντων  Ελλάδος, εκπληρώνοντας την ομόφωνη εντολή της. Την συνέλευση χαιρέτησαν με επιστολή τους ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευάγγελος Χαντζιάρας, ο Υπεύθυνος Τύπου της ΓΣΕΕ Δημήτρης Καραγεωργόπουλος και ο πρόεδρος του εργατικού Κέντρου κος Ιωάννης Σουβαλίωτης, οι οποίοι δεν κατάφεραν να παρευρεθούν παρ’ όλες  τις προσπάθειες τους, λόγο των ανειλημμένων συνδικαλιστικών τους υποχρεώσεων να παρευρίσκονται την ίδια χρονική περίοδο και σε άλλα εργασιακά μέτωπα, που

Το εργοστασίο (Ιφιγένεια) στην Χαλκίδα δεν τους κάθεται... στον βωμό της δολοφονίας..

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την Τετάρτη 24-04-2013, συνεδρίασε το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, προκειμένου να εξετάσει το αίτημα της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ-Ηρακλής, θυγατρικής της μεγαλύτερης τσιμεντοβιομηχανίας παγκοσμίως, γαλλικής εταιρείας Lafarge, για την παροχή σε αυτήν της απαιτούμενης άδειας, προκειμένου να προχωρήσει σε ομαδική απόλυση 229 εργαζομένων στο εργοστάσιο τσιμέντων που διαθέτει στη Χαλκίδα.  
        Το αίτημα αυτό ήταν η κορύφωση ενός σχεδίου που διαπλέκεται από την πολυεθνική Lafarge από το 2011, με πληθώρα ενεργειών που είχαν στόχο, την απαξίωση των εργαζομένων και του εργοστασίου, την κάμψη του ηθικού τους και εν ολίγοις την δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος για την επίτευξη των στόχων της, με κορύφωση την απόλυση των εργαζόμενων ενός εργοστασίου που τυπικά βρίσκεται εν λειτουργία, εφόσον δεν έχουν παραδοθεί η άδεια λειτουργίας του εργοστασίου, του λατομείου Α! υλών και της χρήσης του λιμανιού της Χαλκίδος Η Ομοσπονδία Τσιμέντων Ελλάδος, με πρόσφατες αποφάσεις τις στέκεται αλληλέγγυα και συνοδοιπόρος στους δίκαιους αγώνες των εργαζομένων της Χαλκίδος και τάσσεται ανεπιφύλακτα κατά των ομαδικών απολύσεων που επιχειρούνται από την Lafarge. Αποδεικνύοντας έμπρακτα την θέληση της αυτή, οργάνωσε διαμαρτυρία συμπαράστασης των

ΣΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ


Α. ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ


Απεργία στον Προαστιακό το Πάσχα - Στάση εργασίας το Μ. Σάββατο

Απεργία στον Προαστιακό το Πάσχα - Στάση εργασίας το Μ. ΣάββατοΣε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι του προαστιακού σιδηροδρόμου το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα.
Σύμφωνα με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου των εργαζομένων του Προαστιακού σιδηροδρόμου, το Μεγάλο Σάββατο προχωρούν σε στάση εργασίας από τις 18:00 έως τη λήξη της βάρδιας και

Μνημόνιο και για τους ψάλτες

H περικοπή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας βρίσκει αντίθετη την Ομοσπονδία ΙεροψαλτώνΣε περικοπές προχωρεί η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, η οποία με εγκύκλιό της καλεί τις μονές και τους ναούς να σταματήσουν την καταβολή στους εργαζόμενους των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων καθώς και του επιδόματος αδείας.
Η ρύθμιση αφορά κυρίως τους ψάλτες και τους νεωκόρους, οι οποίοι δεν πληρώνονται από το Δημόσιο, αλλά από τις εκκλησίες. Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ζητείται και επισήμως η περικοπή των δώρων σε συμμόρφωση με τον σχετικό νόμο που καταργεί τα παραπάνω επιδόματα σε

Για το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος στον ανακριτή σήμερα ο Νίκος Φωτόπουλος

Για το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος στον ανακριτή σήμερα ο Νίκος Φωτόπουλος  Μετά από  έρευνα που έκανε ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας ΔιοίκησηΓια το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος απολογείται σήμερα ενώπιον του αρμόδιου ανακριτή ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος.Η υπόθεση αφορά σε έρευνα που έκανε ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, σε πόρισμα του οποίου καταγράφονται περιπτώσεις όπου η ΓΕΝΟ-ΔΕΗ ελάμβανε από την ΔΕΗ χρήματα προκειμένου να διεξάγει ταξίδια και συνέδρια για τα οποία βρέθηκαν εικονικά τιμολόγια. Το πόρισμα αυτό του κ. Ρακιντζή διαβιβάστηκε στη Δικαιοσύνη, ενώπιον της οποίας καλείται να

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ UNI GLOBAL UNION ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ


Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

ΓΣΕΕ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΝΕΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟ_NET_2013-04-25

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟ_NET_2013-04-25

Η 1η του Μάη εξακολουθεί να είναι μια αλύτρωτη απεργία....

      ΟΜΟΣΠΟΝΔIA ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
   Η 1η του Μάη, θα μπορούσε να είναι επέτειος, μια γιορτή μνήμης, μια αναδρομή στην ιστορία των γεγονότων που συντάραξαν το Σικάγο το 1886 και τα οποία απέκτησαν παγκόσμια αίγλη, διαχρονική αξία και ταξικό νόημα για τους ανθρώπους της μισθωτής εργασίας.
          Δεν είναι όμως…, γιατί τα αίτια που οδήγησαν τους εργαζόμενους σε ρήξη (πολλές φορές από τότε), δεν έχουν παρέλθει και οι σκιές της αδικίας εξακολουθούν να στοιχειώνουν τις προσδοκίες, τα όνειρα και τις προσπάθειες μας για έναν κόσμο ανθρώπινο.
          Η 1η του Μάη εξακολουθεί να είναι μια αλύτρωτη απεργία, μια διαδικασία που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, μια δύναμη που δεν εκτονώθηκε οριστικά...!
Για κάποιους η μέρα αυτή είναι φόβος που δεν κρύβεται, φόβος που στοιχειώνει όλες τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι αυτουργοί της εργασιακής και κοινωνικής βίας, οι υπηρέτες της μνημονιακής υποταγής, για να εξωραϊστεί, να αλλοτριωθεί, να μετακινηθεί και να πνιγεί στα λουλούδια, ως θλιβερό, αδύναμο κουφάρι, πριν την λήσμονα ταφή.
          Οι εργαζόμενοι του σήμερα, δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους εργαζόμενους του χθες. Είναι τόσο εξαθλιωμένοι και τόσο «ικανοποιημένοι» όσο θέλουν οι

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Να δούμε πώς μπορούμε να παράσχουμε μέσω της ΕΓΣΣΕ τη μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου γι΄αυτούς τους εργαζόμενους που αμείβονται κυριολεκτικά με μισθούς πείνας

Οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης γίνονται κυριολεκτικά σε κλεμμένο χρόνο σε διάστημα που ισχύει αυτή η κολοβή μετενέργεια, και είναι κυριολεκτικά υπονομευμένη λόγω της άθλιας νομοθετικής παρέμβασης που Κυβέρνηση και Τρόικα έχουν κάνει σε βάρος των Συλλογικών Συμβάσεων, της συλλογικής διαπραγμάτευσης, του πυρήνα της προστασίας των εργαζομένων.
Είναι προφανές ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις ξέροντας ποιο είναι το θεσμικό πλαίσιο και γνωρίζοντας ότι η νομιμότητα έχει καθοριστεί αυστηρά, δε συζητούν για τις οικονομικές διεκδικήσεις των εργαζομένων φέρνοντας εύλογα και νόμιμα επιχειρήματα τα οποία σχετίζονται και με την ίδια την

1.500.000 ευρώ εκταμιεύονται σήμερα για τους εργαζόμενους της Αμυντικής Βιομηχανίας

Μετά από μαζική "επίσκεψη" που πραγματοποίησαν σήμερα στο Υπουργείο Οικονομικών οι εργαζόμενοι της αμυντικής βιομηχανίας, έλαβαν την δέσμευση ότι τις επόμενες ημέρες θα εκταμιευτεί το ποσό του 1.500.000€, τα οποία αντιστοιχούν περίπου σε 800€ ανά εργαζόμενο, ως έναντι των οφειλόμενων μισθών και προκειμένου να μπορέσουν να "κάνουν Πάσχα" αξιοπρεπώς.
Αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι έχουν μεταβεί μαζικά στο Μαξίμου και αναμένουν να δεχθεί αντιπροσωπεία τους ο Πρωθυπουργός, έχοντας ως αίτημα την

"ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΙ" ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ

Γιάννης Παναγόπουλος: "Μπορούμε ακόμα και με
αυτές τις συνθήκες να παράσχουμε ασφάλεια δικαίου
 στους εργαζόμενους που αμείβονται με μισθούς πείνας"
"Δυσκοιλιότητα" παρουσίασαν οι εργοδοτικές οργανώσεις κατά την πρώτη συνάντηση με την ΓΣΕΕ, ως προς την ικανοποίηση των οικονομικών αιτημάτων που έθεσε η Συνομοσπονδία, ενώ με προσχήματα περί "dumping" που τους ασκεί η εκτελεστική εξουσία και η Τρόικα, μέσω της νομοθεσίας περί συλλογικών διαπραγματεύσεων, προέβαλαν αδυναμία προσέγγισης των θέσεων της ΓΣΕΕ.
Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ επέμεινε στις διατυπωμένες θέσεις της και έθεσε ως αφετηρία των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τη νέα ΕΓΣΣΕ τη συμφωνία του Φεβρουαρίου του 2012 με τις εργοδοτικές οργανώσεις, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων κατώτατο μισθό 751,39 ευρώ, ενώ συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση, ώστε μέσω της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε να δημιουργηθεί ένα πλέγμα προστασίας που θα παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου γι’ αυτούς τους εργαζόμενους που αμείβονται κυριολεκτικά με μισθούς πείνας.
Επίσης η ΓΣΕΕ ζητά δημόσια κοινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς όλων των κομμάτων, από τους οποίους ζητείται η επαναφορά της πλήρους και καθολικής ισχύος της ΕΓΣΣΕ, η επεκτασιμότητα των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων και η αποκατάσταση της μετενέργειας.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ σε δηλώσεις του μίλησε για υπονόμευση του θεσμού της Εθνικής Σύμβασης από την εκτελεστική εξουσία, λόγω της άθλιας νομοθετικής παρέμβασης που έκανε η Κυβέρνηση και η Τρόικα. Επίσης δήλωσε ότι ουσιαστικά η διαπραγμάτευση που γίνεται σε κλεμένο χρόνο σε διάστημα που ισχύει η κολοβή μετενέργεια, τονίζοντας όμως πως μπορούμε ακόμα και με αυτές τις συνθήκες να παράσχουμε ασφάλεια δικαίου στους εργαζόμενους που αμείβονται με μισθούς πείνας.




Βουλιάζει το ΙΚΑ η μαύρη εργασία

Βουλιάζει το ΙΚΑ η μαύρη εργασίαΟπως αποκάλυψε χθες ο πρόεδρος των εργαζομένων Γ. Κυριακόπουλος, από τις 1.967 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν τον περασμένο Μάρτιο οι 979 (49,77%) απασχολούσαν ανασφάλιστο προσωπικό, ενώ άλλες 76 (3,86%) ήταν εντελώς αναπόγραφες και δεν διέθεταν καν μητρώο εργοδότη στο ΙΚΑ.
Ενδεικτικό είναι πως στις 1.891 επιχειρήσεις που ήταν απογεγραμμένες «συνελήφθησαν» 2.295 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι σε σύνολο 7.959 εργαζομένων, δηλαδή το 28,8% ήταν σε καθεστώς «μαύρης εργασίας». Το ποσοστό των ανασφάλιστων έφτασε στο 46,92% μεταξύ των αλλοδαπών (στους 1.722 οι 808 δεν ήταν ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ) και στο 34,21% μεταξύ των Ελλήνων (σε σύνολο 4.346 οι 1.487 ήταν χωρίς ασφάλιση).
Η εικόνα αυτή, που αποτυπώνει την έξαρση της εισφοροδιαφυγής, προκύπτει

Απόφαση ΄΄ΒΟΜΒΑ΄΄ υπερχρεωμένου καταναλωτή από το Ειρηνοδικείο Ακράτας

Απόφαση σταθμό εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Ακράτας βάσει της οποίας κουρεύεται  το 76%  του χρέους υπερχρεωμένης δανειολήπτριας που ανερχόταν σε 401.000 ευρώ εκ των οποίων μόνο το ποσό των 80.000 ευρώ αντιστοιχούσε σε στεγαστικά δάνεια και το υπόλοιπο ποσό σε καταναλωτικά, ενώ εξαίρεσε από την εκποίηση τα περιουσιακά στοιχεία της αιτούσας, ήτοι  την α κατοικία της αλλά και το αδιαίρετο ποσοστό αυτής σε άλλη κτισμένη το 1900 έτος , παλαιά  κατοικία της, την οποία έκρινε ότι δεν παρουσιάζει κανένα  αγοραστικό ενδιαφέρον.
Η δανειολήπτρια  οφειλέτρια 11 τραπεζών χήρα από 30ετίας ηλικίας 62 ετών, μητέρα δύο τέκνων τα οποία μεγάλωσε μόνη της, και η οποία υπέστη  πρόσφατο

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗΝ ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Με ψήφους πέντε κατά έναντι ενός υπέρ το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, απέρριψε την αίτηση της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ-Ηρακλής, θυγατρικής της μεγαλύτερης τσιμεντοβιομηχανίας παγκοσμίως, γαλλικής εταιρείας Lafarge, για την παροχή της απαιτούμενης άδειας προκειμένου να προχωρήσει στην ομαδική απόλυση των 229 εργαζομένων στο εργοστάσιο τσιμέντων που διαθέτει στη Χαλκίδα, βάζοντας «λουκέτο» στη μονάδα.
Το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας εισηγείται στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση να μην παράσχει την αιτούμενη άδεια.
Η επιχείρηση, συνεπικουρούμενη στην επιχειρηματολογία της

31 μήνες φυλάκιση σε μέλος της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ που απειλούσε το Δ. Καραγεωργόπουλο


Χθες ολοκληρώθηκε η Δίκη, στα πλαίσια του αυτοφώρου, με κατηγορούμενο μέλος της Χ.Α που είχε μηνύσει πριν από 10 ημέρες ο γνωστός συνδικαλιστής και μέλος  της Διοίκησης της ΓΣΕΕ κ.  Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, για απειλή, εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμιση.
Το μέλος της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, κατά facebook "Αναστάσιος Έλλην", είχε τηλεφωνήσει στις 11 Απριλίου και ώρα 22.08 στο κινητό τηλέφωνο του Καραγεωργόπουλου και είχε απειλήσει ότι θα προκαλέσει σωματικές βλάβες στην οικογένειά του (σύζυγο και παιδιά).
Μάλιστα ο "Αναστάσιος Έλλην", στην προσπάθεια του να τρομοκρατήσει περισσότερο τον συνδικαλιστή, δήλωσε ότι ελέγχει τα σώματα ασφαλείας, καθώς ο ίδιος είναι "πράκτορας της ΕΥΠ".
Ο Καραγεωργόπουλος κινήθηκε άμεσα δια της νομικής οδού, υποβάλλοντας μήνυση κατά του "Αναστάσιου Έλλην" και η τύχη τον ευνόησε, διότι την επόμενη ημέρα ο "ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ της ΕΥΠ" συνελήφθη από άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ, κατόπιν καταγγελίας, φέροντας πάνω του πλαστή

ΝΥΧΤΑ ΠΕΡΑΣΑΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΥΠΟ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με νομοθετική ρύθμιση που πέρασαν χθες στη Βουλή, τροποποίησαν τον Πτωχευτικό Κώδικα εις βάρος των εργαζομένων των υπό πτώχευση επιχειρήσεων, δίδοντας προνομιακή κατάταξη στο Δημόσιο έναντι των εργαζομένων.
Η νομοθετική ρύθμιση της παρ. 2 του άρθρου 33 του ν. 4141/2013, που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή των Ελλήνων, προβλέπει αναβάθμιση της θέσης του Δημοσίου στη 2η σειρά του πίνακα κατάταξης της πτωχευτικής περιουσίας για τιςς ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις από φόρους προστιθέμενης αξίας και προσαυξήσεις και ουσιαστικά καταργεί στην πράξη κάθε "προνόμιο εργατικής απαίτησης " από παροχή εξαρτημένης εργασίας.
Με την ρύθμιση αυτή, είναι σχεδόν βέβαιο, ότι οι εργαζόμενοι μιας υπό πτώχευση επιχείρησης, δεν θα λαμβάνουν κανένα ποσό προς ικανοποίηση των απαιτήσεων από μισθούς, αφού δεν θα απομένει τίποτα μετά την πληρωμή των εξόδων του πλειστηριασμού και την ικανοποίηση των απαιτήσεων του Δημοσίου.
Τα συνδικάτα χαρακτηρίζουν τη ρύθμιση αυτή ως "εγκληματική" και ζητούν την άμεση κατάργηση της, ενώ καταγγέλουν τράπεζες και δημόσιο για ανελαστική πολιτική και "τοκογλυφική" συμεριφορά, που οδηγεί τις επιχειρήσεις σε κλείσιμο και χιλιάδες  εργαζόμενους στην ανεργία.
 

ΣΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ


Τον Υφυπουργό Εργασίας κ. Παναγιωτόπουλο επισκέφθηκαν σήμερα οι επί μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, προκειμένου να του εκθέσουν τα δίκαια αιτήματά τους.
Νωρίτερα πραγματοποίησαν πορεία στην οδό Σταδίου και απέκλεισαν συμβολικά την είσοδο του Υπουργείου.
Αντιπροσωπεία του Σωματείου "ΤΡΙΑΙΝΑ", με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Βασίλη Καρακίτσο, αλλά και της ΓΣΕΕ που παραστάθηκε με εκπρόσωπό της, συναντήθηκαν με τον Υφυπουργό Εργασίας κ. Παναγιωτόπουλο ζητώντας του ξεκάθαρες απαντήσεις στα αιτήματα που άπτονται της δικής του αρμοδιότητας, ενώ του ζήτησαν να παρέμβει προς άλλα Υπουργεία, ΔΕΚΟ και φορείς, ώστε να προωθηθούν άμεσα λύσεις και να επαναλειτουργήσει η ναυπηγική βιομηχανία.

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Τσιμέντα Χαλκίδας: Στον υπουργό εργαζόμενοι κι εργοδοσία για τις απολύσεις

Το εργοστάσιο τσιμέντου της ΑΓΕΤ Ηρακλής στη ΧαλκίδαΑίτηση στο υπουργείο Εργασίας να παράσχει την απαιτούμενη από την ισχύουσα νομοθεσία έγκριση, προκειμένου να προχωρήσει στην ομαδική απόλυση των 229 εργαζομένων στο εργοστάσιο τσιμέντων που διαθέτει στη Χαλκίδα, βάζοντας «λουκέτο» στη μονάδα, κατέθεσε η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ Ηρακλής, θυγατρική της μεγαλύτερης τσιμεντοβιομηχανίας παγκοσμίως, γαλλικής εταιρείας Lafarge. Να μην εγκρίνει τις σχεδιαζόμενες απολύσεις καλεί τον υπουργό η Ένωση Εργαζομένων Τσιμέντων Χαλκίδας.
Το εργοστάσιο τσιμέντου της ΑΓΕΤ Ηρακλής στη Χαλκίδα Η σχετική αίτηση θα εξεταστεί από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας την Τετάρτη 24 Απριλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιχείρηση υποστηρίζει ότι η παύση της λειτουργίας της μονάδας είναι επιβεβλημένη για οικονομικούς λόγους, λόγω της καχεξίας της εγχώριας κατασκευαστικής δραστηριότητας και αδυναμίας του ομίλου να διαθέσει την πλεονάζουσα παραγωγή στη διεθνή αγορά με οικονομικούς όρους, εξαιτίας μειωμένης ανταγωνιστικότητας και παράλληλης υποχώρησης της παγκόσμιας ζήτησης.
Από την πλευρά της η Ένωση Εργαζομένων Τσιμέντων Χαλκίδας κάλεσε σήμερα τον υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση, με σχετική επιστολή, να εκδώσει απόφαση με την οποία να μην εγκρίνει τις σχεδιαζόμενες απολύσεις, συνεκτιμώντας, όπως αναφέρει, το υψηλό τεχνολογικό επίπεδο και την υψηλή ανταγωνιστικότητα του εργοστασίου, τις συνθήκες αγοράς στη χώρα μας και ιδιαίτερα τα υψηλά επίπεδα ανεργίας στην Εύβοια, την πραγματική κατάσταση της επιχείρησης, η οποία πριν από μερικούς μήνες διέθεσε μεγάλα ποσά στους μετόχους της με τη μέθοδο της επιστροφής κεφαλαίου, καθώς και το συμφέρον της εθνικής οικονομίας.
Με την ίδια επιστολή το σωματείο των εργαζομένων ζητεί συνάντηση με τον υπουργό προτού συνέλθει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας και σημειώνει ότι «αν η ΑΓΕΤ Ηρακλής παρά ταύτα επιμένει ότι το εργοστάσιο είναι μη βιώσιμο, θα πρέπει σίγουρα να διερευνηθεί σοβαρά η πιθανότητα ανάληψης της δραστηριότητάς του από άλλον φορέα».
Επίσης, υπενθυμίζει ότι «τον Δεκέμβριο του 2012 η Lafarge και άλλες πολυεθνικές κλήθηκαν και συνομίλησαν με τον Πρωθυπουργό της χώρας, υποσχόμενες διεύρυνση των επενδύσεων ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας», τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη η παροχή εξηγήσεων για τις σχετικές συζητήσεις.
Πηγή:ΑΠΕ

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Η Απόφαση της Ομοσπονδίας Τσιμέντων, υπέρ των Τσιμέντων Χαλκίδας



ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΤΩΝ-ΤΕΧΝΙΤΩΝ και ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
 Προς Σωματεία Μέλη μας:
Συνάδελφοι, στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας σήμερα 17/4/13, με τους  Προέδρους και Γ. Γραμματείς  των σωματείων μελών του κλάδου και του Δ.Σ. του σωματείου Χαλκίδας, έπειτα από συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το επίμαχο θέμα που ταλανίζει τους εργαζόμενους του εργοστασίου των τσιμέντων Χαλκίδας, αποφασίσαμε:


1.     Επιστολή στον Πρωθυπουργό για άμεση  συνάντηση με την Ομοσπονδία.

2.      Υπόμνημα διαμαρτυρίας-ενημέρωσης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

3.      Κατά τη συμμετοχή μας στην Απεργία της 1η Μάη, το  κυρίαρχο αίτημά μας θα είναι η επίλυση του χρόνιου προβλήματος που αντιμετωπίζουν  οι εργαζόμενοι  των  τσιμέντων Χαλκίδας.

4.     Επιστολή προς τα Εργατικά Κέντρα προκειμένου να προβάλουν στα πλαίσια της συναδελφικής αλληλεγγύης, ως κυρίαρχο  θέμα την αιφνίδια και απαράδεκτη απόφαση της εταιρίας Lafarge για τη παύση των εργασιών του εργοστασίου στην απεργία της 1ης Μάη.

5.     Άμεση σύγκλιση Γενικών Συνελεύσεων των σωματείων του κλάδου, με παράλληλη παρουσία της Ομοσπονδίας και του σωματείου Χαλκίδας, για ενημέρωση.

6.     Τακτική ενημέρωση κοινής γνώμης με Δελτία Τύπου.


Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                             Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
     ΧΑΝΤΖΙΑΡΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ                           ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ Χ. ΓΙΩΡΓΟΣ

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Η Χαλκίδα στο Αλιβέρι.....

ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας, μαζί με όλους τους Εργαζόμενους των Τσιμέντων Χαλκίδας, θα παραβρεθούν  την Τρίτη 16 Απριλίου 2013 και ώρα 7 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου στο Αλιβέρι, στην  σύσκεψη που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, προκειμένου να ενημερώσουν  την τοπική κοινωνία για όλα όσα συμβαίνουν στο τσιμεντάδικο της Χαλκίδας.
Νωρίτερα θα πραγματοποιηθεί πορεία στους δρόμους του Αλιβερίου και θα μοιραστεί ενημερωτική ανακοίνωση του σωματείου μας, σχετική με την απόφαση της πολυεθνικής LAFARGEνα σταματήσει τη λειτουργία του τσιμεντάδικου της Χαλκίδας και να προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις του συνόλου των 229 εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι του τσιμεντάδικου της Χαλκίδας δίνουμε και θα δώσουμε τον αγώνα μας
Για να αποκαλύψουμε τα σχέδια της πολυεθνικής.
Για να μην χαθεί μια ακόμη στρατηγικής σημασίας βιομηχανία.
Για να μη χαθούν κι άλλες θέσεις εργασίας.
 
ΣΤΟΝ   ΑΓΩΝΑ   ΑΥΤΟ   ΖΗΤΑΜΕ   ΤΗΝ   ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ   ΣΑΣ
  ΤΟ   ΤΣΙΜΕΝΤΑΔΙΚΟ   ΤΗΣ   ΧΑΛΚΙΔΑΣ  ΔΕΝ  ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ   ΜΟΝΟ    ΒΙΩΣΙΜΟ
ΕΙΝΑΙ   ΕΝΑ   ΣΥΓΧΡΟΝΟ   ΚΑΙ   ΑΚΡΩΣ   ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ    ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ
ΠΟΥ  ΠΡΕΠΕΙ  ΝΑ  ΜΕΙΝΕΙ  ΖΩΝΤΑΝΟ

Το πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας για το Τσιμενταδικο στην Χαλκίδα

ΕΝΩΣΗ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την Παρασκευή 12 Απριλίου 2013 η Επιθεώρηση Εργασίας εξέδωσε το πόρισμα της τριμερούς συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την 5η Απριλίου 2013 ύστερα από προσφυγή του Σωματείου μας κατά της ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ για:
·        Άρνηση αποδοχής εργασίας,
·        Μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας,
·        Προσβολή προσωπικότητας και ανθρώπινης αξιοπρέπειας,
·        Ηθική παρενόχληση και
·        Παρεμπόδιση συνδικαλιστικήςδράσης.
Το πολυσέλιδο πόρισμα καταλήγει:

"Η υπηρεσία μας έχει την άποψη ότι η αιφνίδια και χωρίς καμία ενημέρωση του επιχειρησιακού Σωματείου των εργαζομένων διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου, και αναγκαστική απομάκρυνση των εργαζομένων από το χώρο εργασίας τους καθώς και η αποστολή προσωπικών επιστολών στα σπίτια και τις οικογένειες των εργαζομένων αποτελούν ενέργειες που είναι αντίθετες από τις παραπάνω αναφερόμενες υποχρεώσεις πρόνοιας του εργοδότη οι οποίες έχουν αναχθεί σε βασικές αρχές του εργατικού δικαίου και αποτελούν συμβατικές υποχρεώσεις.
Για τους λόγους αυτούς η Υπηρεσία μας συνιστά στην Εταιρεία την επαναφορά των σχέσεων εργασίας στο προηγούμενο καθεστώς εξασφαλίζοντας στους εργαζόμενους πραγματική απασχόληση και ταυτόχρονα συνιστά την έναρξη ενός καλόπιστου διαλόγου με τους εργαζόμενους για εξεύρεση λύσεων προς όφελος και των δύο πλευρών. Σε αντίθετη περίπτωση συνιστά στους εργαζομένους τη διεκδίκηση της πραγματικής απασχόλησης τους σύμφωνα με το άρθρο 61 του Ν. 4139/13 που αντικατέστησε το άρθρο 656 του Αστικού Κώδικα σύμφωνα με οποίο «Αν ο εργοδότης έγινε υπερήμερος ως προς την αποδοχή της εργασίας ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να απαιτήσει την πραγματική του απασχόληση…»

Χαλκίδα 13 Απριλίου 2013

Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Η Απάντηση των Εργαζομένων των Τσιμέντων Χαλκίδος, στην Λουκετοπαραγωγό Lafarge..

 

Αυτό είναι ένα ακόμη πλεονέκτημα του Τσιμεντάδικου της Χαλκίδας που προβάλει, ακόμη και σήμερα 13 Απριλίου 2013, η Lafarge από την επίσημη ιστοσελίδα της.
Κι όμως στις 25 Μαρτίου 2013 αποφάσισε να διακόψει τη λειτουργία του, επειδή τάχα δεν είναι πλέον βιώσιμο!
Κι επειδή ίσως "κατεβάσει" και αυτή τη δημοσίευση από την ιστοσελίδα της, όπως έκανε και με την προηγούμενη, κοινοποιούμε δικό μας αντίγραφο.

 

Σάββατο 13 Απριλίου 2013

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΣΤΙΣ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ


Φόρμα παραγγελίας μπορείτε να κατεβάσετε από ΕΔΩ

Τσιμέντα Χαλκίδας: Υπερ των εργαζομένων το πόρισμα της Επιθεώρησης

Το πόρισμα της τριμερούς συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Επιθεώρηση εργασίας και είχαν ζητήσει οι εργαζόμενοι των Τσιμέντων Χαλκίδας για άρνηση αποδοχής εργασίας, μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας, προσβολή προσωπικότητας και ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ηθική παρενόχληση και παρεμπόδιση συνδικαλιστικής δράσης εξέδωσε σήμερα η Επιθεώρηση Εργασίας. Συγκεκριμένα το πόρισμα αναφέρει:
"Η υπηρεσία μας έχει την άποψη ότι η αιφνίδια και χωρίς καμία ενημέρωση του επιχειρησιακού Σωματείου των εργαζομένων διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου, και αναγκαστική απομάκρυνση των εργαζομένων από το χώρο εργασίας τους καθώς και η αποστολή προσωπικών επιστολών στα σπίτια και τις οικογένειες των εργαζομένων αποτελούν ενέργειες που είναι αντίθετες από τις παραπάνω αναφερόμενες υποχρεώσεις πρόνοιας του εργοδότη οι οποίες έχουν αναχθεί σε βασικές αρχές του εργατικού δικαίου και αποτελούν συμβατικές υποχρεώσεις. Για τους λόγους αυτούς η Υπηρεσία μας συνιστά στην Εταιρεία την επαναφορά των σχέσεων εργασίας στο προηγούμενο καθεστώς εξασφαλίζοντας στους εργαζόμενους πραγματική απασχόληση και ταυτόχρονα συνιστά την έναρξη ενός καλόπιστου διαλόγου με τους εργαζόμενους για εξεύρεση λύσεων προς όφελος και των δύο πλευρών. Σε αντίθετη περίπτωση συνιστά στους εργαζομένους τη διεκδίκηση της πραγματικής απασχόλησης τους σύμφωνα με το άρθρο 61 του Ν. 4139/13 που αντικατέστησε το άρθρο 656 του Αστικού Κώδικα σύμφωνα με οποίο «Αν ο εργοδότης έγινε υπερήμερος ως προς την αποδοχή της εργασίας ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να απαιτήσει την πραγματική του απασχόληση…»

Οι τρείς μαϊμούδες.....


  ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΚΑΙ ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ
«ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΤΗΣ LAFARGE ΑΠΟΛΥΟΥΝ ΜΕ… ΚΟΥΡΙΕΡ 229 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑ ΕΙΧΑΝ ΥΠΟΣΧΕΘΕΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ. H ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕΙ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΜΑΪΜΟΥΔΕΣ»
Τους εργαζόμενους της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ του Γαλλικού Ομίλου Lafarge στη Χαλκίδα, επισκέφθηκαν σήμερα το πρωί η Τομεάρχης του Υπουργείου Ανάπτυξης των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Ραχήλ Μακρή, μαζί με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του Κινήματος Τέρενς Κουίκ. 
Οι Γάλλοι, με απόφαση που πήραν ανήμερα την… 25η Μαρτίου (!) ειδοποίησαν με κούριερ τις οικογένειες 229 εργαζομένων ότι μπαίνουν σε καθεστώς απόλυσης και κλείνουν τα Τσιμέντα. 
Οι δύο Βουλευτές των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στη συνάντηση που κράτησε πάνω από μιάμιση ώρα με τον Πρόεδρο του Σωματείου των εργαζομένων Ηλία Κούκουρα και τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου  Χαλκίδας Στέφανο Μπασινά, ενημερώθηκαν για όλες τις πτυχές του νέου κύματος απολύσεων που χτυπάει το εργατικό δυναμικό της χώρας και δεσμεύτηκαν ότι με δράσεις μέσα και έξω από τη Βουλή θα πιέσουν, απευθυνόμενοι κυρίως προς την κυβέρνηση, για να ανασταλούν οι παράνομες απολύσεις και να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο της Χαλκίδας.


Με ΑΝ.ΕΛ. ολοκληρώνεται το πρόσκομμα στο... από LAMIASTARGR Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ έκανε την εξής δήλωση στα τοπικά ΜΜΕ: 

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Γενική πανελλαδική απεργία τη Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου

gsee-apergia-protomagia-98500Εικοσιτετράωρη απεργία για την Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου αποφάσισε η νέα διοίκηση της ΓΣΕΕ.
Η οργάνωση διαφωνεί με τη μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς την Τρίτη 7 Μαΐου, επιμένοντας ότι ο εορτασμός θα πρέπει να γίνεται την 1η Μαΐου.
Παράλληλα, η Ολομέλεια της Διοίκησης της ΓΣΕΕ εξουσιοδότησε την Εκτελεστική Επιτροπή να λάβει όλες τις αναγκαίες αποφάσεις για την έναρξη διαπραγμάτευσης με τους εργοδοτικούς φορείς για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε ότι

Ο Γιάννης Παναγόπουλος επανεξελέγη πρόεδρος της ΓΣΕΕ

Ο Γιάννης Παναγόπουλος επανεξελέγη πρόεδρος της ΓΣΕΕO κ. Γιάννης Παναγόπουλος επανεξελέγη στη θέση του προέδρου της ΓΣΕΕ. Ειδικότερα συνεδρίασε σήμερα η Διοίκηση της ΓΣΕΕ που προέκυψε από τις εκλογές του 35ου Συνεδρίου και συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:

Αφιερώστε λίγο χρόνο και θα διαπιστώσετε ότι η Lafarge αυτοδιαψεύδεται.....

ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 Συνάδελφοι εργαζόμενοι, αγαπητοί συμπολίτες
 Η ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ , μέλος του πολυεθνικού ομίλου LAFARGE , αποφάσισε την 25η Μαρτίου 2013 να σταματήσει τη λειτουργία του τσιμεντάδικου της Χαλκίδας επικαλούμενη, εκτός των άλλων ότι:

“Σε συνθήκες πλεονάζουσας παραγωγικής δυναμικότητας στην αγορά, το εργοστάσιο της Χαλκίδας κατέστη πλέον μη βιώσιμο.”
Είναι όντως το τσιμεντάδικο της Χαλκίδας μη βιώσιμο;

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

ΓΣΕΕ: Κρείττον σιγάν

 

Οι περίφημοι επίορκοι υπάλληλοι του Δημοσίου (των οποίων τη διατήρηση και την ευθύνη έχει η Κυβέρνηση και η Δικαιοσύνη) χρησιμοποιούνται ως άλλοθι για τις 1.000.000 απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα που πραγματοποιούν καθημερινά οι επιχειρηματίες.
Όσον αφορά τη φημολογούμενη  απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα μνημόνια, τον κατώτατο μισθό, τις ΣΣΕ και τη διαιτησία, καλό θα ήταν (οι μυστικοσύμβουλοι της Τρόικα) αν δεν έχουν τη δύναμη να ζητήσουν συγνώμη από τους εργαζόμενους τουλάχιστον να ΣΙΩΠΗΣΟΥΝ και να μη ρίχνουν λάδι στη φωτιά!
Πουθενά – μα πουθενά – στον πολιτισμένο κόσμο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει γίνει τέτοια ωμή κρατική και εργοδοτική παρέμβαση στο θεσμό των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και στα βασικά συνταγματικά κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων, όπως εξάλλου έχει επισημάνει και το ILO.
            ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ EFES ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ


Του Δημήτρη Καραγεωργόπουλου
Η Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εργαζομένων - Μετόχων Επιχειρήσεων (EFES), διεξήγαγε την ετήσια οικονομική έρευνά της, σχετικά με τα ποσοστά ιδιοκτησίας των εργαζομένων στις μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες.
 
Σύμφωνα με την έρευνα της EFES, το ποσοστό μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών που έχουν ιδιοκτήτες εργαζόμενους και σχέδια συμμετοχής των εργαζομένων, εξακολουθεί να αυξάνεται συνεχώς.
Ωστόσο, ο αριθμός των εργαζομένων - μετόχων μειώθηκε ελαφρά σε 9,65 εκατομμύρια άτομα το περασμένο έτος, και το ποσοστό εκδημοκρατισμού της συμμετοχής των εργαζομένων (που μετράται ως ποσοστό των εργαζομένων - μετόχων στο σύνολο του εργατικού δυναμικού), πήγε πίσω στο 28,2%.
Το μερίδιο που κατέχουν οι εργαζόμενοι στην ιδιοκτησιακή δομή των ευρωπαϊκών εταιρειών, επιβεβαιώνουν την αναπτυξιακή του πορεία, ακόμη και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, μια νέα διαφοροποίηση εμφανίζεται μεταξύ κορυφαίων στελεχών και άλλων εργαζομένων από την αρχή της κρίσης.
Το μερίδιο που κατέχουν από κοινού οι εργαζόμενοι μειώνεται συνεχώς από το 2009. Σε αντίθεση, κορυφαία στελέχη των Ευρωπαϊκών εταιρειών αύξησαν το μερίδιό τους στο κεφάλαιο εταιρειών.
Κατά συνέπεια, η μέση κεφαλαιοποίηση που κατέχει το καθένα από τα 8,845 κορυφαία στελέχη σε μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες, το 2012 αυξήθηκε σε 9,1 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με το μέσο όρο κεφαλαιοποίησης 11.500 Ευρώ που κατέχει το καθένα από τα 9,6 εκατομμύρια κοινούς εργαζόμενους - μετόχους.
Αυτή η πρώτη εικόνα μείωσης του εκδημοκρατισμού της συμμετοχής των εργαζομένων, από την οικονομική κρίση, μπορεί να σχετίζεται με ορισμένες πρόσφατες αρνητικές πολιτικές κατευθύνσεις, που αποφασίζονται σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά την κατοχή μετοχών από υπαλλήλους, για παράδειγμα, στην Ιρλανδία, την Ολλανδία, τη Γαλλία (υψηλότερη φορολόγηση) , ή ακόμα και στο Ηνωμένο Βασίλειο (ανώτατα όρια εξοικονόμησης σε σχέδια συμμετοχής των εργαζομένων δεν έχουν αυξηθεί από το 2000).
Επιπλέον, τίποτα δεν έγινε για την αποτελεσματική προώθηση της συμμετοχής των εργαζομένων στην μετοχική σύνθεση των εταιρειών της Ανατολικής και της Νότιας Ευρώπης.
 
Το μέσο ποσοστό εκδημοκρατισμού στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία δεν ήταν περισσότερο από 10,8% το 2012, και ήταν ακόμα χαμηλότερο στις περισσότερες ανατολικές χώρες, σε σύγκριση με το 31% στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της νέας έρευνας της οικονομικής συμμετοχής των εργαζομένων στις χώρες της Ευρώπης το 2012.
Η έρευνα φέρνει πλήρη στοιχεία, με βάση την απογραφή των 2.493 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιριών, που απασχολούν 34,2 εκατομμύρια άτομα το 2012 (σε σύγκριση με 32,8 εκατ. ευρώ το 2011).

Τι συμβαίνει με το TELE TIME;

Τις τελευταίες ημέρες έχουμε δεχθεί αναφορές ότι ο Πατρινός τηλεοπτικός σταθμός TELE TIME αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα με τους πομπούς αναμετάδοσης.
Δεν λείπουν βεβαίως και οι καταγγελίες μέσα από τον εργασιακό χώρο που μιλούν για οφειλές μηνών από δεδουλευμένες αποδοχές. Μάλιστα οι ίδιες καταγγελίες μιλούν για "σιγή ασυρμάτου" εκ μέρους της κεντρικής διοίκησης του σταθμού, γεγονός που δημιουργεί έντονη ανησυχία για την τύχη του νέου εγχειρήματος.
Το ERGASIANEWS παρακολουθεί από κοντά κάθε εξέλιξη στον τηλεοπτικό σταθμό και θα σας ενημερώνει για κάθε νέα εξέλιξη, δεδομένου ότι στην επιχείρηση εργάζονται συνάδελφοί μας που πραγματικά έχουν δώσει τον καλύτερο εαυτό τους στο επιχειρούμενο restart του σταθμού!