Οπως αποκάλυψε χθες ο πρόεδρος των εργαζομένων Γ. Κυριακόπουλος, από τις 1.967 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν τον περασμένο Μάρτιο οι 979 (49,77%) απασχολούσαν ανασφάλιστο προσωπικό, ενώ άλλες 76 (3,86%) ήταν εντελώς αναπόγραφες και δεν διέθεταν καν μητρώο εργοδότη στο ΙΚΑ.
Ενδεικτικό είναι πως στις 1.891 επιχειρήσεις που ήταν απογεγραμμένες «συνελήφθησαν» 2.295 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι σε σύνολο 7.959 εργαζομένων, δηλαδή το 28,8% ήταν σε καθεστώς «μαύρης εργασίας». Το ποσοστό των ανασφάλιστων έφτασε στο 46,92% μεταξύ των αλλοδαπών (στους 1.722 οι 808 δεν ήταν ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ) και στο 34,21% μεταξύ των Ελλήνων (σε σύνολο 4.346 οι 1.487 ήταν χωρίς ασφάλιση).
Η εικόνα αυτή, που αποτυπώνει την έξαρση της εισφοροδιαφυγής, προκύπτει
παρά τη δραματική μείωση των ελέγχων. Οπως δείχνουν τα στοιχεία της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, οι έλεγχοι μειώθηκαν κατά 56% από το 2009. Πριν από τέσσερα χρόνια είχαν ελεγχθεί 48.583 επιχειρήσεις ενώ το 2012 μόνο 18.085 επιχειρήσεις. Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για «ανύπαρκτο ελεγκτικό μηχανισμό» που περιορίζεται σε 25 ελεγκτές πανελλαδικά, ενώ καταγγέλλουν το υπουργείο Εργασίας για άρνηση να χορηγήσει έξοδα κίνησης.
Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι μιλούν για μείωση εσόδων 12%-14% το πρώτο τρίμηνο του 2013 και σημαντική μείωση εισφορών λόγω της ύφεσης και της ανεργίας που μοιραία οδηγούν σε μείωση ρευστότητας και εσωτερικό δανεισμό. «Εχει διαπιστωθεί, ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα, η ανάγκη δανειοδότησης του ΙΚΑ, έστω και για λίγες μέρες, προκειμένου να αντεπεξέλθει στη μηνιαία καταβολή των συντάξεων. Η δανειοδότηση αυτή αυξάνεται με σταθερούς ρυθμούς λόγω της μείωσης ρευστότητας», αναφέρουν οι εργαζόμενοι.Δηλαδή δεν είναι μόνο η εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή που «γονατίζει» το ΙΚΑ.
Στοιχεία
Την ίδια στιγμή που η αδήλωτη εργασία οργιάζει, χαρακτηριστικό είναι πως τα έσοδα από τις εταιρείες που δεν εισφοροδιαφεύγουν «βουλιάζουν».
Την ίδια στιγμή που η αδήλωτη εργασία οργιάζει, χαρακτηριστικό είναι πως τα έσοδα από τις εταιρείες που δεν εισφοροδιαφεύγουν «βουλιάζουν».
Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία των εργαζομένων, τα έσοδα από εισφορές είναι κατά 23% μειωμένα το πρώτο δίμηνο του 2013 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011 (934,8 εκατ. ευρώ από 1,2 δισ. ευρώ), ενώ στο τρίμηνο η μείωση κυμαίνεται, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, από -12 έως -14% προκαλώντας ταμειακή ασφυξία στο ΙΚΑ. Αντίστοιχα, η μείωση των εισφορών το πρώτο δίμηνο του 2013 ήταν 11,13% μειωμένη σε σχέση με το 2012. Η ποσοστιαία μεταβολή για ολόκληρο το έτος του 2012 σε σχέση με το 2011 αγγίζει το 11% (702 εκατ. έναντι 831 εκατ).
Οι έλεγχοι του φετινού πρώτου τριμήνου αποκάλυψαν: 148 ανασφάλιστους σε 51 επιχειρήσεις στη Λάρισα, 198 ανασφάλιστους σε 137 επιχειρήσεις σε Καλαμάτα - Τρίπολη, 93 αδήλωτους σε 101 επιχειρήσεις σε Καστοριά - Φλώρινα - Κοζάνη κ.ά.
ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ:
Τα λέγαμε από το 2008 για τη Μανωλάδα
Τα λέγαμε από το 2008 για τη Μανωλάδα
Επιφανειακοί ήταν, σύμφωνα με το Συνήγορο του Πολίτη, οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα στη Μανωλάδα για τη διερεύνηση καταγγελιών ως προς τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των εργατών γης στην περιοχή.
Οπως επεσήμανε η κ. Καλλιόπη Σπανού στη Βουλή, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τα γεγονότα στη Μανωλάδα, η Ανεξάρτητη Αρχή είχε καλέσει από τον Απρίλιο τους 2008 τους αρμόδιους φορείς να εξετάσουν τις καταγγελίες για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα.
«Οποιοι έλεγχοι διενεργήθηκαν αποδείχθηκαν συγκυριακοί, δεδομένου ότι δεν αναζητήθηκαν και δεν αντιμετωπίστηκαν τα αίτια που συνεχίζουν να προκαλούν την προβληματική αυτή κατάσταση», σημείωσε η κ. Σπανού, προσθέτοντας ότι απαιτείται η λήψη μέτρων για να αποτραπεί η εκμετάλλευση της ανθρώπινης εργασίας. «Η ελλιπής παρέμβαση της πολιτείας στις συνθήκες εργασίας ευάλωτων ομάδων, όπως οι αλλοδαποί, μπορεί να οδηγήσει και σε ακραία φαινόμενα βίας όπως αυτά στη Μανωλάδα».
Από την πλευρά του, ο βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, κ. Βασίλης Καρύδης, έκανε λόγο και για ρατσιστικά κίνητρα, επισημαίνοντας ότι «η ψυχοκοινωνική διαδικασία που όπλισε τους δράστες πρέπει να αναζητηθεί και στην από μακρού προηγηθείσα -αποανθρωποποίηση- των θυμάτων στη βάση συγκεκριμένων εθνοφυλετικών χαρακτηριστικών».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ -
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου