Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Διψεύδει κούρεμα καταθέσεων ο υπηρεσιακός υπουργός οικονομικών


Απέκλεισε το κούρεμα καταθέσεων ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ενώ τονίζει ότι πρέπει να εμπεδωθεί το κλίμα εμπιστοσύνης με τους δανειστές και πρέπει να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, ο οποίος σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν κινήσεις για την άρση φορολογικών βαρών στους οικονομικά αδύναμους. 
Η συνέντευξη:
-Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας, δεδομένου ότι σε δύο εβδομάδες η χώρα οδηγείται στις κάλπες;
Το διάστημα είναι πράγματι μικρό και η εξουσιοδότηση της υπηρεσιακής κυβέρνησης περιορισμένη. Οφείλουμε όμως να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει με την πρόσφατη συμφωνία ώστε να ενισχυθεί η αξιοπιστία στην άσκηση μακροοικονομικής πολιτικής, να εμπεδωθεί εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και να επιστρέψουμε σε θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης μέσα στον επόμενο χρόνο. Σε διαφορετική περίπτωση, τα προβλήματα ρευστότητας της οικονομίας θα επιστρέψουν και η υφεσιακή ροπή θα ενισχυθεί. Η συμφωνία ψηφίστηκε άλλωστε από το ελληνικό κοινοβούλιο με διευρυμένη πλειοψηφία μόλις πριν από τρείς εβδομάδες και αυτό οφείλει να το σεβαστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση.

-Το πρόσφατο πρόγραμμα μπορεί να ολοκληρωθεί με επιτυχία;
Τα προηγούμενα προγράμματα είχαν σημαντικά προβλήματα σχεδιασμού τόσο σε σχέση με το μέγεθος όσο και με τον εμπροσθοβαρή χαρακτήρα της δημοσιονομικής προσαρμογής όσο και με την κοινωνικά άδικη κατανομή του βάρους της προσαρμογής αυτής. Η πρόσφατη συμφωνία χαρακτηρίζεται από σημαντικά ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή με ρεαλιστικούς στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτό συμβάλλει όχι μόνο στην χαλάρωση της λιτότητας αλλά και στην αξιοπιστία του προγράμματος. Επιπλέον, είναι πιο δίκαιη η κατανομή του δημοσιονομικού βάρους ώστε να μην σηκώσουν το βάρος και πάλι οι πιο αδύναμοι. Θεωρώ ότι αυτό επιτεύχθηκε σε κάποιο βαθμό, μέσω της αύξησης της εισφοράς αλληλεγγύης στα υψηλά εισοδήματα, τους φόρους πολυτελείας κλπ. Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν και πολλά δύσκολα μέτρα που επιβαρύνουν το κοινωνικό σύνολο, ακόμα και τους φτωχότερους. Το μεγάλο στοίχημα είναι να διευρύνουμε την φορολογική βάση στοχεύοντας στον κρυμμένο πλούτο και την φοροδιαφυγή ώστε να εξασφαλίσουμε τα δημοσιονομικά περιθώρια και να ελαφρύνουμε γρήγορα τα χαμηλά εισοδήματα. Πεποίθησή μου είναι πως η δημοσιονομική ισορροπία με κοινωνική δικαιοσύνη και προστασία των οικονομικά ευάλωτων είναι εφικτή.
-Μετά την αναπάντεχη αύξηση του ΑΕΠ το α΄ εξάμηνο και την πολύ καλή πορεία του τουρισμού, τα νέα δημοσιονομικά δεδομένα μπορούν να περιορίσουν την ασφυκτική πίεση του προγράμματος;
Το δεύτερο εξάμηνο του 2015 καθώς και το πρώτο εξάμηνο του 2016 θα χαρακτηρισθεί από αρνητικούς ή χαμηλά θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης με συνακόλουθες συνέπειες στην πορεία των δημοσίων εσόδων και του πρωτογενούς δημοσιονομικού ισοζυγίου. Μία σημαντική επιτυχία της ελληνικής διαπραγμάτευσης ήταν η μεγάλη αναθεώρηση προς τα κάτω των δημοσιονομικών στόχων για το 2015 και 2016 ώστε να μην χρειαστεί περαιτέρω δημοσιονομική προσπάθεια παρά την επίπτωση της προϊούσας ύφεσης στα έσοδα. Θυμίζω πως ο δημοσιονομικός στόχος για το 2015 είναι πρωτογενές πλεόνασμα -0.25% του ΑΕΠ και για το 2016 είναι +0.5% του ΑΕΠ ενώ, με βάση την προηγούμενη συμφωνία, οι αντίστοιχοι στόχοι ήταν +3.5% και +4.5% του ΑΕΠ. Ο δημοσιονομικός χώρος που δημιούργησε λοιπόν η πρόσφατη συμφωνία είναι πολύ σημαντικός.
-Ζήσατε δύσκολες στιγμές, ειδικά τους τελευταίους μήνες. Τι κρατάτε από αυτή την εμπειρία;
Το πνεύμα συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης του τεχνικού κλιμακίου της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας.
-Τι θα κάνετε με τα capital controls; Ποιο είναι το σχέδιο απεμπλοκής;
Η λύση στο πρόβλημα χρηματοδότησης που προσφέρει η πρόσφατη συμφωνία και η εμπέδωση εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία διαλύουν τον κίνδυνο της εξόδου από το κοινό νόμισμα και επιτρέπουν την σταδιακή αλλά ταχεία άρση των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές στηρίζοντας τη βιώσιμη ανάκαμψη. Η εμπέδωση εμπιστοσύνης θα πρέπει να προστατευθεί σαν κόρη οφθαλμού. Θα έλεγα πως η πολιτική σταθερότητα με την εκλογή αυτοδύναμης κυβέρνησης που μπορεί να συνδυάσει την δημοσιονομική ισορροπία, με την επιτυχή διευθέτηση του δημοσίου χρέους και την κοινωνική δικαιοσύνη θα βοηθούσε στην κατεύθυνση αυτή.
-Πότε θα ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών; Αποφύγαμε οριστικά το «κούρεμα» των καταθέσεων;
Το κούρεμα των καταθέσεων αποκλείεται.
 -Ποιές είναι οι ανάγκες (δανειακές κ.ά.) που πρέπει να καλυφθούν; Μπορούμε να φτάσουμε ως τα Χριστούγεννα χωρίς τη δόση των τριών δισ. ευρώ;
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την κατάσταση ρευστότητας του ελληνικού δημοσίου. Αξίζει να σημειωθεί, γιατί πολλές φορές παραγνωρίζεται, πως η πρόσφατη συμφωνία περιλαμβάνει την εξόφληση του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου ύψους περίπου επτά δισεκατομμυρίων ευρώ ως το τέλος του επόμενου χρόνου. Τα 3.1 δισεκατομμύρια θα εξοφληθούν πριν το τέλος του 2015 και θα αντισταθμίσουν σημαντικά την σημερινή επιβράδυνση της οικονομίας.
-Αναλάβατε τη θέση αυτή εν αναμονή της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος. Τι πρέπει να γίνει στο διάστημα που μεσολαβεί ως τις εκλογές και αμέσως μετά;
Μία προτεραιότητα είναι αναμφίβολα η έγκαιρη υλοποίηση των προαπαιτούμενων, όπως προβλέπονται από την συμφωνία, ώστε να προχωρήσει κανονικά η εκταμίευση μέρους του δανείου καθώς και η ταχεία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Στόχος μας είναι να ανακτηθούν αξιοπιστία και βαθμοί ελευθερίας στην άσκηση μακροοικονομικής πολιτικής ώστε η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου να μην αντιμετωπίσει τους ιδιαίτερα οξείς περιορισμούς που αντιμετώπισε η κυβέρνηση που εξελέγη την 25η Ιανουαρίου, να άρει γρήγορα τους περιορισμούς στις τραπεζικές αναλήψεις, και να δρομολογήσει μία βιώσιμη ανάκαμψη.
Στόχος μας είναι επίσης η όσο το δυνατόν αρτιότερη προετοιμασία της διαπραγμάτευσης για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους που, με βάση τη συμφωνία, θα πρέπει να ολοκληρωθεί αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση, δηλαδή, πριν το τέλος του τρέχοντος έτους. Εκεί η νέα ελληνική κυβέρνηση θα έχει μία μοναδική ευκαιρία να απαλλάξει την ελληνική οικονομία από μέρος του ετήσιου βάρους εξυπηρέτησης του χρέους και οφείλει να προσέλθει με καλά τεκμηριωμένες θέσεις.
Η προετοιμασία πρέπει να αρχίσει αμέσως. Τέλος, στόχος μας είναι η εκκίνηση της συζήτησης για τη δημιουργία κατάλληλων εργαλείων ώστε να αμβλυνθούν οι ανισότητες στην κατανομή του κόστους της οικονομικής προσαρμογής, να πάψουν να πληρώνουν μόνο οι μη έχοντες και μεσοπρόθεσμα να συνδυαστεί η δημοσιονομική ισορροπία με την κοινωνική δικαιοσύνη και ένα νέο σύγχρονο κοινωνικό κράτος. Ήδη έχουμε ξεκινήσει συζητήσεις για την αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος, την εφαρμογή του περιουσιολογίου, την πάταξη του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου