Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Πλημμύρισε από χιλιάδες τρακτέρ το κέντρο του Παρισιού


Χιλιάδες γάλλοι αγρότες περικύκλωσαν με τα τρακτέρ τους το Παρίσι, διαμαρτυρόμενοι για τα οικονομικά μέτρα που τους εμποδίζουν να ανταγωνιστούν τις φθηνότερες αγροτικές εισαγωγές.
Ο πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς ανακοίνωσε νέα μέτρα με στόχο την στήριξη του αγροτικού κόσμου, ο οποίος, ωστόσο, τα «βλέπει» με επιφύλαξη.
«Η Γαλλία δεν θα εγκαταλείψει τους αγρότες της» δήλωσε ο γάλλος πρωθυπουργός. ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα.
Για τους αγρότες που οδηγούνται σε οικονομική ασφυξία η κυβέρνηση προβλέπει να δοθεί το επιπλέον ποσό ύψους 85 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του εκτάκτου σχεδίου στήριξης των 600 εκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκε τον Ιούλιο, υπό τη μορφή διαγραφής και απαλλαγής από τις εισφορές και τις επιβαρύνσεις κοινωνικής ασφάλισης.
Επιπλέον, η κυβέρνηση θα παγώσει την υιοθέτηση νέων, κυρίως περιβαλλοντολογικών προτύπων, θα επιτρέψει την αναστολή της αποπληρωμής των χρεών τους για το 2015 και θα μειώσει την φορολογία τους.

«Ο στόχος μας είναι να προσφέρουμε νέα προοπτική και ελπίδα στους αγρότες» υπογράμμισε ο Βαλς στους δημοσιογράφους.
Οι κρατικές επιχορηγήσεις στον τομέα των επενδύσεων θα ανέλθουν στα «350 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος για ένα διάστημα τριών ετών».
Οι ανακοινώσεις αυτές ανταποκρίθηκαν σε μεγάλο βαθμό στις διεκδικήσεις που έχει διατυπώσει η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση των αγροτών, η FNSEA, που διοργάνωσε τις κινητοποιήσεις, όπου συμμετείχαν χιλιάδες αγρότες και περισσότερα από 1500 τρακτέρ.
Ο πρόεδρος του συνδικάτου Ξαβιέ Μπελάν εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση «άκουσε» το μήνυμα των αγροτών και το «αίτημά τους για επίδειξη ευαισθησίας».
Ωστόσο, όταν αναφέρθηκε σε μια συνάντηση που είχε με τον Μανουέλ Βαλς, από το βήμα που είχε στηθεί σε μια πλατεία στο ανατολικό Παρίσι, οι διαδηλωτές άρχισαν να τον γιουχάρουν. «Πουλημένε!», «Παραιτήσου!», «Θα τα κάψουμε όλα!» φώναξαν ορισμένοι εξ αυτών.
Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση, το 84% των Γάλλων δηλώνει ότι «κατανοεί» τους αγρότες, το 65% ακόμα και ότι «στηρίζει» τη διαδήλωση των αγροτών που δεν προκάλεσε πολύ μεγάλα προβλήματα στην πρωτεύουσα.
Τη Δευτέρα περίπου 5.000 γαλακτοπαραγωγοί αναμένεται να συγκεντρωθούν στις Βρυξέλλες όπου θα καλέσουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις αρχές να αυξήσουν τις τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων, που έχουν υπονομεύσει οι εισαγωγές φθηνών προϊόντων, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γάλακτος (EMB).
Η διαδήλωση θα πραγματοποιηθεί ανήμερα της έκτακτης συνόδου της ΕΕ, με θέμα τις αρνητικές επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο στην ευρωπαϊκή αγορά τροφίμων.
Περίπου 1000 τρακτέρ από το Βέλγιο, τη Γαλλία και τη Γερμανία αναμένεται να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις με αίτημα δικαιότερες τιμές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις, επισήμανε το EMB στον ιστότοπό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου