Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Διακινούν χρήματα μακριά από τις τράπεζες οι Έλληνες, φοβούμενοι το κούρεμα των καταθέσεων


Με 4.500.000 οφειλέτες Δημοσίου που τρέμουν στην ιδέα να κατασχεθεί οποιοδήποτε μικροποσό βρεθεί για λίγο στους λογαριασμούς τους, οι φωστήρες που κυβερνούν δημιούργησαν ένα δεύτερο οικονομικό περιβάλλον που λειτουργεί μακράν των τραπεζών.
Μια λύση θα ήταν φυσικά να υπάρξει ακατάσχετο ποσό 1.500 ευρώ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ωστόσο κάποια μέριμνα υπάρχει μόνο για συγκεκριμένους λογαριασμούς μισθοδοσίας - σύνταξης.
Δεν είναι πρωτοφανές, να αγνούνται οι τράπεζες από πολίτες. 
Στην μητρόπολη του καπιταλισμού, στις ΗΠΑ, 45 εκατ. άνθρωποι δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό ούτε πιστωτικές κάρτες. 
Στην Ελλάδα χιλιάδες πολίτες έχουν τα όποια χρηματά τους σε θυρίδες και λοιπές προσωπικές κρυψώνες ενώ μεγάλο μέρος από τα κεφάλαια που κινούνται στην πραγματική οικονομία δεν επιστρέφει στο σύστημα.
Πρόκειται κυρίως για εισπράξεις ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δεν κατατίθενται στους λογαριασμούς όψεως που διατηρούν αλλά διακρατούνται σε φυσική μορφή, διά παν ενδεχόμενο, όχι μόνο από τον φόβο κατάσχεσης αλλά και λόγω του κλίματος ανασφάλειας που επικρατεί. 

Στο μεταξύ τα υπόλοιπα των τραπεζών μειώνονται συνεχώς. Ήδη τα υπόλοιπα νοικοκυριών και επιχειρήσεων διαμορφώθηκαν στο τέλος Ιουλίου στα 120,83 δισ. ευρώ, υποχωρώντας κατά 1,4 δισ. ευρώ σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα.
Την ίδια ώρα οι τράπεζες σχεδιάζουν νέα μείωση στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων. Η πτώση θα είναι θα γίνει μετά τις εκλογές. 
Από τα επίπεδα του 1,70% τον περασμένο Ιούνιο το μέσο επιτόκιο στις νέες προθεσμιακές έχει υποχωρήσει στο 1,10% και μετά τις επικείμενες περικοπές αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω από το 0,90%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου