Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

138.000 θέσεις εργασίας θα χαθούν στο επόμενο 6μηνο σε 63.000 λουκέτα


Περισσότερες από 63.000 μικρές επιχειρήσεις κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο τους επόμενους έξι μήνες, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε απώλεια 138.000 θέσεων εργασίας.
Την έκρυθμη κατάσταση στην αγορά περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα έρευνα οικονομικού κλίματος που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ και την οποία παρουσιάζει το ethnos.gr, σύμφωνα με την οποία 1 στις 3 μικρές επιχειρήσεις βρίσκεται στο «κόκκινο» αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο να κατεβάσει οριστικά ρολά.
Το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά ότι εξαιτίας της εφαρμογής του νέου εμπροσθοβαρούς προγράμματος λιτότητας στο επόμενο εξάμηνο θα σημειωθεί εκ νέου σημαντική υποχώρηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Τα δημοσιονομικά μέτρα και η ύφεση θα δυσχεράνουν τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους.
Υφεση
Μάλιστα, ο μέσος όρος μείωσης του κύκλου εργασιών κυμάνθηκε στο 21,23%, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στα γεγονότα του τελευταίου τριμήνου και στη σημαντική ύφεση της επιχειρηματικής δραστηριότητας που ακολούθησε.

Σωρευτικά στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις η συνολική μείωση από την έναρξη της κρίσης και μετά το 2010 αγγίζει μεσοσταθμικά το 78%.
Τα κυριότερα συμπεράσματα της έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ που έγινε σε συνεργασία με την εταιρεία ΜARC ΑΕ σε πανελλαδικό δείγμα 1.005 πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων (0-49 άτομα προσωπικό), στο διάστημα 21 έως 27 Ιουλίου 2015, έχουν ως εξής:
Το ποσοστό των μικρών επιχειρήσεων που θεωρούν πολύ ή αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο να έχουν το επόμενο διάστημα σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας, σε βαθμό που θα κινδυνεύσουν να κλείσουν, επανήλθε στα επίπεδα των προηγούμενων ετών, αντανακλώντας το πραγματικό πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις. Το 46,3% των επιχειρήσεων θεωρεί ως πολύ πιθανό τον κίνδυνο λουκέτου (έναντι 32,9% στην αντίστοιχη έρευνα Φεβρουαρίου 2015).
Αμεσο κίνδυνο κλεισίματος το επόμενο εξάμηνο αντιμετωπίζει το 27,3% των μικρών επιχειρήσεων. Εκτιμάται ότι η μείωση επιχειρήσεων το επόμενο εξάμηνο θα είναι 63.000 και θα αφορά κυρίως τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 30% των αυτοαπασχολούμενων δηλώνει ότι είναι πολύ πιθανό να διακόψει ή να αναστείλει την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το σενάριο βάσης του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, τα πιθανά λουκέτα επιχειρήσεων που βρίσκονται στο «κόκκινο» συνεπάγονται κίνδυνο απώλειας 138.000 θέσεων συνολικής απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί).
Χρέη στο Δημόσιο
Το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων με καθυστερημένες οφειλές αφορά τις υποχρεώσεις προς το Δημόσιο (ασφαλιστικά ταμεία, Εφορία, ΔΕΚΟ). Σημαντική αύξηση σημείωσαν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τις ΔΕΚΟ (από 25,5% σε 29,1%).

Στο πεδίο των φορολογικών υποχρεώσεων, παρά τις ευεργετικές ρυθμίσεις των 100 δόσεων για φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές που αξιοποίησαν οι επιχειρήσεις μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015 (3 στις 10 δηλώνουν ότι έχουν κάνει αίτηση υπαγωγής έναντι 11% για την προηγούμενη ρύθμιση), παραμένει η εκπεφρασμένη αδυναμία τους να εκπληρώσουν τις υψηλές φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις στο επόμενο εξάμηνο (το 37,9% δηλώνει αδυναμία πληρωμής).
Μεγάλο μέρος των καθυστερημένων οφειλών των επιχειρήσεων αφορά τις ασφαλιστικές οφειλές προς το κύριο ασφαλιστικό ταμείο των επαγγελματιών, τον ΟΑΕΕ (35,6%).
Ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες έχει το 16,3% των μικρών επιχειρήσεων. Οι νέες ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας πρέπει να λάβουν υπόψη το δεδομένο της σταθερής αύξησης του ιδιωτικού χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου