Τρίτη, 18 Αυγούστου 2015

STOP σε χιλιάδες πρόωρες συντάξειςΜε το 3ο μνημόνιο κλείνει οριστικά η πόρτα στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, για 80.000 ασφαλισμένους, που αποτελεί πλέον νόμο του κράτος το πακέτο που αφορά στο ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων.
Μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν 40άρηδες συνταξιούχοι. “Τα αυτονόητα που έπρεπε να γίνουν. Δεν είναι δυνατόν σε αυτή τη χώρα, υπάρχουν 40ρηδες, 50ρηδες και 60ρηδες συνταξιούχοι. Αυτό όλοι το καταλάβαιναν, αλλά ουδείς το άγγιζε”.
Ήδη οι σχετικές ρυθμίσεις δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα της κυβέρνησης και ο νόμος ισχύει από τις 14 Αυγούστου, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι που δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης να εγκλωβιστούν και να αναγκαστούν να δουλέψουν 5 επιπλέον χρόνια για να πάρουν σύνταξη.

Για παράδειγμα, ένας ασφαλισμένος που γίνεται 50 ετών μετά τις 14/8/15, αντί να βγει φέτος στη σύνταξη, θα βγει στα 55 έτη, δηλαδή το 2020. Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν ότι τα νέα όρια συνταξιοδότησης στο δημόσιο είναι 67 ετών για πλήρη σύνταξη και 62 ετών για μειωμένη, ενώ προβλέπεται και πέναλτι, δηλαδή μείωση της σύνταξης έως 40% για όσους φύγουν νωρίτερα.
Από τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης εξαιρούνται οι μητέρες αναπήρων παιδιών και όσοι ασφαλισμένοι θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης μέχρι τις 13 Αυγούστου του 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου