Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Πιστωτικά θετική η παραίτηση Τσίπρα σύμφωνα με τη Moody’s


Σε πλήρη μεταστροφή θέσης σχετικά με την παραίτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και τον κίνδυνο των πρόωρων εκλογών προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s μέσα σε λίγα 24ωρα.
Αν και μετά το διάγγελμα Τσίπρα στις 20 Αυγούστου ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης είχε ξεκαθαρίσει ότι η απόφασή του Πρωθυπουργού να παραιτηθεί και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου θα μπορούσε να ενισχύσει τις ανησυχίες για την υλοποίηση του προγράμματος και ενδεχομένως, να θέσει τις μελλοντικές εκταμιεύσεις των προγραμματισμένων δόσεων σε κίνδυνο, με νέα έκθεσή του ο οίκος λαμβάνει αποστάσεις από την αρχική του θέση.
Σε νέα ανάλυση η Moody’s σημειώνει πως η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα είναι πιστωτικά θετική για την Ελλάδα καθώς προσφέρει την δυνατότητα μιας νέας και πιο συνεκτικής κυβέρνησης, η οποία θα βελτιώσει τις προοπτικές εφαρμογής του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, μειώνοντας τους κινδύνους για τη ρευστότητα και τη χρηματοδότηση.

«Οποιαδήποτε κυβέρνηση και αν προκύψει από τις εκλογές, λίγες είναι οι πιθανότητες να είναι λιγότερο συνεκτική από την παρούσα», σημειώνει ο οίκος και προσθέτει πως οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα επιτρέψει στο ΣΥΡΙΖΑ να αναζητήσει κάποια συμφωνία με τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα πιθανότατα θα ενισχύσει την πολιτική σταθερότητα στη χώρα.
Πάντως, η Moody’s αναφέρει πως η παραίτηση του Τσίπρα δημιουργεί ένα πολιτικό κενό που θα καθυστερήσει την εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης μέχρις ότου εκλεγεί νέα κυβέρνηση.
Τέλος, αναφέρει πως η επίπτωση των πρόωρων εκλογών στην χρηματοδότηση της Ελλάδας είναι περιορισμένη, δεδομένου πως από τον Σεπτέμβριο μέχρι το τέλος του 2015, οι χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της χώρας ανέχονται συνολικά σε 4,5 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου