Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Ενιαία κλίμακα για μισθούς, συντάξεις, ενοίκια


Ενιαία φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα που προέρχονται από μισθούς, συντάξεις, ενοίκια και κινητές αξίες σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το οποίο θα τεθεί σε γνώση των δανειστών της χώρας το επόμενο διάστημα μετά τις εκλογές. Ηδη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης έχει ξεκινήσει την επεξεργασία, στοχεύοντας με τη νέα κλίμακα να ελαφρυνθούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και να επιβαρυνθούν περαιτέρω τα υψηλά εισοδήματα. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, με τη νέα ενιαία κλίμακα φορολογίας εισοδήματος τα έσοδα του Δημοσίου θα είναι περισσότερα και αυτό διότι θα επανεξεταστούν οι φοροαπαλλαγές με στόχο να καταργηθούν και στη θέση τους να χορηγηθούν άμεσες ενισχύσεις στους φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα.
Σημειώνεται ότι οι φοροαπαλλαγές κοστίζουν στο ελληνικό Δημόσιο περί τα 3,6 δισ. ευρώ. Οσον αφορά το αφορολόγητο όριο στις σκέψεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών είναι αυτό να παρέχεται ή να προσαυξάνεται εφόσον ο φορολογούμενος συμπληρώσει το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων μέσω πλαστικού χρήματος (πιστωτικών ή χρωστικών καρτών). Ειδικότερα το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο προβλέπει τα εξής:
1. Φορολογική κλίμακα. Θέσπιση μιας ενιαίας κλίμακας για τα εισοδήματα που προκύπτουν από μισθούς, συντάξεις, ενοίκια και κινητές αξίες. Σήμερα τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις φορολογούνται με διαφορετική κλίμακα από ό,τι τα εισόδημα από ενοίκια και κινητές αξίες. Ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου σημειώνει ότι δεν μπορεί το εισόδημα από τη μίσθωση ακινήτων να φορολογείται σήμερα με ανώτατο συντελεστή 33% και το εισόδημα από εργασία με 42%. Οι δύο κλίμακες θα ενοποιηθούν και από τις αλλαγές αναμένεται να προκύψουν σημαντικές ελαφρύνσεις για τα χαμηλά εισοδήματα. 2. Φοροαπαλλαγές. Στόχος είναι να καταργηθούν οι περισσότερες με στόχο τη δημιουργία ενός απλούστερου φορολογικού συστήματος και η χορήγηση άμεσων ενισχύσεων στους φορολογούμενους που τις έχουν ανάγκη. Οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα ανέρχονται σε 700 και κοστίζουν στον προϋπολογισμό περί τα 3,6 δισ. ευρώ (μαζί με τις απαλλαγές του ΦΠΑ που καταργούνται σταδιακά).
Το κόστος των ανωτέρω φοροαπαλλαγών αναλύεται ως εξής:
• Στα 293 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι φοροαπαλλαγές που έχουν απομείνει στα νοικοκυριά (ιατρικές δαπάνες, δωρεές και χορηγίες, διατροφή μεταξύ συζύγων, έκπτωση φόρου λόγω αναπηρίας, ειδική φορολόγηση ναυτικών, έκπτωση 1,5% στην παρακράτηση φόρου).

• Στα 2,17 εκατ. φθάνουν οι απαλλαγές που ισχύουν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με βασικότερη τη μείωση του συντελεστή φορολογίας για τα κέρδη που προκύπτουν από δραστηριότητες σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους. • Φοροαπαλλαγές 33,32 εκατ. ευρώ έχουν τα νομικά πρόσωπα.
• 658,78 εκατ. ευρώ κοστίζουν οι φοροαπαλλαγές που εφαρμόζονται στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, τις κληρονομιές, τις γονικές παροχές, τις δωρεές και τις μεταβιβάσεις ακινήτων.
• Στα 545,47 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι φοροαπαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ που δικαιούνται 1.448.816 φορολογούμενοι και από τις μεταβιβάσεις ακινήτων.
3. Αφορολόγητο όριο. Το αφορολόγητο όριο της νέας κλίμακας θα συνδεθεί με τις αποδείξεις που συγκεντρώνονται με τις χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες. Με βάση το φορολογικό σύστημα, φορολογούμενος με εισόδημα έως 21.000 ευρώ έχει έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ. Για εισόδημα πάνω από 21.000 ευρώ το ποσό μείωσης του φόρου των 2.100 ευρώ περιορίζεται κατά 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος και μέχρις εξαντλήσεως του ποσού των 2.100 ευρώ. Για παράδειγμα, σε φορολογούμενο με εισόδημα 9.550 ευρώ αναλογεί φόρος ύψους 2.100 ευρώ. Μετά την αφαίρεση της έκπτωσης των 2.100 ευρώ, ο τελικός φόρος μηδενίζεται. Επί της ουσίας έχει δημιουργηθεί ένα έμμεσο αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ. Για να συνεχίσει να έχει κάποιος το ανωτέρω αφορολόγητο θα πρέπει να συγκεντρώνει το 10% των αποδείξεων ή ενδεχομένως και παραπάνω μέσω της χρήσης καρτών.
Επίσης στην Καθημερινή, αναφέρεται πως σε διαφορετική περίπτωση, το αφορολόγητο θα χάνεται. Εξετάζεται επίσης στην περίπτωση που κάποιος κάνει χρήση καρτών να έχει υψηλότερο αφορολόγητο από τους υπόλοιπους που συγκεντρώνουν τις αποδείξεις πληρώνοντας μετρητά.
Επίσης στις σκέψεις του κ. Αλεξιάδη είναι όλες οι ιατρικές δαπάνες να αναγνωρίζονται εφόσον η πληρωμή τους έχει γίνει με κάρτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου