Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Το ΑΚΑΓΕ εκτιμάται ότι θα σώσει τα Ασφαλιστικά Ταμεία



Η κατάσταση για τα Ασφαλιστικά Ταμεία όμως, αναμένεται να χειροτερεύσει το φθινόπωρο αφού η διατήρηση των capital controls, σε συνδυασμό με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, μόνο θετικά δεν μπορούν να λειτουργήσουν για τα έσοδά τους. Δεν είναι τυχαίο ότι εν μέσω θέρους, τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» έδειξαν αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων κατά 16.658 θέσεις εργασίας για τον μήνα Ιούλιο. Εάν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί και τον Αύγουστο, τότε τα έσοδα των Ταμείων το φθινόπωρο θα καταρρεύσουν. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν μια μεγάλη «τονωτική ένεση» από το Κράτος, υπό μορφή πρόσθετης κρατικής χρηματοδότησης για να βγει η χρονιά χωρίς προβλήματα. Είναι άγνωστο όμως, αν ο «κουμπαράς» του ΑΚΑΓΕ, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όλων των Ταμείων...
Πάντως ένα – ένα τα Ασφαλιστικά Ταμεία σπεύδουν να ζητήσουν «βοήθεια» από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) για να αντέξουν τις δαπάνες, έως το τέλος του έτους. Τ Το ΙΚΑ έχει ήδη ζητήσει 180 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 20 εκατ. ευρώ είναι η στήριξη που θα παρασχεθεί από το συγκεκριμένο λογαριασμό προς το ΕΤΑΑ και συγκεκριμένα προς το Ταμείο Νομικών, λόγω προβλημάτων στον κλάδο των συμβολαιογράφων.
Όσο πλησιάζουν οι τελευταίοι μήνες της χρονιάς, τόσο τα ελλείμματα θα «στραγγαλίζουν» τα Ταμεία και θα τα αναγκάζουν σε αναζήτηση άλλων τρόπων για να καλύψουν τις δαπάνες τους, δηλαδή να καταβάλλουν απρόσκοπτα τις συντάξεις τους. Το ΙΚΑ, ζήτησε 180 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι τα έσοδα του Ιουλίου πήγαν πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο. Αν και ο Ιούλιος ήταν ο μήνας που τέθηκαν σε ισχύ οι περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές (capital controls), εντούτοις το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας κατάφερε ειδικά τις τελευταίες ημέρες του μήνα όχι μόνο να πιάσει το όριο των εσόδων που είχε το προηγούμενο διάστημα, αλλά να έχει και σημαντικά οφέλη.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα έσοδα του ΙΚΑ τον Ιούλιο ξεπέρασαν το 1,1 δισ. ευρώ, όταν τους προηγούμενους μήνες κυμαίνονταν στα επίπεδα των 900 εκατ. ευρώ περίπου. Εάν τις προηγούμενες χρονιές θα περίμενε κανείς αύξηση εσόδων λόγω τουρισμού, φέτος η κατάσταση ήταν διαφορετική λόγω των capital controls. Παρόλ' αυτά και φέτος υπήρξε σημαντική αύξηση εσόδων που από τις αρμόδιες υπηρεσίες αποδίδεται στο γεγονός του φόβου που υπήρξε από τον κίνδυνο για «κούρεμα» καταθέσεων (bail in).
Μπροστά στο ενδεχόμενο να εξαφανιστεί ένα μεγάλο μέρος των καταθέσεων, αρκετές επιχειρήσεις που είχαν δημιουργήσει οφειλές προς το ΙΚΑ, έσπευσαν να καταβάλλουν ένα σημαντικό μέρος από αυτές. Προφανώς δεν θα ήθελαν να «κουβαλήσουν» μαζί τους ένα δυσβάσταχτο χρέος, χωρίς να έχουν διαθέσιμες και τις καταθέσεις τους, την επαύριο μιας χρεοκοπίας... Ακόμα και έτσι όμως, το ΙΚΑ δεν κατάφερε να ισορροπήσει και έτσι το ΔΣ του Ιδρύματος έκανε δεκτή πρόταση για δάνειο από το ΑΚΑΓΕ ύψους 180 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, επιπρόσθετα το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας θα λάβει, υπό μορφή εσωτερικού δανεισμού – ταμειακής διευκόλυνσης, άλλα 110 εκατ. ευρώ, μέσω ολιγοήμερου δανείου για να καταβάλλει τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου