Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

Θέλει ικανότητα, η εργασιακή επιτυχία και εκπαίδευση-Μάθε τε πως!


Οι ικανότητες και τα ταλέντα αποτελούν μια μορφή συναλλάγματος στον κόσμο της εργασίας. Όσο περισσότερα έχεις τόσο πιο πολύ αξίζεις σαν εργαζόμενος, πράγμα που σημαίνει πως τόσο πιο θελκτικός είσαι σε εν δυνάμει εργοδότες σου.
Μερικοί εργαζόμενοι επικεντρώνονται μόνο σε εξειδικευμένες δεξιότητες του τομέα τους - ένας προγραμματιστής, για παράδειγμα, μπορεί να μάθει τεχνικές για δεκάδες διαφορετικές γλώσσες προγραμματισμού. Αυτό είναι καλό, αφού τον κάνει ιδανικό για μια αντίστοιχη θέση, αλλά δεν είναι αρκετό. Υπάρχουν μερικές πιο γενικές ικανότητες που θεωρούνται πολύ πιο σημαντικές.
Οι παρακάτω επτά ικανότητες ή ταλέντα θεωρούνται θεμελιώδεις πυλώνες για κάθε άτομο στην οποιαδήποτε θέση. Υποψήφιοι εργαζόμενοι που χαρακτηρίζονται από αυτά συνήθως τα πηγαίνουν πολύ καλύτερα από τους συνυποψήφιούς τους.
1. Αποτελεσματική Επικοινωνία
Ανεξαρτήτως του ποιος είσαι, πού εργάζεσαι και σε ποια γραμμή εργασίας είσαι, η επικοινωνία είναι καθοριστικός παράγοντας της τελικής σου επιτυχίας. Μπορεί να χρειάζεται να επικοινωνείς με πελάτες για να δίνεις πληροφορίες ή να χρειαστεί να επικοινωνήσεις με τον προϊστάμενο σου για να του μεταφέρεις τις ανάγκες σου ή να επικοινωνείς με τους συναδέλφους σου. Μπορεί η επικοινωνία σου να είναι κυρίως τηλεφωνική ή μόνο γραπτή ή μόνο face-to-face.

Πρακτικά, στη σύγχρονη εποχή, οι τρόποι επικοινωνίας είναι απεριόριστοι, αλλά οι βασικές ικανότητες που είναι υπεύθυνες για τη διασφάλιση της επιτυχημένης επικοινωνίας αποτελούν τους θεμέλιους λίθους. Πες αυτό που θέλεις να πεις με ακρίβεια, λακωνικά και με τρόπο που αρμόζει και προσπάθησε να αυξήσεις στο μέγιστο την επίδραση των μηνυμάτων που θέλεις να στείλεις χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα μέσα.
2. Οργάνωση
Το οργανωτικό πνεύμα βοηθά στη διαχείριση των ευθυνών και διασφαλίζει τη σωστή εκτέλεσή τους. Το να είναι κάποιος οργανωτικός σημαίνει πως φτάνει στη δουλειά στην ώρα του, θέτει προτεραιότητες στα καθήκοντά του και δύναται να βρίσκει προληπτικές λύσεις σε προβλήματα πριν ακόμα δημιουργηθούν.

3. Διαπραγμάτευση
Η ικανότητα στις διαπραγματεύσεις δημιουργείται από την πειθώ και την αυτοπεποίθηση ταυτόχρονα. Είναι χρήσιμη στους περισσότερους τομείς του εργασιακού χώρου: από την πρώτη μέρα πρόληψης για την επίτευξη υψηλότερων απολαβών μέχρι το κλείσιμο συμφωνιών με πελάτες.

4. Κριτική Σκέψη
Η κριτική σκέψη είναι η επεξεργασία για την επίλυση ενός προβλήματος που επιτρέπει να εντοπίσεις πιθανές αδυναμίες ή λάθη σε μια δεδομένη κατάσταση. Επιτρέπει δημιουργικότερες λύσεις σε πιθανά προβλήματα και πιο γρήγορη εκτίμηση κακών καταστάσεων. Όσοι χαρακτηρίζονται από κριτική σκέψη είναι σε θέση να γνωρίζουν, να αναλύουν και να επιλύουν προβλήματα χωρίς να επηρεάζονται από άλλους παράγοντες.

5. Ομαδικότητα
Το να ξέρει κανείς να δουλεύει αποτελεσματικά με άλλους είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος που επηρεάζει την επιτυχία. Όσο πιο καλά εργάζεται σε ομάδες, τόσο καλύτερη θα είναι και η συλλογική εκτέλεση των καθηκόντων.

6. Έρευνα και Ανάλυση
Αυτοί που ασχολούνται με το marketing πρέπει να ερευνούν και να αναλύουν τις καμπάνιες για να είναι αποτελεσματικές. Οι μηχανικοί πρέπει να ερευνούν και να αναλύουν νέες τεχνολογίες . Ακόμη και οι προσωπικοί βοηθοί πρέπει να ερευνούν και να αναλύουν.

7. Αυτοπεποίθηση
Η αυτοπεποίθηση μπορεί να μοιάζει με χαρακτηριστικό που πρέπει να αποκτηθεί, να ακονιστεί και να αναπτυχθεί όπως ακριβώς μια δεξιότητα. Μπορείτε να αυξήσετε την αυτοπεποίθησή σας εξασκώντας την. Αν προσπαθήσετε να βελτιώσετε τη γλώσσα του σώματός σας και να κάνετε θετικές σκέψεις, πιθανότατα θα γίνετε ένα άτομο με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και κατά συνέπεια θα κερδίσετε μεγαλύτερο σεβασμό από τους άλλους και θα έχετε μεγαλύτερη αποδοτικότητα.

Κάποια από τα παραπάνω είναι στοιχεία που σύμφωνα με το The Muse, μπορούν να αναπτυχθούν φυσικά μέσα από την εργασιακή πείρα, τα περισσότερα όμως, πρέπει να τα αναζητήσετε, να τα αποκτήσετε και να τα εξασκήσετε όπως θα κάνατε με οποιοδήποτε άλλο ταλέντο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου