Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι σε παραλίες και σπήλαια-Καταγγελία του ΕΚ Κεφαλονιάς - Ιθάκης


Το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς - Ιθάκης (ΕΚΚΙ) καταγγέλλει ότι οι εργαζόμενοι στα σπήλαια και τις παραλίες, η εκμετάλλευση των οποίων ανήκει στο Δήμο Κεφαλονιάς, παραμένουν απλήρωτοι και ανασφάλιστοι για όλη τη σεζόν. Μάλιστα εμφανίζονται ως «εθελοντές» (!!!) που αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη λειτουργία των εν λόγω χώρων.
«Διαμορφώνεται στην κυριολεξία καθεστώς ομηρίας των εργαζομένων», σχολιάζει σε σχετική ανακοίνωσή του το ΕΚΚΙ και εξηγεί:
«Εφέτος και μετά την μαζική επέκταση τα τελευταία χρόνια της "επαγγελματικής δαπάνης", ως κύριας μορφής εργασιακής σχέσης στα σπήλαια και τις παραλίες, η Δημοτική Αρχή (ΝΔ) κατέληξε στην επιλογή ιδιώτη για την πρόσληψη του προσωπικού και τη λειτουργία τους. Σπήλαια και παραλίες εμφανίζονται να λειτουργούν με "εθελοντές", μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία των διαγωνισμών (ή της απευθείας ανάθεσης).
Μέσα απ' αυτούς η εταιρία "Καθαριότητα ΕΠΕ", ως ο επιλεγμένος ιδιώτης, προβαίνει στις απαραίτητες προσλήψεις τους. Έτσι, στην περίπτωση του Πλατύ Γιαλού και του Μύρτου οι εργαζόμενοι για το διάστημα από τέλος Απρίλη μέχρι 15 Αυγούστου ήταν "εθελοντές", ενώ οι εργαζόμενοι στα σπήλαια συνεχίζουν να είναι μέχρι και σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι δεν ξέρουν τον πραγματικό εργοδότη τους και δουλεύουν χωρίς καμιά ασφάλιση και χωρίς καμία αμοιβή. Είναι αδήλωτοι στην επιθεώρηση εργασίας και τελείως ξεκρέμαστοι.
Οι βέλτιστες πρακτικές στη γραμμή της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας, που ευαγγελίζονται κεφάλαιο - ΕΕ - αστικές κυβερνήσεις - τοπικές διοικήσεις, σημαίνουν για το λαό πανάκριβο κόστος για να απολαύσει τις διακοπές του και εξαθλίωση για τους εργαζόμενους. Η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δραματική με το μνημόνιο Τσίπρα, που στηρίζουν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μαζί με ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΠΟΤΑΜΙ. Καντίνες, ξαπλώστρες, κυλικεία, έκδοση εισιτήριων, περιήγηση, καθαριότητα και φύλαξη σε σπήλαια και Μύρτο - Πλατύ αποφέρουν στο Δήμο Κεφαλονιάς, σε ετήσια βάση, 2 με 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Παρά τα μεγάλα έσοδα, υπάρχει όχι μόνο απλήρωτη εργασία αλλά και εγκατάλειψη από πλευράς συντήρησης, αναβάθμισης και ανανέωσης υποδομών που θα εξυπηρετούν την ασφάλεια, την υγιεινή και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών και των εργαζομένων αλλά και την ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου. Ο φυσικός πλούτος και οι περιοχές ιδιαίτερου κάλους γίνονται βορά στην εντεινόμενη ιδιωτικοοικονομική λειτουργία είτε από το κράτος και την τοπική διοίκηση είτε άμεσα από τους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους.
Το ΔΣ του ΕΚΚΙ διεκδικεί την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων και την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για όλο το διάστημα της εργασίας τους. Να καταργηθούν οι εργασιακές σχέσεις ομηρίας της δήθεν "επαγγελματικής δαπάνης" και του δήθεν "εθελοντισμού". Μόνιμη και σταθερή εργασία για τους εργαζόμενους στα σπήλαια και τις παραλίες. Δωρεάν πρόσβαση στο λαό σε παραλίες και περιοχές φυσικού κάλους. Μέτρα για την προστασία τους. Καμιά ιδιωτικοποίηση ή ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των λειτουργιών τους. Είναι λαϊκή περιουσία και μόνο έτσι πρέπει να αξιοποιηθούν.
Για να μην πληρώσουν ξανά οι εργαζόμενοι, πρέπει να βγουν συμπεράσματα. Να αποδοθούν ευθύνες στους πολιτικούς ενόχους που έχουν το θράσος να εμφανίζονται σαν ευεργέτες. Να διεκδικηθεί άλλη πολιτική, υπέρ του λαού, κόντρα σε κεφάλαιο - μνημόνια - ΕΕ και τις δυνάμεις που τους υπηρετούν», καταλήγει το ΕΚΚΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου