Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Δύο τα στάδια εξετάσεων εισαγωγής στην ΕΣΔΔΑ


Επιστροφή στα δύο στάδια εξετάσεων φέρνουν οι αλλαγές για την εισαγωγή στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ).
Σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε, καθορίζεται το πως οι 80 συνολικά εισακτέοι στην ΕΣΔΔΑ σπουδαστές για το έτος 2015, ια κινηθούν,  στις εξετάσεις που αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του Σεπτεμβρίου.
Σχετική ρύθμιση περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο (άρθρο 23) του πρώην αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργου Κατρούγκαλου και προβλέπει την επαναφορά της προφορικής εξέτασης του φακέλου, ενότητα που δεν καλύπτει συγκεκριμένη ύλη, αλλά αναφέρεται σε ένα επίκαιρο θέμα ή πρόβλημα, και κατά συνέπεια αντανακλά το προφίλ που απαιτείται στη δημόσια διοίκηση.

Ο διαγωνισμός αναμένεται να διαμορφωθεί ως εξής: Ο υποψήφιος για τη Σχολή θα δίνει γραπτές εξετάσεις στις ενότητες:
1. «Οργάνωση και Λειτουργία του Κράτους»,
2. «Μικρο-οικονομική – Μακρο–οικονομική και Δημόσια Οικονομική»,
3. «Γνώσεις και Δεξιότητες», με ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών, και

Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει Φάκελο Επίκαιρου Θέματος, με γραπτή και προφορική δοκιμασία.
Με τον φάκελο που θα παραλαμβάνει ο υποψήφιος, θα εξετάζεται σε ένα θέμα που θα περιλαμβάνει εξίσου ζητήματα επικαιρότητας όσο και εφαρμοσμένες δημόσιες πολιτικές, με γραπτό τρόπο εντός περιορισμένου χρονικού διαστήματος και με προφορικό τρόπο, εντός συντομότερου χρονικού πλαισίου.
Σύμφωνα με αποφοίτους, με αυτόν τον τρόπο ο εξεταζόμενος θα κληθεί να αποδείξει την ικανότητα να διαχειριστεί έναν όγκο πληροφοριών και να τις αποτυπώσει ορθά, ανταποκρινόμενος και σε συνθήκες χρονικής πίεσης. Παραμένει εκτός διαγωνισμού η εξέταση στην ξένη γλώσσα και αντικαθίσταται από πιστοποιητικό άριστης γνώσης ξένης γλώσσας, για ταχύτερη διενέργεια του διαγωνισμού, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση. Εκτιμάται ότι οι διαδικασίες των επόμενων εξετάσεων θα ξεκινήσουν κοντά στον Σεπτέμβρη.
Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με το νόμο, στη συνέχεια, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η οποία εκδίδεται ύστερα από γνώμη του ΔΣ του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. ρυθμίζονται θέματα οργάνωσης και διεξαγωγής του διαγωνισμού, και ιδίως το περιεχόμενο και η διαδικασία εξέτασης των εξεταζόμενων ενοτήτων, η κλίμακα και ο τρόπος βαθμολόγησης των γραπτών δοκιμίων των υποψηφίων, τυχόν συντελεστές βαρύτητας βαθμολογίας που καθορίζουν τη διαμόρφωση του τελικού βαθμού, ο αριθμός των υποψηφίων που προκρίνονται στο β ́ στάδιο, ο τρόπος διαπίστωσης της αδυναμίας της γραπτής εξέτασης υποψηφίων και η διεξαγωγή προφορικής εξέτασης, τα εξεταστικά κέντρα, ο τρόπος επιλογής και μετάδοσης των θεμάτων του Εισαγωγικού διαγωνισμού, ο τρόπος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του παραπάνω διαγωνισμού, το δικαίωμα πρόσβασης των υποψηφίων στα γραπτά δοκίμια και ο ελάχιστος απαιτούμενος χρόνος τήρησής τους στο αρχείο του ΕΚΔΔΑ και η διαδικασία πλήρωσης τυχόν κενών θέσεων που προκύπτουν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εγγραφής στη Σχολή των επιτυχόντων του Εισαγωγικού διαγωνισμού και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου