Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

Ειδικό Βιβλίο Υπερωριών

Στο εν λόγω βιβλίο, το οποίο ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις, καταχωρούνται μόνο οι νόμιμες υπερωρίες (όχι η υπερεργασία), πριν την έναρξη πραγματοποίησής τους και θα πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικά η υπογραφή του εργαζόμενου. 
Το ειδικό βιβλίο υπερωριών, πρέπει να περιλαμβάνει ξεχωριστές στήλες με τα παρακάτω στοιχεία:
α) Το ονοματεπώνυμο και ειδικότητα εργαζόμενου,

β) Την τροποποίηση που επέρχεται στο ωράριο εργασίας

γ) Την αιτία για την οποία πραγματοποιείται η υπερωριακή απασχόληση

δ) Την ημερομηνία πραγματοποίησης της υπερωριακής απασχόλησης

ε) Την ώρα έναρξης και λήξης της υπερωριακής απασχόλησης
στ) Την υπογραφή του εργαζόμενου

Το βιβλίο υπερωριών μπορεί να τηρείται και με τη μορφή ημερολογίου ή μηχανογραφημένων σελίδων, που φέρουν τα στοιχεία της επιχείρησης, και την ένδειξη «Ειδικό Βιβλίο Υπερωριών». Εάν τηρείται μηχανογραφικά, θα πρέπει κάθε φορά που καταχωρείται η υπερωριακή απασχόληση, να εκτυπώνεται η σχετική σελίδα και να υπογράφεται από τους εργαζόμενους που αφορά.

Το Ειδικό Βιβλίο Υπερωριών πρέπει να τηρείται στο χώρο εργασίας, να διατηρείται από τον εργοδότη επί μια πενταετία από τη συμπλήρωσή του και να τίθεται στη διάθεση των ελεγκτικών οργάνων, όταν ζητείται. Η μη τήρηση, η μη επίδειξη του βιβλίου στα ελεγκτικά όργανα, αλλά και η πλημμελής τήρηση του, αποτελούν παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας και επιβάλλονται πρόστιμα σε βάρος της επιχείρησης και μάλιστα τσουχτερά, αφού η μη καταχώρηση στο βιβλίο υπερωριών εργαζομένων που πραγματοποιούν υπερωριακή απασχόληση, αποτελεί παράβαση πολύ υψηλής σπουδαιότητας, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση προστίμων του ΣΕΠΕ

Ο εργοδότης υποχρεούται να γνωστοποιεί στο ΣΕΠΕ ηλεκτρονικά, στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου κάθε μήνα, το σύνολο των νομίμων  υπερωριών, που πραγματοποιήθηκαν, ανά εργαζόμενο, κατά τον προηγούμενο μήνα.

Υπενθυμίζουμε ότι και η τροποποίηση του ωραρίου μετά τη δημοσίευση του Ν.4310/2014, θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, με επιλογή "Πίνακας Ε4 - Συπληρωματικός Ωραρίου"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου