Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2015

Με νομοθετική ρύθμιση ο διπλασιασμός της μηνιαίας οφειλής στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις


Κρυφά χαράτσια, τα οποίο φτάνουν μέχρι και σε διπλασιασμό των ποσών τα οποία μέχρι σήμερα καταβάλλουν, θα κληθούν  να πληρώσουν όσοι οφειλέτες έσπευσαν να εκμεταλλευθούν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για την τακτοποίηση των οφειλών τους σε 100 δόσεις.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, από το Νοέμβριο αναμένεται να τεθούν σε ισχύ νέα κριτήρια στο νόμο για τις 100 δόσεις.
Με τις αλλαγές που ζήτησε η τρόικα και έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση με το νόμο 4336/15 του Μνημονίου, έρχονται επιβαρύνσεις για χιλιάδες οφειλέτες στα μηνιαία ποσά των δόσεων που κυμαίνονται από 10 έως 100 ευρώ επιπλέον, λόγω του αυξημένου επιτοκίου που καθορίστηκε στο 5.05%, αντί για το 3% που κυμαίνεται σήμερα.
Σύμφωνα με το επίμαχο ρεπορτάζ, το σοκ αναμένεται στη διάταξη του νόμου που λέει ότι ο αριθμός των δόσεων της ρύθμισης μπορεί να αλλάξει εκ των υστέρων με απόφαση των διοικητικών υπαλλήλων των ασφαλιστικών ταμείων (και όχι των διοικήσεων).
Η διάταξη αυτή πρακτικά σημαίνει ότι ένας οφειλέτης που έχει υπογράψει απόφαση για ρύθμιση 30.000 ευρώ σε 100 δόσεις, μπορεί εκ των υστέρων και με μονομερή απόφαση του Ταμείου του, να έχει μετάπτωση ρύθμισης σε λιγότερες, δηλαδή από 100 στις 72, στις 50, στις 36, στις 24 ή στις 12 και έτσι να βρεθεί να πληρώνει από τη μια μέρα στην άλλη τη διπλάσια δόση!
Η απόφαση για τη μείωση του αριθμού των δόσεων θα λαμβάνεται μετά από αξιολόγηση των οικονομικών κριτηρίων, όπως το εισόδημα του οφειλέτη, η περιουσιακή του κατάσταση και τυχόν άλλες υποχρεώσεις του (φόροι, δάνεια). Εφόσον τα κριτήρια «δείχνουν» μέσα από τις φορολογικές δηλώσεις και τις δηλώσεις Ε9 ότι ένας οφειλέτης μπορεί αντί για 250 ευρώ δόση να πληρώνει 400 ευρώ, τότε το Ταμείο με εισήγηση του διοικητικού υπαλλήλου θα μπορεί να μειώνει τον αριθμό των δόσεων που προέβλεπε η αρχική ρύθμιση και να υποχρεώσει τον οφειλέτη να εξοφλήσει το χρέος του σε λιγότερες δόσεις, πάντα βάσει της αξιολογημένης δυνατότητάς του!
Τα νέα κριτήρια στον νόμο για τις 100 δόσεις, θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τις δόσεις του Νοεμβρίου και για το υπόλοιπο ποσό της οφειλής και αφορά περισσότερους από 270.000 οφειλέτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου