Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Βαρουφάκης: Στο σημερινό πακέτο επιβάλλεται η λογική των 2 μνημονίων και χωρίς χρηματοδότηση!


Μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών της Βουλής επί του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, έκανε λόγο για σημαντική απειλή να μην υπάρξει συμφωνία με τον ESM, ο οποίος απαιτεί τη συμμετοχή ΔΝΤ αλλά το ΔΝΤ θετει θέμα βιωσιμότητας του χρέους, τονίζοντας:
"Σήμερα, με το πακέτο που καλούμαστε να εγκρίνουμε, επιβάλλεται η λογική των δύο μνημονίων, χωρίς καν χρηματοδότηση, απλώς και μόνο με μια τοξική υπόσχεση χρηματοδότησης. Αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι μία νέα συνθήκη των Βερσαλλιών εκτίμησε ο υπουργός. Αποκάλυψε ότι την 20η Φεβρουαρίου «μαζί με την καγκελαρία φτιάξαμε το πρόγραμμα – γέφυρα για να βγάλουμε εκτός τον κ. Σόιμπλε. Το ΔΝΤ τον επανέφερε."
Άσκησε κριτική καθώς όπως είπε «αντί να προτάξουμε την αναδιάρθρωση του χρέους κάνουμε ακριβώς το αντίθετο, ή μάλλον μας επιβάλλεται ακριβώς το αντίθετο. Τα δύο πρώτα μνημόνια ήταν επέκταση της χρεοκοπίας του δημόσιου τομέα. Σήμερα επιβάλλεται η ίδια λογική χωρίς χρηματοδότηση».

«Υπάρχουν διαφορές του ν/σ από την απόφαση του Eurosummit. Θα αρκέσουν αυτές οι υποχωρήσεις ώστε στο Eurogroup να γίνουν δεκτά αυτά που ψηφίζονται; Αυτή η συμφωνία είναι οικονομικά βιώσιμη; Μπορούμε να φανταστούμε πιθανότητα βιωσιμότητας; Αυτό το 6 δισ. πλεόνασμα μου δείχνει απώλεια ΑΕΠ 22% τα επόμενα τρία χρόνια» είπε.
Όπως ανέφερε «το ταμείο εγγυοδοσίας μετατρέπεται σε ταμείο εκποίησης. Δεν θα μείνει τίποτα για την ανάπτυξη. Τα ποσά που αναφέρονται για το νέο χρηματοδοτικό πακέτο από τον ESM αποκλείουν την αναδιάρθρωση χρέους. Υποδηλώνει ότι βρισκόμαστε υπό την απειλή να μην υπάρξει συμφωνία, ήδη το ΔΝΤ δεν θέλει να συμμετάσχει την ώρα που ο ESM την απαιτεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου