Τρίτη, 14 Ιουλίου 2015

ΔΝΤ: Στο 200% το χρέος της Ελλάδας το 2018Απαιτείται διαγραφή


Διαγραφή χρέους και περισσότερες δράσεις από αυτές που προτείνουν οι Ευρωπαίοι, λόγω μη μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους,  ζητά με νέα έκθεσή του,  το ΔΝΤ.
Το Ταμείο αναφέρει πως η Ελλάδα θα διαπραγματευτεί ένα δάνειο που θα φτάσει στα 85 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια και αυτό θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το χρέος της που αναμένεται να φτάσει στο 200% του ΑΕΠ το 2018.
Εξ αυτού του λόγου, αναφέρει, πρέπει να αναληφθούν αποφάσεις που θα στοχεύουν στην απομείωση του χρέους και μάλιστα με τρόπο πιο επιτακτικό από ό,τι επιθυμούν να κάνουν οι Ευρωπαίοι και ο ΕSM. Το ταμείο αναφέρει πως αν η Ευρώπη επιμείνει ότι το μοναδικό που μπορεί να προσφέρει είναι μεγαλύτερο διάστημα ωρίμανσης, τότε αυτό δεν μπορεί να είναι λιγότερο από 30 χρόνια.  Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έκθεση του Ταμείου, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας έχει καταστεί μη βιώσιμο λόγω του γεγονότος ότι τον τελευταίο έτος ανεστάλησαν κάποιες πολιτικές και λόγω της επιβάρυνσης του μακροοικονομικού και χρηματοδοτικού περιβάλλοντος μετά το κλείσιμο των τραπεζών. Γεγονός που, όπως σημειώνει το ΔΝΤ, έκανε ακόμη πιο δύσκολες της συνθήκες.
Άλλη επιλογή μπορεί να είναι η ετήσια μεταφορά στον προϋπολογισμό ή βαθιά, προκαταβολικά «κουρέματα». 
Οι επιλογές, καταλήγει η έκθεση του ΔΝΤ, θα πρέπει να αποφασιστούν από την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους της.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου