Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Η εργασία 9 το πρωί με 5 το απόγευμα «η καλύτερη για την υγεία»


Όταν το θέμα είναι «πως επηρεάζει το ωράριο εργασίας την υγεία», δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το κλασικό «9 με 5», σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης με 1.593 εθελοντές από τις ΗΠΑ, οι οποίοι δέχτηκαν να συμπληρώσουν αναλυτικά ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής τους και να υποβληθούν σε μετρήσεις και εξετάσεις για να καθοριστεί το σωματικό βάρος και να αξιολογηθεί η υγεία τους.
Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από τη Σχολή Ιατρικής & Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου του Ουϊσκώνσιν, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια δρα Μάρτζορι Γκίβενς.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Sleep Health», την οποία εκδίδει το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου (NSF) των ΗΠΑ, όσοι εθελοντές δεν εργάζονταν 9 με 5 είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι, να ταλαιπωρούνται από διαταραχές ύπνου και να πάσχουν από μεταβολικά προβλήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης.
Τον μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης όλων των προαναφερθέντων είχαν οι εργαζόμενοι σε κυλιόμενες βάρδιες, δήλωσε η δρ Γκίβενς.
Στην πραγματικότητα, πρόβλημα περιττών κιλών αντιμετώπιζε το 47,9% των εργαζομένων σε κυλιόμενες βάρδιες έναντι του 34,7% των εργαζομένων 9 με 5.
Επιπλέον, αϋπνία παρουσίαζε το 23,6% των εργαζομένων σε βάρδιες έναντι του 16,3% των εργαζομένων 9 με 5, ανεπαρκή ύπνο το 53% έναντι του 42,9% και υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας το 31,8% έναντι του 24,4% αντιστοίχως.
Και σαν να μην έφταναν αυτά, οι εργαζόμενοι με ανεπαρκή ύπνο (κοιμόντουσαν λιγότερες από 7 ώρες κάθε βράδυ) ήταν πολύ πιο ευάλωτοι στα μεταβολικά νοσήματα, όπως ο διαβήτης.
«Τα ευρήματα αυτά προστίθενται σε εκείνα που αποδεικνύουν ότι το ωράριο εργασίας επηρεάζει βαθιά και ουσιαστικά την υγεία, και θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν για την προάσπιση της υγείας», τόνισε η δρ Γκίβενς.

Πηγή : Web Only

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου