Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Οργισμένο «όχι» από ΓΣΕΕ στην αλλαγή του νόμου περί ομαδικών απολύσεων

ΓΣΕΕ: Κυβέρνηση και Τρόικα νομιμοποιούν την «ανήθικη» επιχειρηματικότηα
Την κατηγορηματική αντίθεσή της στο ενδεχόμενο αλλαγής του νόμου περί ομαδικών απολύσεων που φέρεται να ζητά η τρόικα, εκφράζει η ΓΣΕΕ μιλώντας για «νομιμοποίηση της ανήθικης επιχειρηματικότητας στο όνομα της δήθεν αποτελεσματικότητας».

Επικαλούμενη και τη σχετική δήλωση του Ο.Ρεν -ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε να προβεί στην αναθεώρηση της ισχύουσας εργασιακής νομοθεσίας, που αφορά στην «αναδιάρθρωση εταιρειών και τις ομαδικές απολύσεις»- η ΓΣΕΕ μιλά για χώρα παραδομένη στα χέρια των δανειστών και κυβέρνηση που απλώς παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Η Συνομοσπονδία προειδοποιεί δε για κινητοποιήσεις.

Νέες φωτιές άναψε ο Ρεν

Το θέμα της αλλαγής του νόμου περί ομαδικών απολύσεων, που
η τρόικα φέρεται να είχε θέσει και κατά την προηγούμενη αξιολόγηση, αναζωπυρώθηκε μετά την απάντηση του Επιτρόπου Όλι Ρεν στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή.

Ο Ν.Χουντής ρωτούσε αν θα υπάρξουν αλλαγές σύμφωνα με τις απαιτήσεις της τρόικας στο σχετικό «νομικό πλαίσιο που διέπει τις ομαδικές απολύσεις, στην κατεύθυνση της αύξησης του ορίου που υπάρχει για τον αριθμό των ομαδικών απολύσεων ανά μήνα, αλλά και της κατάργησης του δικαιώματος βέτο των αρμόδιων αρχών» (δηλαδή της κατάργησης της υποχρέωσης να απαιτείται η έγκριση του Υπουργείου Εργασίας για ομαδικές απολύσεις από επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 150 εργαζόμενους).

Στην απάντησή του ο Ολι Ρεν επιβεβαιώνει ότι «η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε να προβεί στην αναθεώρηση της ισχύουσας εργασιακής νομοθεσίας» με στόχο μέτρα που μπορούν να συμβάλουν στην προσέλκυση επενδύσεων και στη στήριξη της δημιουργίας θέσεων εργασίας.

» Το εν λόγω εγχείρημα αναμένεται να συμπεριλάβει τη συγκριτική αναθεώρηση ρυθμιστικών θεμάτων που αφορούν την αναδιάρθρωση εταιρειών και τις ομαδικές απολύσεις ώστε να εξασφαλιστεί η ισορροπία μεταξύ της διευκόλυνσης της αναγκαίας προσαρμογής και ενός δίκαιου επιμερισμού του βάρους της προσαρμογής μεταξύ εργαζομένων, εταιρειών και της κυβέρνησης».

Ο Ρεν επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε να προβεί στην αναθεώρηση της ισχύουσας εργασιακής νομοθεσίας» που αφορά στην «αναδιάρθρωση εταιρειών και τις ομαδικές απολύσεις».
Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ
«Η δήλωση του Κοινοτικού Επιτρόπου Όλι Ρεν για τις ομαδικές απολύσεις αποδεικνύει ότι η χώρα είναι παραδομένη στα χέρια των δανειστών κι ότι η Κυβέρνηση απλά παρακολουθεί τις εξελίξεις.»

» Προφανώς Τρόικα και Κυβέρνηση δεν έχουν αντιληφθεί ότι όλες αυτές οι επώδυνες και επαχθείς αποφάσεις δημιουργούν σοβαρότατο πρόβλημα στη δημοκρατία, ενώ η κρίση που βιώνουν οι εργατικές οικογένειες είναι άνευ προηγουμένου για χώρα σε περίοδο ειρήνης. Δεν έχουν αντιληφθεί ότι με την πολιτική τους ελλοχεύει ο κίνδυνος νομιμοποίησης της «ανήθικης» επιχειρηματικότητας, στο όνομα της δήθεν αποτελεσματικότητας.»

» Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας να επαναλάβει και τώρα στον κ. Τόμσεν αυτό που υποστήριξε ότι του είπε στις 2 Ιουλίου, δηλαδή ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής του νόμου περί ομαδικών απολύσεων και να σταματήσει το «θέατρο», αφού και η «παράσταση» είναι χιλιοπαιγμένη και το «σενάριο» γνωστό.»

» Το αμέσως επόμενο διάστημα, τα συνδικάτα θα απαντήσουν οργανωμένα, συντονισμένα και αποφασιστικά στο σύνολο των προκλήσεων, συνεχίζοντας τον αγώνα για την απόκρουση των μνημονιακών πολιτικών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου