Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Σημεία και τέρατα στη νέα «ΕΡΤ»

Κραυγαλέες περιπτώσεις αναξιοκρατίας στις επιλογές
 προσωπικού για τον νέο φορέα επισημαίνουν
 οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, που εγκαλούν τον υφυπουργό Π. Καψή
Η Παναγιά η «Ερτιώτισσα», την οποία γιόρτασαν χθες στο Ραδιομέγαρο εν μέσω φημών για επέμβαση της αστυνομίας και εκκένωσή του, το ’κανε το θαύμα της…
 
Ετσι στα ονόματα που δημοσιοποιήθηκαν ως επιλαχόντες για τη στελέχωση του νέου φορέα, υπάρχουν όλα εκείνα τα δείγματα γραφής που καθιστούν την κυβέρνηση υπόδειγμα αξιοκρατίας, ήθους και διαφάνειας για να δικαιωθεί το σχόλιο που ακούστηκε προ διμήνου, όταν μαύρισαν οι τηλεοπτικές οθόνες και σίγησαν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί: «Ρε μπας και είχε ανοίξει κανένα ΙΕΚ δημοσιογραφίας στη Μεσσηνία και δεν το ’χαμε πάρει χαμπάρι;» Αλλά πάνω απ’ όλα τον θαυμασμό συγκεντρώνει η κυβέρνηση η οποία προσπαθεί να μας πείσει ότι έκανε αυτό το -τουλάχιστον πρωτότυπο- διάβημα για να διώξει 2.656 δημόσιους υπάλληλους -οι οποίοι πάντως δεν επιβάρυναν τον προϋπολογισμό αφού πληρώνονταν βάσει του ειδικού τέλους- και στη συνέχεια να επαναπροσλάβει 2.000.
 
Οσο για τα «θαύματα»; Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ και των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, στους επιλαχόντες υπάρχουν ήδη εργαζόμενοι σε άλλα μέσα, «ημέτεροι» όλων των ειδών, άνθρωποι που έχουν εμπλοκή με τη Δικαιοσύνη και επιλογή ειδικοτήτων άλλα αντ’ άλλων.
 
Αλαλούμ με τις ειδικότητες
 
Συγκεκριμένα καταγράφονται «κραυγαλέες περιπτώσεις αναξιοκρατίας και παραβίασης ακόμα και των κριτηρίων της ίδιας της προκήρυξης» επισημαίνουν οι δύο συλλογικότητες, δίνοντας παραδείγματα όπως:
 
• τρεις οικονομικοί συντάκτες, ισάριθμοι παρουσιαστές και αρκετοί ρεπόρτερ εργάζονται ήδη σε άλλο μέσο,
 
• συνεργάτης του υπουργού Σίμου Κεδίκογλου επιλέχθηκε για το πολιτικό ρεπορτάζ,
 
• εργαζόμενοι της ΕΡΤ, παρά την πριμοδότηση των 200 μορίων, βρίσκονται χαμηλότερα στην κατάταξη από «εκλεκτούς» χωρίς τυπικά προσόντα και κοινωνικά κριτήρια,
 
• μουσική παραγωγός εμφανίζεται πρώτη στην κατάταξη των εικονοληπτών,
 
• μηχανικός αυτοκινήτων, 55 ετών, επιλέχθηκε για τη θέση εναερίτη συντηρητή ιστών.
 
Εγκαλούν ακόμη τον κ. Καψή για την αθέτηση της πολιτικής συμφωνίας για τη στελέχωση του μεταβατικού φορέα ραδιοτηλεόρασης με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, αφού στη λίστα των 577 «οι δημοσιογράφοι που έχουν επιλεγεί για τη Δημόσια Τηλεόραση είναι πάνω από 30% εκτός ΕΡΤ». Και θεωρούν όλα τα παραπάνω ενδεικτικά των πραγματικών προθέσεων της κυβέρνησης για τον χαρακτήρα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης αλλά και των εργασιακών σχέσεων αφού: «Αυτό που προσφέρει μια δίμηνη σύμβαση είναι μια ευκαιρία… επισφαλούς εργασίας σε έναν ανυπόστατο φορέα» όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
 
Για στάχτη στα μάτια κάνει λόγο στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος Τσιμπίδας, εκπρόσωπος των εργαζομένων στην ΕΡΑ: «Το πρόβλημα υπάρχει με την ίδια τη φύση της Δημόσιας Τηλεόρασης που λειτουργεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομικών και βγαίνει μέσα από τη Γενική Γραμματεία Τύπου. Πιο σφιχτό εναγκαλισμό κράτους και Μέσων Μαζικής Ενημέρωση δεν μπορείς να έχεις. Και μετά κάνουν μια προκήρυξη για να πάρουν 577 σε πρώτη φάση σε σύνολο 2.000 και ενώ έχουν βάλει ένα πλήθος κόσμου να κάνει αιτήσεις, να μαζεύει μόρια, ήδη μια κάστα πολύ δικών τους ανθρώπων δουλεύει πέρα από κάθε διακήρυξη, διαγωνισμό, διαδικασίες και διαφάνεια. Μιλάμε όχι για διορισμούς διευθυντών, αλλά και για προσλήψεις ακόμη και γραμματέων…»
 
Οι εργαζόμενοι, που χθες το γλέντησαν στο Ραδιομέγαρο, στην ανακοίνωσή τους μιλάνε για τη δική τους «πραγματική Δημόσια Ραδιοτηλεόραση που έχει αγκαλιάσει η κοινωνία» με τη συνεχή ροή ειδήσεων και προγράμματος, τα 10 εκατομμύρια μοναδικές τηλεθεάσεις και τα 1,7 εκατομμύρια μοναδικές ακροάσεις μέσω Ιντερνετ αυτές τις 68 ημέρες. Να συμπληρώσουμε κι όσους καταφέρνουν να τους ακούν από τις ραδιοσυχνότητες των βραχέων, όποτε ακούγεται το σήμα τους.
 
Εκκληση για… εκκένωση
 
Από την πλευρά του ο υφυπουργός αρμόδιος για τα θέματα της Δημόσιας Τηλεόρασης, Παντελής Καψής, απηύθυνε έκκληση να ανοίξει το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή προκειμένου να προσληφθούν άλλοι 1.400 υπάλληλοι στον ενδιάμεσο φορέα.
 
Μιλώντας προχθές το πρωί σε εκπομπή του «Μέγκα» παραδέχτηκε ότι μπορεί να υπάρχουν παραλείψεις και λάθη στη λίστα των ονομάτων που δημοσιοποιήθηκε, ανέφερε πως θα ελεγχθούν, ανακοίνωσε ότι έχει λάβει 1.800 αιτήσεις από εργαζόμενους στην ΕΡΤ και ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγόρησε τους εργαζόμενους που συνεχίζουν τον αγώνα τους από το Ραδιομέγαρο ότι «κρατάνε όμηρους τους συναδέλφους τους».
 
 
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Περιμένοντας τους Βαρβάρους
 
Μεσάνυχτα και κάτι της Τετάρτης στην ΕΡΤ. Το μουσικό πρόγραμμα έχει μόλις τελειώσει, όλοι μοιάζουν κάπως πιο ήρεμοι: ο εισαγγελέας και τα ΜΑΤ δεν εμφανίστηκαν τελικά στο καυτό «ραντεβού» του Δεκαπενταύγουστου, που πολλοί το είχαν προεξοφλήσει μετά τη νιοστή εμφάνιση Καψή στο Mega αλλά και την επίμονη παρουσία δύο βαν αναμετάδοσης ιδιωτικών καναλιών στη Μεσογείων. Τζάμπα το κάλεσμα μέσω SMS, τα λουκέτα και τα χιαστί φορτηγάκια στην καγκελόφρακτη είσοδο και οι «σκοπιές» στα αδύναμα σημεία της περίφραξης…
 
Η επιφυλακή, μοιραία, χαλαρώνει. Οι περισσότεροι επισκέπτες και αλληλέγγυοι έχουν ήδη αποχωρήσει και στον αύλειο χώρο αλλά και στα γραφεία του Ραδιομέγαρου έχουν μείνει οι συνήθεις ύποπτοι – οι λιγοστοί συνάδελφοι δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί που εδώ και δύο μήνες τραβούν αγόγγυστα όλο το κουπί. Οι καρδιές τους όμως είναι πιο βαριές από τις προηγούμενες φορές: νιώθουν πολλαπλά προδομένοι.
 
Προδομένοι από την κοινωνία, που αρχικά τους στήριξε με τρόπο μαζικό, θορυβημένη από το μαύρο, αλλά τώρα πήγε για μπανάκι. Προδομένοι από τα κόμματα της Αριστεράς, που αφού πρώτα «ξεζούμισαν» πολιτικά τον αγώνα τους, τώρα ψάχνουν ήδη με κυνισμό την «επόμενη ΕΡΤ». Μα πάνω απ’ όλα νιώθουν προδομένοι από μερίδα των συναδέλφων τους, από τους ανθρώπους που πήγαν σαν τα πρόβατα, κατοσταριές, να υπογράψουν τις αιτήσεις για μια θέση στον σκοτεινό ήλιο της Δ.Τ. και της ΝΕΡΙΤ.
 
Τα «πηγαδάκια» παίρνουν φωτιά. Μία κοπέλα, έξαλλη, ξεσπά στον διερχόμενο Καλφαγιάννη: «Το ξέρεις ότι ένας δηλωσίας είναι αυτή τη στιγμή στον αέρα; Τι θα κάνεις γι’ αυτό; Τουμπεκί; Να πάμε να τον βγάλουμε σηκωτό από το στούντιο!». Οι φωνές της ακούγονται σε όλο το ισόγειο.
 
Κάποιοι κουνούν με νόημα τα κεφάλια τους: «Παρακαλάμε πια να έρθουν τα ΜΑΤ – είναι ο μόνος τρόπος να βγούμε από εδώ μέσα με αξιοπρέπεια, τώρα που ο αγώνας πουλήθηκε από μέσα», μου λέει ένας «παλιός» ΕΡΤατζής. Ταυτόχρονα όμως έχει κατανόηση για πολλούς «δηλωσίες»: «Τι να κάνουν κι αυτοί, οι πιέσεις είναι αφόρητες, τα γραμμάτια και τα δάνεια τρέχουν. Σήμερα, μετά τη δημοσίευση της πρώτης λίστας, κοιτάγαμε ο ένας τον άλλο με καχυποψία: άραγε αυτός, ο φίλος μου, ο συναγωνιστής μου, έκανε αίτηση;»
 
Προσπαθώ, με μισή καρδιά κι εγώ, να τον καθησυχάσω: οι αγώνες μπορεί να προδίδονται πάντα εκ των έσω, αλλά ποτέ, κανένας αγώνας δεν πήγε χαμένος. Του θυμίζω το Σύνταγμα, όπου από το ένα εκατομμύριο κόσμο όταν μπήκε τελικά η αστυνομία έπιασε 12 σκηνίτες – αλλά ο ΓΑΠ έπεσε. Κι ο Παπαδήμος έπεσε. Και η αντίσταση στο μαύρο της ΕΡΤ, ό,τι κι αν γίνει, θα στοιχειώνει πάντα τον ύπνο των Σαμαράδων.
 
Γιώργος Τσιάρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου