Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Πάει για Αύγουστο η αύξηση κεφαλαίου της ΣΕΚΑΠ

Picture 0 for Πάει για Αύγουστο η αύξηση κεφαλαίου της ΣΕΚΑΠΑναβλήθηκε εκ νέου η προγραμματισμένη για σήμερα γενική συνέλευση της ΣΕΚΑΠ, παρατείνοντας την αγωνία των εργαζομένων για τις διαθέσεις του νέου μεγαλομετόχου της καπνοβιομηχανίας της Ξάνθης Ιβάν Σαββίδη.

Η έκτακτη γενική συνέλευση, που αναβλήθηκε για τις 6 Αυγούστου(με εναλλακτική ημερομηνία τις 20 Αυγούστου) έχει ως θέμα τον τρόπο κεφαλαιοποίησης των χρεών της ΣΕΚΑΠ, μετά τη μεταβίβαση του 50,36% της ΑΤΕ στην Donskoy Tabak του κ.Σαββίδη, ενώ δεν αποκλείεται ο νέος μεγαλομέτοχος να ανακοινώσει τον
περαιτέρω σχεδιασμό του για την ανάκαμψη της καπνοβιομηχανίας.
Αυτό όμως που καίει τη ΣΕΚΑΠ είναι το πότε και σε ποιο ύψος θα γίνει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να καλυφθούν οι ζωτικές ανάγκες της εταιρείας, που βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή οικονομική θέση και χρειάζεται άμεση εισροή κεφαλαίων – οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα ποσό τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ.
Οι περίπου 270 εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ βρίσκονται, πάντως, σε αναμμένα κάρβουνα, εκτιμώντας ότι η συμφωνία του ειδικού εκκαθαριστή της εταιρείας με την Donskoy Tabak δεν διασφαλίζει την παρουσία τους στην εταιρεία(παρά μόνο τον αριθμό των εργαζομένων) ούτε τους υφιστάμενους εργασιακούς όρους.

Σύμφωνα με τον ενοποιημένο ισολογισμό της ΣΕΚΑΠ για το 2012, τα έσοδά της συρρικνώθηκαν στα 19,04 εκατ. ευρώ, έναντι 29,53 εκατ. ευρώ το 2011, παρουσιάζοντας μείωση κατά 35,5%.

Οι ζημιές προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 8,19 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 7,03 εκατ. ευρώ το 2011, ενώ μετά την πρόβλεψη για τους φόρους της χρήσης και τα δικαιώματα μειοψηφίας, οι καθαρές ζημιές ανήλθαν σε 25,70 εκατ. ευρώ, έναντι καθαρών ζημιών 15,78 εκατ. ευρώ το 2011.
Η εταιρεία έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια της τάξης των 60 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις πάνω από 115 εκατ. ευρώ, οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν τον δανεισμό της από την υπό εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου