Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Στον όμιλο ΕΤΕ η FBBank - Διασφαλισμένοι καταθέτες και εργαζόμενοι

Στον όμιλο ΕΤΕ η FBBank - Διασφαλισμένοι καταθέτες και εργαζόμενοιΤο διαχωρισμό της First Business Bank σε «καλή» και «κακή» και τη μεταβίβαση της πρώτης στην Εθνική Τράπεζα αποφάσισε η Τράπεζα της Ελλάδος, λόγω της αδυναμίας κάλυψης των κεφαλαιακών της αναγκών με ίδια μέσα.
Το πρωί του Σαββάτου η εγχώρια νομισματική αρχή ανακοίνωσε τη μεταβίβαση του υγιούς τμήματος της FBBank στην Εθνική Τράπεζα, η οποία αποφασίστηκε μετά από διαγωνιστική διαδικασία που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή.
Με την απόφαση αυτή διασφαλίζονται πλήρως καταθέτες και εργαζόμενοι στην τράπεζα, με τη μεταφορά τους στον όμιλο της Εθνικής.
Η άδεια της FBB ανακλήθηκε και η τράπεζα τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση. Από το προϊόν της θα ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τρίτων με τη σειρά που ορίζει ο νόμος.
Τι αποκτά η ΕΤΕ
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας, τα βασικά στοιχεία του υγιούς τμήματος της First Business Bank (με βάση στοιχεία 31ης Μαρτίου 2013) που αποκτήθηκαν αφορούν σε:

• €1.403 εκατ. στοιχεία Παθητικού, εκ των οποίων € 1.241 εκατ. Καταθέσεις, και € 162 εκατ. Λοιπές Υποχρεώσεις.
• €1.382 εκατ. στοιχεία Ενεργητικού, εκ των οποίων € 1.230 εκατ. Χορηγήσεις μετά από προβλέψεις και € 152 εκατ. λοιπά στοιχεία Ενεργητικού.

Από τη Δευτέρα, 13 Μαΐου 2013, το δίκτυο των 19 καταστημάτων της FBB θα λειτουργεί υπό το σχήμα και την ευθύνη της Εθνικής Τράπεζας, με τις συναλλαγές των πελατών της FBB, καταθετικών και δανειακών, να πραγματοποιούνται κανονικά και χωρίς καμία αλλαγή ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της τράπεζας.

Στην ανακοίνωση της ΕΤΕ επισημαίνεται ότι η προσφορά της, με την απορρόφηση του υγιούς τμήματος της FBB διασφαλίζει πλήρως τους Καταθέτες και Πελάτες στην τράπεζα αυτή.

Ταυτόχρονα, καλωσορίζει τους υπαλλήλους της τράπεζας στους κόλπους του Ομίλου της Εθνικής.
«Καθαρή» η FBB

Πηγές από τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, αναφερόμενοι στην συμφωνία απόκτησης της FBB, υπογραμμίζουν τα εξής:

- Πρώτον, η διαδικασία αυτή δεν επηρεάζει την ανακεφαλαιοποίηση του ομίλου
- Δεύτερον, ο όμιλος αποκτά μία υγιή τράπεζα, πλήρως ανακεφαλαιοποιημένη από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)
- Τρίτον, μετά τη διενέργεια οικονομικού ελέγχου και εφόσον προκύψει κάποια διαφορά σε σχέση με τα αρχικώς συμφωνηθέντα, αυτή θα καλυφθεί από το ΤΧΣ
Η εισφορά του ΤΧΣ

Αναλυτικότερα, ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία θα αξιολογήσει τα στοιχεία του Ισολογισμού της FBB με τη διενέργεια due diligence.

Η διαφορά μεταξύ της προσωρινώς αποτιμηθείσας αξίας των μεταβιβαζομένων στοιχείων Ενεργητικού και Παθητικού θα καλυφθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία, που θα έχει ως αποτέλεσμα την παροχή πρόσθετης ρευστότητας.

Η απορρόφηση του υγιούς τμήματος της First Business Bank θα γίνει με προηγούμενη πλήρη κεφαλαιοποίηση της τράπεζας αυτής, από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας στη διαγωνιστική διαδικασία ήταν η Credit Suisse Securities (Europe) Limited.

«Η Εθνική Τράπεζα, με την απόκτηση του υγιούς τμήματος της First Business Bank, συμβάλλει στην αναδιάρθρωση του πιστωτικού συστήματος της χώρας, λειτουργώντας στο πλαίσιο του ρόλου της ως συστημικής τράπεζας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΕΤΕ.

Παράλληλα, τονίζεται ότι η συμμετοχή της στην αναδιάρθρωση του πιστωτικού μας συστήματος δεν επηρεάζει την εν εξελίξει διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής, για την οποία το Ενημερωτικό της Δελτίο αναμένεται να εγκριθεί τη μεθεπόμενη εβδομάδα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η ανακοίνωση της ΤτΕ

Στη δική της ανακοίνωση η Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρει ότι η First Business Bank (FBB) την ενημέρωσε ότι δεν κατέστη δυνατό να αντλήσει τα απαιτούμενα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίησή της.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, με γνώμονα τη διασφάλιση των καταθέσεων και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, διερεύνησε, στο πλαίσιο των διαδικασιών εξυγίανσης που προβλέπει ο νόμος 3601/2007, το ενδιαφέρον πιστωτικών ιδρυμάτων για την απόκτηση στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της FBB και αποφάσισε τη μεταβίβασή τους στην Εθνική Τράπεζα, μετά από σχετική πρόταση της τελευταίας που έλαβε την έγκριση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Τα προς μεταβίβαση στοιχεία παθητικού περιλαμβάνουν το σύνολο των καταθέσεων, ενώ τα προς μεταβίβαση στοιχεία ενεργητικού περιλαμβάνουν ιδίως τα δάνεια, με εξαίρεση όσα βρίσκονται σε οριστική καθυστέρηση.

Το ποσό της διαφοράς της αξίας των μεταφερόμενων στοιχείων παθητικού και ενεργητικού καταβάλλεται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όπως ορίζει ο νόμος.

Η άδεια της FBB ανακλήθηκε. Η τράπεζα τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση και από το προϊόν της θα ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τρίτων με τη σειρά που ορίζει ο νόμος.

Εκκαθαριστής ορίστηκε ο κ. Ιωάννης Γαλανόπουλος. Οι καταθέσεις του συνόλου των πελατών της FBB είναι διασφαλισμένες στο ακέραιο και η εξυπηρέτηση των πελατών της συνεχίζεται απρόσκοπτα.
Η ανακοίνωση της Τράπεζας

«H Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμώντας θετικά την προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Probank με κεφάλαια του ιδιωτικού τομέα, όρισε Επίτροπο για την ολοκλήρωση της.
Μετά τη θετική εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος για την προσπάθεια της Τράπεζας Probank και του προσωπικού της για την ανακεφαλαιοποίησή της όπως και την εξέλιξη της προσπάθειας αυτής, καθώς και την ικανοποιητική ρευστότητα όπως προκύπτει και από την πολύ καλή σχέση Δανείων προς Καταθέσεις, αποφάσισε την παροχή συμπληρωματικού χρόνου ενός μηνός για την ολοκλήρωσή της.
Ταυτόχρονα και στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, προχώρησε στο διορισμό Επιτρόπου με σκοπό την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης της συγκέντρωσης των υπολειπόμενων κεφαλαίων.
Επίτροπος ορίστηκε ο κ. Πέτρος Φρονίστας, έμπειρο τραπεζικό στέλεχος.
Όπως προκύπτει και από τη σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα για τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας της Τράπεζας και φυσικά για την ασφάλεια των καταθέσεων του συνόλου των πελατών της που είναι διασφαλισμένες στο ακέραιο».
Η Τράπεζα συνεχίζει απρόσκοπτα την ομαλή λειτουργία της και παράλληλα την προσπάθεια συγκεντρώσεως των απαιτούμενων κεφαλαίων, πιστεύοντας ότι στο χρονικό διάστημα που της παρασχέθηκε θα επιτύχει το σκοπό της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου