Τρίτη 14 Μαΐου 2013

ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

14/5/2013

Παραμένει ζωντανός ο θεσμός των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων

Η ΓΣΕΕ ανταποκρινόμενη με υπευθυνότητα στο θεσμικό - αντιπροσωπευτικό της ρόλο που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της έχουν αναθέσει, σε πείσμα μάλιστα του δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος και των επαίσχυντων μνημονιακών επιταγών και νομοθετικών παρεμβάσεων, διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Δεν πανηγυρίζουμε για την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ και δεν κάνουμε αναφορά σε νίκη, διότι δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο. Απλά διασώθηκε, περνώντας «δια πυρός και σιδήρου», ο θεσμός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, απετράπη ένα ακόμα πλήγμα στα ήδη πληγέντα δικαιώματα των εργαζομένων, επιβεβαιώθηκε η ισχύς και το ποσοστό του επιδόματος γάμου και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι διατηρούν ακέραιες – ανέπαφες τις εν ισχύ θεσμικές μέριμνες και κατακτήσεις όλων των προηγούμενων Εθνικών Συμβάσεων.

Η εργατική τάξη της χώρας μας κατέκτησε και το χρονικό δικαίωμα που θα της δώσει τη δυνατότητα να ανατρέψει, πολιτικά και κοινωνικά, όλες εκείνες τις επαίσχυντες νομοθετικές παρεμβάσεις του Ν.4093/2012, που με αντισυνταγματικό τρόπο μείωσαν κατά 22% τον κατώτατο μισθό και κατά 32% για τους νέους, ενώ ναρκοθέτησαν το θεσμό των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, αφαιρώντας από τους κοινωνικούς εταίρους το δικαίωμα να ρυθμίζουν «τα του οίκου τους».

Από το κείμενο της σύμβασης απουσιάζει η υπογραφή εκείνων που δεν επιθυμούν να υπάρχει ο θεσμός της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αυτούς τους αφήνουμε στην κρίση των εργαζομένων.

Η ΓΣΕΕ μαζί με τους εργαζόμενους θα συνεχίσουν τη μάχη για την ανατροπή του νομοθετικού πλαισίου που αφαιρεί τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, θα συνεχίσουν τον αγώνα για την αντιμετώπιση του εφιαλτικού προβλήματος της ανεργίας, της μαύρης και ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας, την επαναφορά της πλήρους και καθολικής ισχύος της ΕΓΣΕΕ, της επεκτασιμότητας των συμβάσεων και του πλαισίου λειτουργίας της μετενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου