Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ EFES ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ


Του Δημήτρη Καραγεωργόπουλου
Η Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εργαζομένων - Μετόχων Επιχειρήσεων (EFES), διεξήγαγε την ετήσια οικονομική έρευνά της, σχετικά με τα ποσοστά ιδιοκτησίας των εργαζομένων στις μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες.
 
Σύμφωνα με την έρευνα της EFES, το ποσοστό μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών που έχουν ιδιοκτήτες εργαζόμενους και σχέδια συμμετοχής των εργαζομένων, εξακολουθεί να αυξάνεται συνεχώς.
Ωστόσο, ο αριθμός των εργαζομένων - μετόχων μειώθηκε ελαφρά σε 9,65 εκατομμύρια άτομα το περασμένο έτος, και το ποσοστό εκδημοκρατισμού της συμμετοχής των εργαζομένων (που μετράται ως ποσοστό των εργαζομένων - μετόχων στο σύνολο του εργατικού δυναμικού), πήγε πίσω στο 28,2%.
Το μερίδιο που κατέχουν οι εργαζόμενοι στην ιδιοκτησιακή δομή των ευρωπαϊκών εταιρειών, επιβεβαιώνουν την αναπτυξιακή του πορεία, ακόμη και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, μια νέα διαφοροποίηση εμφανίζεται μεταξύ κορυφαίων στελεχών και άλλων εργαζομένων από την αρχή της κρίσης.
Το μερίδιο που κατέχουν από κοινού οι εργαζόμενοι μειώνεται συνεχώς από το 2009. Σε αντίθεση, κορυφαία στελέχη των Ευρωπαϊκών εταιρειών αύξησαν το μερίδιό τους στο κεφάλαιο εταιρειών.
Κατά συνέπεια, η μέση κεφαλαιοποίηση που κατέχει το καθένα από τα 8,845 κορυφαία στελέχη σε μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες, το 2012 αυξήθηκε σε 9,1 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με το μέσο όρο κεφαλαιοποίησης 11.500 Ευρώ που κατέχει το καθένα από τα 9,6 εκατομμύρια κοινούς εργαζόμενους - μετόχους.
Αυτή η πρώτη εικόνα μείωσης του εκδημοκρατισμού της συμμετοχής των εργαζομένων, από την οικονομική κρίση, μπορεί να σχετίζεται με ορισμένες πρόσφατες αρνητικές πολιτικές κατευθύνσεις, που αποφασίζονται σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά την κατοχή μετοχών από υπαλλήλους, για παράδειγμα, στην Ιρλανδία, την Ολλανδία, τη Γαλλία (υψηλότερη φορολόγηση) , ή ακόμα και στο Ηνωμένο Βασίλειο (ανώτατα όρια εξοικονόμησης σε σχέδια συμμετοχής των εργαζομένων δεν έχουν αυξηθεί από το 2000).
Επιπλέον, τίποτα δεν έγινε για την αποτελεσματική προώθηση της συμμετοχής των εργαζομένων στην μετοχική σύνθεση των εταιρειών της Ανατολικής και της Νότιας Ευρώπης.
 
Το μέσο ποσοστό εκδημοκρατισμού στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία δεν ήταν περισσότερο από 10,8% το 2012, και ήταν ακόμα χαμηλότερο στις περισσότερες ανατολικές χώρες, σε σύγκριση με το 31% στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της νέας έρευνας της οικονομικής συμμετοχής των εργαζομένων στις χώρες της Ευρώπης το 2012.
Η έρευνα φέρνει πλήρη στοιχεία, με βάση την απογραφή των 2.493 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιριών, που απασχολούν 34,2 εκατομμύρια άτομα το 2012 (σε σύγκριση με 32,8 εκατ. ευρώ το 2011).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου