Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Να δούμε πώς μπορούμε να παράσχουμε μέσω της ΕΓΣΣΕ τη μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου γι΄αυτούς τους εργαζόμενους που αμείβονται κυριολεκτικά με μισθούς πείνας

Οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης γίνονται κυριολεκτικά σε κλεμμένο χρόνο σε διάστημα που ισχύει αυτή η κολοβή μετενέργεια, και είναι κυριολεκτικά υπονομευμένη λόγω της άθλιας νομοθετικής παρέμβασης που Κυβέρνηση και Τρόικα έχουν κάνει σε βάρος των Συλλογικών Συμβάσεων, της συλλογικής διαπραγμάτευσης, του πυρήνα της προστασίας των εργαζομένων.
Είναι προφανές ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις ξέροντας ποιο είναι το θεσμικό πλαίσιο και γνωρίζοντας ότι η νομιμότητα έχει καθοριστεί αυστηρά, δε συζητούν για τις οικονομικές διεκδικήσεις των εργαζομένων φέρνοντας εύλογα και νόμιμα επιχειρήματα τα οποία σχετίζονται και με την ίδια την
ύπαρξή τους.
Όμως η πραγματικότητα είναι πάρα πολύ ζοφερή και ιδίως αν προσμετρήσουμε ότι στα ζητήματα που θίγουν οι άθλιες όπως είπα νομοθετικές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης είναι και θεσμικές προστασίες ή πρόνοιες όπως το επίδομα γάμου που κατοχυρώνεται μέσα στην ΕΓΣΣΕ.
Συμφωνήσαμε να ξανασυναντηθούμε να δούμε πώς μπορούμε να παράσχουμε μέσω της ΕΓΣΣΕ τη μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου γι΄αυτούς τους εργαζόμενους που αμείβονται κυριολεκτικά με μισθούς πείνας.
Συμφωνήσαμε επίσης ότι δεν μπορεί παρά διάφορα ζητήματα που αφορούν και στη Συλλογική Σύμβαση και ευρύτερα στη λειτουργία της οικονομίας, των επιχειρήσεων, της προστασίας των εργαζομένων, της μαύρης και αδήλωτης εργασίας, επιτέλους, η Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και με σαφήνεια να τοποθετηθεί έναντι και των εκπροσώπων των εργοδοτικών οργανώσεων και των εργαζομένων.
Και γι΄αυτό ζητούμε δημοσίως κοινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και θα συζητήσουμε αν χρειαστεί να δούμε και τους αρχηγούς όλων των κομμάτων, συμπολιτευόμενων και αντιπολιτευόμενων. Επιτέλους δεν μπορούν οι θεσμικοί παράγοντες εκπροσώπησης του κόσμου της εργασίας και των επιχειρήσεων να είναι στο περιθώριο.
Αυτή η κατάσταση όπου οι απαιτήσεις της Τρόικα μετατρέπονται δια μιας σε νόμους δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου