Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Το εργοστασίο (Ιφιγένεια) στην Χαλκίδα δεν τους κάθεται... στον βωμό της δολοφονίας..

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την Τετάρτη 24-04-2013, συνεδρίασε το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, προκειμένου να εξετάσει το αίτημα της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ-Ηρακλής, θυγατρικής της μεγαλύτερης τσιμεντοβιομηχανίας παγκοσμίως, γαλλικής εταιρείας Lafarge, για την παροχή σε αυτήν της απαιτούμενης άδειας, προκειμένου να προχωρήσει σε ομαδική απόλυση 229 εργαζομένων στο εργοστάσιο τσιμέντων που διαθέτει στη Χαλκίδα.  
        Το αίτημα αυτό ήταν η κορύφωση ενός σχεδίου που διαπλέκεται από την πολυεθνική Lafarge από το 2011, με πληθώρα ενεργειών που είχαν στόχο, την απαξίωση των εργαζομένων και του εργοστασίου, την κάμψη του ηθικού τους και εν ολίγοις την δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος για την επίτευξη των στόχων της, με κορύφωση την απόλυση των εργαζόμενων ενός εργοστασίου που τυπικά βρίσκεται εν λειτουργία, εφόσον δεν έχουν παραδοθεί η άδεια λειτουργίας του εργοστασίου, του λατομείου Α! υλών και της χρήσης του λιμανιού της Χαλκίδος Η Ομοσπονδία Τσιμέντων Ελλάδος, με πρόσφατες αποφάσεις τις στέκεται αλληλέγγυα και συνοδοιπόρος στους δίκαιους αγώνες των εργαζομένων της Χαλκίδος και τάσσεται ανεπιφύλακτα κατά των ομαδικών απολύσεων που επιχειρούνται από την Lafarge. Αποδεικνύοντας έμπρακτα την θέληση της αυτή, οργάνωσε διαμαρτυρία συμπαράστασης των εργαζομένων του κλάδου, έξω από το υπουργείο εργασίας κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του συμβουλίου. Παρόν στην κινητοποίηση παρευρίσκονταν το Δ.Σ της ομοσπονδίας, με τον Πρόεδρο και τον Γεν. Γραμματέα να παρευρίσκονται μέσα στο συμβούλιο κατά την διάρκεια της εξέτασης  του αιτήματος της Lafarge.
          Το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας του υπουργείου Ε.Κ.Α.Π, με ψήφους πέντε κατά και μίας υπέρ, απέρριψε την αίτηση της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ-Ηρακλής (θυγατρικής της Lafarge), για την παροχή της αιτούμενης και απαραίτητης  άδειας προκειμένου να προβεί στις ποθούμενες γι αυτήν ομαδικές απολύσεις των 229 συναδέλφων μας, βάζοντας «λουκέτο» στο εργοστάσιο. Με την απόφαση του αυτή ουσιαστικά το Α.Σ.Ε εισηγείται στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση να μην παράσχει την αιτούμενη άδεια στην Lafarge.
          Η επιχείρηση βρέθηκε συνεπικουρούμενη στην επιχειρηματολογία της από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), που υποστήριξε ότι η παύση της λειτουργίας της μονάδας είναι επιβεβλημένη για οικονομικούς λόγους, λόγω της καχεξίας της εγχώριας κατασκευαστικής δραστηριότητας και αδυναμίας του ομίλου να διαθέσει την πλεονάζουσα παραγωγή στη διεθνή αγορά.
          Σε ερώτημα που τέθηκε στον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας: εάν το κλείσιμο του εργοστασίου (Ιφιγένεια) στην Χαλκίδα εξασφάλιζε τις θέσεις εργασίας στα άλλα δυο εργοστάσια της Lafarges στην Ελλάδα (Μηλακιού και Βόλου), πρυτάνευσε η σιωπή του.
          Η πλευρά που εκπροσωπούσε τους εν ομηρία εργαζόμενους, απόδειξε παρουσία του συμβούλιου όλα όσα τόσα χρόνια  υποστήριζε, ότι δηλαδή, το εργοστάσιο διαθέτει υψηλό τεχνολογικό επίπεδο και υψηλή ανταγωνιστικότητα, καθώς και ότι η επιχείρηση θέλει να το κλείσει για κερδοσκοπικούς λόγους, ασύμβατους προς το συμφέρον της εθνικής οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου