Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ-ΚΡΙΣΗ: Ενας στους δύο Ελληνες δουλεύει και δεν πληρώνεται

http://www.zougla.gr/assets/images/400x300/577070.jpg

«Δωρεάν εργασία» είναι εδώ και αρκετό καιρό και για την πλειονότητα των επιχειρήσεων το νέο μοντέλο που εφαρμόζουν για τους εργαζόμενους που απασχολούν, αφού καθυστερούν τη μισθοδοσία τους από 3 έως 15 μήνες.
Πολλές επιχειρήσεις όντως αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, υπάρχουν όμως και πολλές άλλες που εκμεταλλεύονται την οικονομική συγκυρία, κρατώντας σε μια ιδιότυπη ομηρεία τους εργαζομένους τους.
Οι τελευταίοι και υπό την πίεση της ανεργίας που έχει φτάσει τα 1.500.000 άτομα εργάζονται χωρίς να πληρώνονται -στην καλύτερη περίπτωση με έναντι- ευελπιστώντας σε ομαλοποίηση της κατάστασης.
Σύμφωνα με υπολογισμούς των εργατικών κέντρων οι απλήρωτοι εργαζόμενοι υπερβαίνουν τις 800.000, όταν στον ιδιωτικό τομέα απασχολούνται περίπου 2 εκατομμύρια άτομα.

Στην πραγματικότητα βέβαια οι απλήρωτοι εργαζόμενοι φτάνουν το 1.000.000 αν συνυπολογιστούν αυτοί των μικρότερων επιχειρήσεων που δεν καταγγέλλουν τον εργοδότη τους στην Επιθεώρηση Εργασίας υπό το φόβο απόλυσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του προηγούμενου εξαμήνου μία στις τέσσερις επιχειρήσεις δεν έχει πληρώσει τους εργαζομένους για 3 τουλάχιστον μήνες, ενώ μόνο μία στις δέκα είναι συνεπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου