Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ



Διαβάστε παρακάτω όλη την ομιλία:


Εργαζόμενες, Εργαζόμενοι

Άνεργοι,

Συνταξιούχοι,

Νέοι και Νέες,

Συνάδελφοι Απεργοί, Αγωνιστές,

Τα μηνύματα που φτάνουν απ’ όλη την Ελλάδα απ’ άκρη σ’ άκρη, είναι ότι οι εργαζόμενοι γέμισαν τους δρόμους και διαδηλώνουν ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, ενάντια στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα των Τροικανών, ενάντια στην εργοδοτική πρακτική που καθημερινά δοκιμάζουν τις αντοχές μας. 

Εδώ και τρια χρόνια βιώνουμε μια πρωτοφανή κρίση.

Μια κρίση οικονομική, ηθική, πολιτική, θεσμική.

Μια κρίση που αγγίζει κάθε κομμάτι του δημόσιου βίου και λόγου, κάθε φορέα άσκησης ή ελέγχου της εξουσίας.

Μια κρίση που αγγίζει τους πολιτικούς, τα κόμματα, τα συνδικάτα, τους δημοσιογράφους, τους ακαδημαϊκούς, τους καθηγητές, τους δασκάλους. Μια κρίση που προκαλεί σεισμικές δονήσεις στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας.

Ζούμε καθημερινά σε μια κοινωνία που μεταμορφώνεται σε ζούγκλα. Μια κοινωνία που επικρατεί ο απόλυτος ατομισμός και που ο καθένας θεωρείται «επιζήσασας» , αν κοιτάει την «πάρτη» του, αν γλύφει, αν συμβιβάζεται, αν υποκύπτει σε κάθε τι, απλά για να εξασφαλίσει την δική του εφήμερη επιβίωση.

Όλοι καταλαβαίνουμε όμως ότι αυτή η πορεία είναι αδιέξοδη. Όσο κάποιος κοιτάει μόνο την δική του πορεία και αδιαφορεί για το σύνολο, την κοινωνία και την χώρα, τόσο πιο εύκολα τελικά θα παρασυρθεί και θα βουλιάξει από την κατάντια του συνόλου.

Η κατάσταση αυτή δεν είναι τυχαία. Υπάρχουν δυνάμεις στην πολιτική και την οικονομία που βολεύονται με αυτήν, που την επιδιώκουν και την υποθάλπουν.

ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΜΟΝΟ Η ΤΡΟΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ!

Φταίνε και οι εγχώριες δυνάμεις που θέλουν το ιδιωτικό συμφέρον να επιβάλλεται στο δημόσιο συμφέρον.

Το ατομικό δικαίωμα της «ηρεμίας, τάξης και ασφάλειας» να επιβάλλεται στο συλλογικό δικαίωμα της διαμαρτυρίας, της απεργίας, της αντίστασης.

Είναι οι δυνάμεις που θέλουν το ατομικό, το ιδιωτικό, να επιβάλλεται σε κάθε τι δημόσιο, κοινωνικό, ελεύθερο. Οι δυνάμεις που θέλουν όλα να πουλιόνται και όλα ν’ αγοράζονται. Από τα στοιχειώδη δημόσια αγαθά (νερό, ενέργεια, επικοινωνία) μέχρι και άλλα ιδιαίτερα κρίσιμα, όπως η παιδεία, η υγεία, η κοινωνική ασφάλιση και ο πολιτισμός.

Όλοι αυτοί επιχειρούν να προχωρήσουν ακόμα παραπέρα. Ήδη ακόμα και η ατομική αξιοπρέπεια του καθενός πουλιέται και αγοράζεται για ένα τετράωρο δουλειάς, για μερικά ένσημα, για να έχει κανείς «στον ήλιο μοίρα»!

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

 Η χώρα μας σίγα-σιγά βυθίζεται όλο και περισσότερο σε αυτή την κατάσταση, όπου ο αδύναμος ισοπεδώνεται, ο εύπορος πλουτίζει και ο μικρομεσαίος συρρικνώνεται οικονομικά και κοινωνικά.

Η μνημονιακή συγκυβέρνηση και τα κόμματα που την στηρίζουν στην Βουλή ακολουθώντας πιστά τις εντολές της Τρόικας,  ενδιαφέρονται και δεν ασχολούνται ουδόλως με τις κραυγές απόγνωσης των ελλήνων πολιτών.

Συνειδητά κωφεύουν στις εκκλήσεις και τις διαμαρτυρίες των συνδικάτων και των άλλων κοινωνικών φορέων και δηλώνουν ορθά κοφτά ότι δεν σταματούν αν δεν ολοκληρώσουν το αντιλαϊκό και αντικοινωνικό τους έργο.

Τα παπαγαλάκια ορισμένων μέσων μαζικής ενημέρωσης συνεχίζουν τις επιθέσεις κατά του συνδικαλιστικού κινήματος με κύριο στόχο την ακύρωση των αντιδράσεων και των κινητοποιήσεων των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων στην ναυπηγική βιομηχανία. Είναι αδιανόητο, είναι πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο, η χώρα με το μεγαλύτερο στόλο να αφήνει να μαραζώνουν και να κλείνουν τα ναυπηγεία της. Είναι απαράδεκτο να χτυπούν, να φυλακίζουν, να δικάζουν, τους εργάτες των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, που όχι μόνο είναι απλήρωτοι, αλλά ο άφαντος ξένος εργοδότης, που η Κυβέρνηση του παραχώρησε το ναυπηγείο, να έχει εξαφανισθεί, αφού πρώτα επέβαλε εκ περιτροπής εργασία μια ημέρας την εβδομάδα.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Όλο και περισσότερες οικογένειες τα «φέρνουν πέρα» δύσκολα. Όλο και περισσότερες οικογένειες έχουν ανέργους και συντηρούν είτε τα παιδιά τους μέχρι τα 30 και 40, είτε τους παππούδες, μιας και η σύνταξη δεν φτάνει. Οι εποχές που η οικογένεια αποτελούσε έναν μικρό ΟΑΕΔ έχουν περάσει ανεπιστρεπτή.

Σιγά-σιγά, με σταθερά βήματα, οι ισχυροί της Ευρώπης χτίζουν μια ταξική κοινωνία, όπου οι ισχυροί του πλούτου καθορίζουν την κοινή γνώμη, εκβιάζουν και αγοράζουν πολιτικούς και ελέγχουν δημόσιους λειτουργούς.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια έχτιζαν μια κοινωνία, όπου ο απλός πολίτης ήταν αδύναμος και είχε ανάγκη το πελατειακό κράτος (το γνωστό μέσο) για να κάνει το οτιδήποτε.  Όμως κι αυτό το «μοντελάκι» κράτους κατέρρευσε.

Σήμερα έχουμε ένα κράτος που συστηματικά διαλύεται, απαξιώνεται και ξεπουλιέται, ώστε να γίνει πλούτος και εξουσία στα χέρια λίγων μεγαλο-επιχειρηματιών.

Είναι εκείνοι οι μεγαλο-επιχειρηματίες που διαρκώς τα ονόματα τους «φιγουράρουν» σε λίστες και διαρκώς οι πολιτικοί τους «φίλοι» φροντίζουν να εξαφανίζουν.

Βλέπετε τα μόνιμα φορολογικά υποζύγια, είναι οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Η μη έχοντες και η μη κατέχοντες.

Δεν θέλουν να φορολογήσουν τον πλούτο.

Φοβούνται να εισπράξουν από Εφοπλιστές, Επιχειρηματίες, Καναλάρχες και Λαθρέμπορους.

Φοβούνται να συγκρουστούν με τους «χορηγούς» τους!

Σε όλο αυτό το σκηνικό πρέπει να αντισταθούμε!

Λέμε ΟΧΙ στην αντικοινωνική, αντεργατική, άδικη και εξοντωτική οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση

 

Λέμε ΟΧΙ  στην πολιτική που ανέχεται την ακρίβεια και τις τιμές να καλπάζουν, το λαθρεμπόριο και την αισχροκέρδεια στην αγορά καυσίμων να οργιάζει, τις υπερτιμολογήσεις, τις τριγωνικές συναλλαγές γνωστών πολυεθνικών να συνεχίζονται.

 

Λέμε ΟΧΙ στην πολιτική εκποίησης των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών που αποτελούν τον αιμοδότη της ελληνικής οικονομίας και προσφέρουν δημόσια κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες.

 

Λέμε ΟΧΙ στη  μείωση κατά 22% του κατώτερου μισθού της ΕΓΣΣΕ και κατά  32% για τους νέους μέχρι 24 ετών.

 

Λέμε ΟΧΙ στην  «μνημονιακή  υποχρέωση»  που  προωθεί  η  κυβέρνηση προκειμένου να καταργήσει τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό του κατώτερου μισθού.

 

Λέμε ΟΧΙ στην μείωση της αποζημίωσης απόλυσης, μέτρο που κάνει «ελκυστικούς» στην απόλυση εκατομμύρια Ελλήνων εργαζομένων.

 

Λέμε ΟΧΙ στην αύξηση των ορίων ηλικίας και στο πετσόκομμα των συντάξεων.

 

Λέμε ΟΧΙ στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας και περικοπής των κοινωνικών παροχών.

 

ΕΝΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ θ’ αποκρούσουμε τις νέες απαιτήσεις των Τροϊκανών, οι οποίοι αποθρασύνθηκαν τελείως και απαιτούν ανατροπές και κατεδαφίσεις σε όλο το εναπομείναν εργασιακό θεσμικό πλαίσιο, όπως τριετίες, αποζημιώσεις, περαιτέρω ελαστικοποίηση εργασίας, αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, νομοθέτηση κατώτατου μισθού, κατάργηση της Εθνικής Σύμβασης, κ.λ.π.

 

Το όραμα μας δεν πρέπει να είναι η ανεργία, δεν πρέπει να είναι η φτώχεια, δεν πρέπει να είναι η εξαθλίωση, δεν πρέπει να είναι η ζητιανιά για μόρφωση, για υγεία, για δουλειά, για κοινωνική ασφάλιση.

Το όραμα μας πρέπει να είναι μια ζωή με αξιοπρέπεια. Μια ζωή όπου όλοι θα έχουν ίσα δικαιώματα στην εργασία και την ποιότητα ζωής. Μια ζωή που όλοι θα έχουν την δυνατότητα να ονειρεύονται και να ελπίζουν βλέποντας, κάποια στιγμή τα όνειρα τους να γίνονται πραγματικότητα.

Η συμμαχία Συγκυβέρνησης - ΤΡΟΙΚΑΣ - ΜΜΕ - Επιχειρηματιών και Μεσαζόντων θέλει να ξεπουλήσει τα πάντα. Κάθε εθνική περιουσία, κάθε εθνικό κεφάλαιο, κάθε δημόσιο αγαθό, κάθε κοινωνικό κεκτημένο, κάθε όνειρο του λαού μας.

Το ερώτημα παραμένει:

Θα τους αφήσουμε;

Θα επιτρέψουμε να γίνουμε η πρώτη γενιά που θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη;

Η απάθεια δεν μας ταιριάζει πλέον.

Ο μηδενισμός δεν είναι η συνταγή για την αλλαγή.

Η αδιαφορία και ο ατομισμός δεν είναι η διέξοδος.

Το «όλοι ίδιοι είναι» είναι η καραμέλα των Κυβερνόντων και των ισχυρών για να απαξιώσουν τα πάντα, για να μείνουμε σπίτι μας και να μείνουν μόνοι τους ν’ «αρπάξουν τα λάφυρα».

Ο μόνος δρόμος είναι η ενεργή αντίσταση, η σύγκρουση, η ανατροπή. Σε αυτή τη πορεία πρέπει να δράσουμε ενιαία. Πρέπει να επικεντρωθούμε στο στόχο και να συγκρουστούμε με τον «εχθρό». Να συγκρουστούμε με τα μεγάλα συμφέροντα.

Η μάχη δεν κορυφώνεται και φυσικά δεν τελειώνει με την σημερινή απεργία.

Σήμερα και το επόμενο διάστημα πραγματοποιούμε μεγάλες πολιτικές απεργίες.

Στέλνουμε ηχηρό μήνυμα σε Κυβέρνηση, Τρόικα, Μεγαλοεργοδότες.

Εδώ και τώρα αλλαγή πολιτικής.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Η μάχη δεν διεξάγεται με ανταγωνισμούς «αριστεροφροσύνης». Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και η επίθεση που δεχόμαστε ως κοινωνία και ως γενιά, δεν αντιμετωπίζονται με διασπάσεις, με αντιπαραγωγική κριτική και ημίμετρα.

Πρέπει να στρατευτούμε όλοι μαζί για την ανατροπή αυτών των πολιτικών.

Για μια προοδευτική, ταξική συνδικαλιστική δράση που θα κάνει τους νέους, τους πολίτες, να συγκρουστούν όχι απλά για τα «κεκτημένα» και το «βόλεμα», αλλά για την πρόοδο, την ευημερία, την ειρήνη, την διαφορετική ανάπτυξη, την πραγματική κοινωνική δικαιοσύνη, την αναδιανομή του πλούτου και την διάχυση δικαιωμάτων και ευκαιριών στους πολλούς.

Συναγωνιστές, Συναγωνίστριες,

Τα συνδικάτα είναι εδώ και θα συνεχίσουν να είναι εδώ.

Όλοι μαζί είμαστε πανίσχυροι.

Να συσπειρωθούμε και να ενισχύσουμε τα συνδικάτα, να αγκαλιάσουμε όλους τους εργαζόμενους και κυρίως τους νέους και τις νέες.

Να καταλάβουμε τη δύναμή μας και τότε θα δείτε ότι μπορούμε να πετύχουμε πολλά.

Με αυτό το μήνυμα της ενότητας και του αγώνα σας καλώ και στις επόμενες κινητοποιήσεις μας για να μπορέσουμε να υπερασπίσουμε τα δίκαια και τα ιερά της εργατικής τάξης της χώρας μας.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

Και θα το κάνουμε.

Το οφείλουμε στα παιδιά μας,

Το οφείλουμε σε εμάς τους ίδιους,

Το οφείλουμε στην ιστορία της εργατικής τάξης και στο αίμα που έχυσαν οι πρόγονοί μας.

ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ

ΨΗΛΑ ΚΑΙ ΣΦΙΚΤΑ ΟΙ ΓΡΟΘΙΕΣ ΜΑΣ

ΣΦΙΧΤΑ ΔΕΜΕΝΕΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΕΣ ΜΑΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου