Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Σήκω Ανδρέα....


Του Δημήτρη Καραγεωργόπουλου - Συνδικαλιστή, Μέλους Διοίκησης ΓΣΕΕ, Μέλους ΠΑΣΚΕ

Σήμερα συμπληρώνονται 16 χρόνια από το θάνατο του Ανδρέα...
Όσοι τον γνώρισαν μιλούν για έναν θερμό, ευγενή, ευφυή και ιδεαλιστή άνθρωπο. Ήταν δεινός ρήτορας. Όταν έβγαινε στο μπαλκόνι έπειτα από κάθε εκλογική νίκη και άνοιγε διάπλατα τα χέρια του χαιρετίζοντας το πλήθος, οι ψηφοφόροι του Κινήματος παραληρούσαν. Οι ομιλίες του ήταν το ζώπυρο της εθνικής εμψύχωσης και της συσπείρωσης των θιασωτών του.
Και Μεγάλος Άνθρωπος, επαναστάτης και ρεαλιστής. Ήταν ο πολιτικός της σύγχρονης Ελλάδας που με ένα δικό του μοναδικό και σφαιρικά μελετημένο τρόπο, αντιμετώπισε τις πολλαπλές κρίσεις κατά τη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας. Και για να είμαι ακριβής, θα πρέπει ν' αναγνωρίσουμε, ότι όλη η μεταπολεμική μας ιστορία, είναι μία διαδοχή πολιτικών και κοινωνικών κρίσεων, τις οποίες μόνο το διαμέτρημα ενός ηγέτη όπως αυτό του Ανδρέα Παπανδρέου μπορούσε ν' αντιμετωπίσει.
Ενός ηγέτη που σε όλες τις κρίσεις, αφουγκραζόταν τον λαό του, έπιανε το τιμόνι της χώρας στα χέρια του και οδηγούσε το Έθνος εκεί που πρέπει.
Στη δημιουργία μιας περήφανης και αξιόπιστης Ελλάδας.

«Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» έγινε το σύνθημα του και η προάσπιση της «αλλαγής» υπό το τρίπτυχο «Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία και Κοινωνική Απελευθέρωση» ενδυνάμωσε γύρω από τον Ανδρέα Παπανδρέου ένα ευρύτατο φάσμα πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. Αυτών των δυνάμεων που η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κατάφερε με «δεξιοτεχνικότατο» τρόπο ν' απομακρύνει από το κόμμα που κάποτε ήταν ΚΙΝΗΜΑ!
Μας εμπνέει...μας οδηγεί.. η παρακαταθήκη που μας έχει αφήσει είναι βαριά...χρέος μας είναι να τη μετουσιώσουμε, έτσι ώστε να καταδείξουμε ότι ο δημοκρατικός σοσιαλισμός μπορεί να δώσει απαντήσεις στα σύγχρονα προβλήματα και να γίνει καταλύτης για προοδευτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη....

Δυστυχώς όμως σήμερα, το κόμμα που άφησε πίσω του, ούτε σοσιαλιστικό είναι, ούτε ΚΙΝΗΜΑ είναι, ούτε μπορεί να δώσει απαντήσεις στα σύγχρονα προβλήματα, ούτε μπορεί να γίνει καταλύτης για προοδευτικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Το ΠΑΣΟΚ σήμερα έχει μετατραπεί σε όργανο του νεοφιλελευθερισμού και η δημοκρατία στις εσωτερικές του διαδικασίες αποτελεί λέξη άγνωστη για την ηγεσία του!
Αν ο Ανδρέας μπορούσε να παρέμβει, λέω αν, θα ζητούσε σήμερα (όπως έγραψε και ένας σύντροφος οικονομολόγος), προ των εκλογών της 17ης Ιούνη, την άμεση Αναστολή λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ, ως υπερήφανος και αξιοπρεπής πολιτικός άνδρας.

Δεν θα άντεχε να έβλεπε αυτή την πολιτική κατάντια και εκλογική κατρακύλα.!
Από την μια πλευρά η Δεξιο-δεξιά…να συσπειρώνεται για να αποτρέψει, δήθεν, την επέλαση της «επάρατης» αριστεράς, σπέρνοντας τον φόβο και το τρόμο στους πολίτες, και από την άλλη πλευρά, ένας Συνασπισμός ρευμάτων και θέσεων, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, ικανός να ανατρέψει, μέσω της πίεσης του λαού, αυτά που έχουν δέσει τους Έλληνες αλλά και τα παιδιά τους, χειροπόδαρα.!
Οι διοικούντες το ΠΑΣΟΚ, στην μέση, αγωνιούν, που ενώ ο κόσμος τους έχει περιφρονήσει (με πόνο ψυχής το πράξαμε οι περισσότεροι από εμάς), να πιστεύουν ακόμα ότι με τις εμμονές τους προσφέρουν στο τόπο και όχι μόνο στην δική τους ματαιοδοξία.!
Δεν θα άντεχε, να έβλεπε το ΚΙΝΗΜΑ, όπως το κατάντησαν σε αυτήν την εκλογική ξεφτίλα, με τάσεις αυτοκτονικές και τελικού διασυρμού!
Δεν θα άντεχε τη γελοιοποίηση αυτού του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ που γέμισε ελπίδες το λαό και πρόσφερε πολλά στο μη προνομιούχο πολίτη, παλαιότερα, αλλά και γενικά στην κοινωνία της χώρας μας και της Ευρώπης.
Το ΠΑΣΟΚ κύριοι δεν ανήκει στην εκάστοτε ηγεσία του....δεν ανήκει στους κομματάρχες και στους εκάστοτε κομματικούς μηχανισμούς...ανήκει στο λαό και στις κοινωνικές τάξεις που το δημιούργησαν, σε εκείνους που με την εμπιστοσύνη, τους συλλογικούς και ατομικούς τους κοινωνικούς αγώνες, έδωσαν στο ΠΑΣΟΚ ηγεμονική θέση στην πολιτική ζωή του τόπου. Σ' αυτούς ανήκει και....δεν είναι «μαγαζάκι κανενός»!

Πραγματικά αν ο Ανδρέας μπορούσε αφουγκραζόμενος από εκεί ψηλά να ακούσει το ουρλιαχτό της ψυχής ενός δημοκράτη, ενός σοσιαλιστή, ενός αριστερού αγωνιστή, ενός πραγματικού ΠΑΣΟΚΟΥ δηλαδή, θ' άκουγε μόνο δύο λέξεις "....ΣΗΚΩ ΑΝΔΡΕΑ”..."ΣΗΚΩ ΑΝΔΡΕΑ" για να δεις τα χάλια μας...."ΣΗΚΩ ΑΝΔΡΕΑ" για να δεις που καταντήσανε το ΚΙΝΗΜΑ που έφτιαξες...."ΣΗΚΩ ΑΝΔΡΕΑ" να τους διώξεις κλοτσηδόν..."ΣΗΚΩ ΑΝΔΡΕΑ....ΣΗΚΩΩΩΩΩΩ ΑΝΔΡΕΑΑΑΑΑ...."
Υπήρχε σήμερα περίπτωση να έμενε απαθής σε αυτή την «κατάντια» που έχουν φέρει την ελληνική κοινωνία οι πολιτικά «νόθοι» επίγονοί του; Εγώ λέω καμία....εσείς;;;

2 σχόλια:

  1. Ασφαλως θα αστειευεσαι.....
    Τριζουν τα κοκκαλα του Μενιου....
    ....ο νοων νοητω...!!!
    Επειδη δεν ξερω να βαλω ονομα...
    και δεν γουσταρω να μιλαω ανωνυμα...
    Ευαγγελος Αποστολου
    Ελασματουργος και ανεργος..!!
    Ν/ΖΩΝΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά ο ΠΑΣΟΚΟΔΟΥΛΙΣΜΟΣ βλέπω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή