Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Κερδοφόρες οι 7 στις 10 επιχειρήσεις που δεν κατέβαλαν Δώρο Πάσχα στην Αχαΐα - Στοιχεία-σοκ προκύπτουν από τις καταγγελίες εργαζομένων - Στον Ειδικό Γραμματέα Επιθεώρησης Εργασίας ο φάκελος τη Δευτέρα - Τέσσερις στους 10 καθυστερούν τη μισθοδοσία


ΠΗΓΗ: attacktv.gr
"Βροχή" πέφτουν οι καταγγελίες για επιχειρήσεις στην Αχαΐα οι οποίες δεν κατέβαλαν στο προσωπικό τους το Δώρο του Πάσχα, παρά τη ρητή υποχρέωσή τους από το νόμο να το πράξουν μέχρι τα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις η συμπεριφορά των επιχειρηματιών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί άκρως προκλητική, αφού πρόκειται για εταιρείες που τα στοιχεία τους τις εμφανίζουν κερδοφόρες.
Μάλιστα, σε μια προσπάθεια ανάδειξης του προβλήματος, προκειμένου να μην περάσει στα... μουγγά η εξοργιστική αυτή ασυνέπεια κάποιων εργοδοτών έναντι των εργαζομένων τους, το
ergasianews.blogspot.com προχώρησε τις τελευταίες ημέρες σε συμβολική... επικήρυξη των εργοδοτών που δεν κατέβαλαν δώρο Πάσχα, με το ποσό των πέντε ευρώ για τις 20 πρώτες καταγγελίες που θα έφταναν στο e-mail του!
Όπως ανέφερε στο attacktv.gr ο γνωστός Πατρινός συνδικαλιστής και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, μέχρι στιγμής, οι καταγγελίες έχουν
ξεπεράσει τις 30. Παράλληλα, προανήγγειλε ότι την προσεχή Δευτέρα θα προωθηθούν στον ειδικό γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, Μιχάλη Χάλαρη, προκειμένου εκείνος να προχωρήσει στις δέουσες ενέργειες.
Παρατήρησε ακόμη ότι το 70% των περιπτώσεων μη καταβολής Δώρου αφορά επιχειρήσεις που έκλεισαν με κέρδη στον ισολογισμό του 2011, ακόμη και βιομηχανίες που εδρεύουν στη ΒΙ.ΠΕ. της Πάτρας!
Διερευνάται νομικά η δημοσιοποίηση της "μαύρης λίστας"Επειδή περιπτώσεις σαν κι αυτές δικαίως θεωρούνται το λιγότερο προκλητικές, ο κ. Καραγεωργόπουλος ενημέρωσε ότι ήδη έχει απευθυνθεί σε νομικούς το ερώτημα για το αν είναι δυνατή η δημοσιοποίηση των πιο "καραμπινάτων" περιστατικών, με την παράλληλη διαφύλαξη, φυσικά, των στοιχείων των καταγγελλόντων, για ευνόητους λόγους.
Βέβαια, τα όσα συμβαίνουν αυτές τις ημέρες με το Δώρο του Πάσχα αποτελούν μόνο την κορυφή του... παγόβουνου, αφού, όπως υποστηρίζει ο κ. Καραγεωργόπουλος, στο 40% των επιχειρήσεων της περιοχής παρουσιάζεται καθυστέρηση καταβολής της μισθοδοσίας για πάνω από ένα μήνα. Ειδικά δε στον τεχνικό τομέα, για το λόγο ότι εκεί δεν εξοφλεί και το Δημόσιο τις υποχρεώσεις του προς πολλές εταιρείες, οι καθυστερήσεις σε αρκετές περιπτώσεις φτάνουν ή και ξεπερνούν τους έξι μήνες...
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι πολλοί εργοδότες, φοβούμενοι, προφανώς, τις ποινικές επιπτώσεις που συνεπάγεται η μη καταβολή του Δώρου, προτίμησαν να φανούν συνεπείς ως προς αυτό, "εξοικονομώντας" το αντίστοιχο ποσό από τη μη καταβολή της μισθοδοσίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου