Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

ΣΕΚΑΠ....καπνός χωρίς φωτιά

Σε αδιέξοδο εκτιμάται ότι καταλήγει ο διαγωνισμός πώλησης της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ, καθώς εκτός απροόπτου δεν φαίνεται να μπορεί να καταλήξει θετικά η διαπραγμάτευση μεταξύ της ΑΤΕ και της εταιρείας «Ηλίας Δ. Παπαδόπουλος», η οποία απέμεινε στη διαδικασία μετά την αποχώρηση του ινδικού ομίλου Bommidala.

Απουσία τρίτου διεκδικητή, ο διαγωνισμός μάλλον θα κηρυχθεί άγονος και έπειτα η ΑΤΕ θα έχει πλέον το δικαίωμα να βγει ελεύθερα στην αγορά και να αναζητήσει αγοραστή για

το 50,36% της ΣΕΚΑΠ. Η καπνοβιομηχανία έχει περιέλθει σε απελπιστική κατάσταση ρευστότητας, με τους εργαζόμενους να είναι τουλάχιστον δύο μήνες πίσω όσον αφορά στην καταβολή των μισθών τους, ενώ τα κεφάλαια κίνησης είναι «είδος προς εξαφάνιση».
Η Bommidala είχε δεσμευτεί ότι θα καταβάλει στην ΑΤΕ 35 εκατ. ευρώ, θα συμμετείχε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΣΕΚΑΠ με 30 εκατ. ευρώ και θα υλοποιούσε επενδύσεις τριετούς διάρκειας και ύψους 17 εκατ. ευρώ. Η ΣΕΚΑΠ έχει αρνητική καθαρή θέση 32 εκατ. ευρώ και δάνεια περίπου 80 εκατ. ευρώ, με μερίδιο αγοράς το οποίο «βάλλεται» από τις πολυεθνικές, καθώς λόγω έλλειψης ρευστότητας αδυνατεί να προωθήσει τα προϊόντα της αποτελεσματικά στην αγορά.
Μετά της εκλογές
Επί της ουσίας, όλες οι εξελίξεις μάλλον θα μεταφερθούν μετά τις εκλογές, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την κρατικά ελεγχόμενη και με σοβαρά ίδια προβλήματα ΑΤΕ, η οποία, όμως, έχει δεσμευτεί μέχρι το τέλος Ιουνίου να απεμπλακεί από τις μη χρηματοπιστωτικές συμμετοχές της. Χωρίς περαιτέρω εξέλιξη προσώρας είναι και το θέμα της πώλησης της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη», η οποία στο επίπεδο της Ηπείρου αποτελεί προεκλογικά και αντικείμενο διαμάχης, αλλά και υποσχέσεων, καθώς ό,τι αφορά την εταιρεία εμπεριέχει και πολιτικό κόστος ή όφελος αντίστοιχα.
Στο πλαίσιο αυτό, ξεκάθαρη θέση ζητούν από τους πολιτικούς αρχηγούς, ιδιαίτερα των δύο μεγάλων κομμάτων, οι κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί, αλλά και το σωματείο εργαζομένων στη «Δωδώνη». «Θα πρέπει ευθαρσώς και ξεκάθαρα να δηλώσουν πως δεν θα ξεπουλήσουν τη "Δωδώνη", είναι ίσως η μόνη αξιοπρεπής δήλωση που πρέπει να κάνουν», επισήμαναν κτηνοτρόφοι και εργαζόμενοι σε σχετική συνέντευξη Τύπου.
Δημήτρης Διαμαντίδης - ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου