Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Κυκλώματα με αλλοδαπές αποκλειστικές «νοσοκόμες», επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία, δρουν ανεξέλεγκτα στα Νοσοκομεία του Αγίου Ανδρέα και του Π.Γ.Ν.Π στο Ρίο

Σύλλογοι - Κυκλώματα, που κερδοσκοπούν προωθώντας παράνομες αλλοδαπές αποκλειστικές νοσηλεύτριες, χωρίς σχετικό πτυχίο και άδεια άσκησης επαγγέλματος, δρουν ανενόχλητα εντός και εκτός των δύο δημόσιων νοσοκομείων της Πάτρας!
Σύλλογοι – Κυκλώματα, με την «ανοχή» ορισμένων χαμηλόβαθμων και υψηλόβαθμων εργαζόμενων στα δύο δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα και με το δέλεαρ του χαμηλότερου κόστους, μοιράζουν φυλλάδια και ενημερώνουν πρόσωπο με πρόσωπο ανθρώπους που χρήζουν βοήθειας καθώς και τους συγγενείς τους για υπηρεσίες ανειδίκευτων γυναικών. Στο υπό κατάρρευση δημόσιο σύστημα Υγείας «ευδοκιμούν» κάθε λογής παράνομες μέθοδοι και εκμεταλλευτές του ανθρώπινου πόνου και της ανύπαρκτης κρατικής μέριμνας.
Τα δημόσια νοσοκομεία, αναφέρουν όσοι ξέρουν τι συμβαίνει, έχουν γκετοποιηθεί ειδικά τη νύχτα, αφού οι «μπράβοι» εισέρχονται σε αυτά οπλοφορώντας και απειλούν όσες Ελληνίδες αποκλειστικές διαμαρτύρονται για την ασυδοσία και επιθυμούν να δουλέψουν νόμιμα. Σιγά σιγά, οι ειδικευμένες Ελληνίδες ή αλλοδαπές αποκλειστικές νοσοκόμες, αντικαθιστώνται βιαίως από ανειδίκευτες αλλοδαπές, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών.
Οι περισσότερες αλλοδαπές γυναίκες έρχονται παράνομα στη χώρα μας και οι δουλέμποροί τους
κρατούν τα έγγραφά τους ώστε να τις έχουν στο χέρι. Μάλιστα, μας καταγγέλθηκε περίπτωση που συγκεκριμένος σύλλογος - κύκλωμα πήρε τα χαρτιά εργαζόμενης και χωρίς τη συναίνεσή της έλαβε δάνειο και εξέδωσε πιστωτικές κάρτες στο όνομά της σε Τράπεζα, πλαστογραφώντας την υπογραφή της!
Το «μεγάλο κόλπο» έχει στηθεί μέσω συλλόγου που έχει συσταθεί νομότυπα μέσω του Πρωτοδικείου, τον οποίο ελέγχει πρώην αποκλειστική νοσοκόμα. Η εν λόγω κυρία «ψαρεύει» αλλοδαπές που έχουν ανάγκη την εργασία και, έναντι αμοιβής, τις στέλνει σε δικηγορικό γραφείο να υπογράψουν έντυπα που δήθεν τις «νομιμοποιούν». Αυτό είναι και το μεγάλο κόλπο για να αποσπούν με νομότυπο χρήματα (αφορολόγητα) από τις αλλοδαπές. Οι αλλοδαπές πιστεύουν ότι, πηγαίνοντας στο δικηγορικό γραφείο, μπορούν μετά να εργάζονται νόμιμα, χωρίς να κόβουν αποδείξεις, χωρίς να είναι ειδικευμένες με πτυχίο. Λες και δεν πρόκειται για τη ζωή ασθενών….σαν να πηγαίνουν να εργαστούν σε συνεργείο καθαρισμού και όχι σε νοσοκομείο με ασθενείς…
Καμαρώνουν για την παρανομία τους
Είναι χαρακτηριστικό, επίσης, πως και στα δύο νοσηλευτικά ιδρύματα απασχολούνται επί μονίμου βάσεως τουλάχιστον εξήντα αλλοδαπές γυναίκες εν γνώση της νοσηλευτικής. Στο ERGASIANEWS έχει περιέλθει καταγγελία ότι στο κύκλωμα ενδεχομένως να εμπλέκεται και νοσοκόμα η οποία συμμετέχει στο κύκλωμα, μέσω Ιδιωτικού Γραφείου Συμβούλων Εργασίας, που είναι στο όνομα συγγενικού της προσώπου και η οποία διανέμει διαφημιστικά έντυπα για υπηρεσίες γηροκόμων, οικιακών βοηθών και αποκλειστικών με συστάσεις.
Στην περίπτωση δε του συλλόγου που έχει στηθεί από την πρώην αποκλειστική νοσοκόμα, η εν λόγω κυρία καμαρώνει για τη συνεργασία της με τα δύο μεγάλα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της Αχαϊκής πρωτεύουσας! Η στοιχειώδης λογική, επίσης, αποδεικνύει ότι υπάρχει συνεννόηση τόσο του συγκεκριμένου συλλόγου, όσο και του ιδιωτικού γραφείου με εργαζόμενους, χαμηλόβαθμους αλλά και υψηλόβαθμους, στα δύο δημόσια νοσοκομεία, οι οποίοι τα προμηθεύουν με περιστατικά. Σημειώνεται ότι όλα αυτά συμβαίνουν, παρότι θεωρητικά βρίσκεται εν ισχύ σαφές νομοθετικό καθεστώς για τη λειτουργία των εν λόγω γραφείων (Π.Δ. 160/1999), στο οποίο αναφέρεται ρητώς ότι η διαμεσολάβηση των ΙΓΣΕ θα πρέπει να γίνεται χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τον εργαζόμενο. Δυστυχώς, όμως, διακινείται πολύ «μαύρο» χρήμα στις πλάτες απελπισμένων γυναικών, κυρίως από τη Βουλγαρία, την Αλβανία και την Ουκρανία, οι οποίες καταβάλλουν παράνομες προμήθειες στο ΙΓΣΕ και στο σύλλογο που κυμαίνονται από 35 ευρώ μέχρι και 2.600 ευρώ (!), αναλόγως της χρονικής διάρκειας παροχής των επικίνδυνων υπηρεσιών τους ακόμη και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Υπενθυμίζουν, για παράδειγμα, όσοι γνωρίζουν την καθημερινότητα στα δύο νοσοκομεία πως είναι πολλές οι περιπτώσεις στις οποίες εκπαιδευμένη αποκλειστική έσωσε τη ζωή ασθενούς που έπαθε ανακοπή καρδιάς, κάνοντάς του μαλάξεις. Αν στη θέση της βρισκόταν κάποια ανειδίκευτη, όπως και έχει συμβεί, το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ δραματικότερο...
Ταυτόχρονα, οι ίδιες οι αλλοδαπές «αποκλειστικές» έχουν καταγγείλει πως οι κατ’ ουσία «νταβατζήδες» τους, σε συνεργασία με το σύλλογο της πρώην νοσοκόμας και το ΙΓΣΕ, τις έχουν σε επιφυλακή 24 ώρες το 24ωρο, δίνοντάς τους 2 ευρώ την ώρα για κάθε περιστατικό. Θεωρούνται πιο συμφέρουσες από τις νόμιμες τόσο επειδή αμείβονται συνήθως με λιγότερα από 77 ευρώ τη βάρδια για κάθε περιστατικό, όπως προβλέπει ο νόμος, όσο και διότι απασχολούνται περισσότερες ώρες με τον ασθενή. Ο τελευταίος, πολλές φορές δεν γνωρίζει αν είναι παράνομες, πέφτει στην παγίδα και μόλις ζητήσει απόδειξη αυτές εξαφανίζονται!
Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που στο φορολογικό, ασφαλιστικό και υγειονομικό «έγκλημα», συμμετέχουν και οι ίδιοι οι ασθενείς ή συγγενείς τους, μισθώνοντας ομαδικά μια αποκλειστική νοσοκόμα για έναν ολόκληρο θάλαμο. Και εδώ οφείλουμε να ενημερώσουμε ότι υπάρχουν και φορολογικές, ασφαλιστικές και ποινικές ευθύνες των ίδιων των ασθενών και των συγγενικών τους προσώπων, διότι ακούσια ή εκούσια παραβιάζουν διατάξεις περί «φοροδιαφυγής» ,«εισφοροδιαφυγής» και “εργατικής νομοθεσίας”, καθώς πέραν από την ιδιότητας του ασθενούς φέρουν και την ιδιότητα του εργοδότη, με ότι συνέπειες έχει κάτι τέτοιο. Αυτό θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψιν όσοι αποφασίζουν ν’ απασχολήσουν παράνομα τις συγκεκριμένες εργαζόμενες.
Ανεργία των Ελλήνων αποκλειστικών νοσηλευτών
Να ενημερώσουμε ότι στα δύο νοσηλευτικά ιδρύματα δραστηριοποιούνται δύο νόμιμοι σύλλογοι αποκλειστικών νοσοκόμων, οι οποίοι δίνουν καθημερινή και άνιση μάχη με τα κυκλώματα, με κίνδυνο πολλές φορές της ζωής τους, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που οι «νταβατζήδες» των αλλοδαπών γυναικών, τις έχουν απειλήσει ή έχουν σπάσει και τα παράθυρα των αυτοκινήτων τους.
Όπως υπογραμμίζει στο ERGASIANEWS μια συνδικαλίστρια, εκ των νομίμων συλλόγων αποκλειστικών νοσοκόμων, υπάρχει αναγκαιότητα για αυστηρότερους ελέγχους στο ποιος μπαίνει στα δημόσια νοσοκομεία και πού πηγαίνει, αφού σήμερα κανείς δεν ρωτά κανέναν στην είσοδο. Όπως είναι φυσικό επακόλουθο, εξάλλου, έχει μειωθεί κατά πολύ η εργασία των νόμιμων αποκλειστικών και οι εργοδοτικές εισφορές που τις αφορούν στο ΙΚΑ. Ενδεικτικά το 2008, όταν και ξεκίνησε η μεγάλη εισροή των αλλοδαπών, οι Ελληνίδες έκαναν κατά μέσο όρο δεκαεφτά μεροκάματα. Σήμερα δεν κάνουν ούτε πέντε, παρότι υποχρεούνται από το νόμο να ανανεώνουν την άδεια άσκησης επαγγέλματος κάθε χρόνο από τις κατά τόπους νομαρχίες, ενώ παρακολουθούν συχνά πυκνά επιμορφωτικά σεμινάρια. Το θράσος των αλλοδαπών γυναικών είναι τόσο μεγάλο, που πολλές φορές περιμένουν στα εξωτερικά ιατρεία και μόλις διαπιστώσουν ότι θα κάνει εισαγωγή κάποιος ηλικιωμένος, τότε τον πλησιάζουν και αρχίζουν να το χαϊδεύουν και να τον τρίβουν, ώστε να τις προτιμήσει.
Οι εκπρόσωποι των δύο νόμιμων συλλόγων έχουν απευθυνθεί σε όλες τις αρμόδιες αρχές, δίχως μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει κάποια δραστική παρέμβαση.
Εμείς απευθυνόμαστε ανοιχτά προς το ΣΔΟΕ, την Αστυνομική Διεύθυνση Αχαϊας, το ΙΚΑ, την Επιθεώρηση Εργασίας Πάτρας, τους Διοικητές των δύο Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων και τον κ. Δ. Κατσικόπουλο (ΥΠΕΑΡΧΗ). Το γνωρίζετε το θέμα κύριοι και κυρίες; Αν ναι, τι ενέργειες έχετε κάνει για να σταματήσει η ασυδοσία, η παρανομία, η φοροδιαφυγή, η εισφοροδιαφυγή και το «νταβατζιλίκι» μέσα στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της περιοχής μας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου