Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Αλήθεια ποια είναι διαφορά της πολιτικής Παπανδρέου από την πολιτική Παπαδήμου - Βενιζέλου;


Δ. Καραγεωργόπουλος: "Oι στόχοι
 του PSI συνιστούν θανατηφόρο
δηλητήριο για το σώμα της Ελλάδας
Του Δημήτρη Καραγεωργόπουλου
Παρακολουθώντας χθες την Παπαδημοβενιζελική συνέντευξη, όπου λίγο πολύ πανηγύριζαν για την επίτευξη συμφωνίας και την ομόφωνη έγκριση από το Eurogroup του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδος για τα κύρια στοιχεία του PSI, δηλαδή της προσφοράς που θα γίνει για την ανταλλαγή ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, μου γεννήθηκε, σχεδόν αυτόματα, η εξής απορία: Αλήθεια σε τι διαφέρει η πολιτική Βενιζέλου - Παπαδήμου απ' αυτήν που ασκούσε και στήριζε μέχρι τέλους ο Γιώργος Παπανδρέου;
Η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφορά.
Η νέα κυβέρνηση συστάθηκε με έναν και μόνο έναν σκοπό: Να επιβεβαιώσει (την καταστροφική για το λαό) Συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, από μία ευρεία πλειοψηφία πολιτικών δυνάμεων και την εφαρμογή μιας δέσμης μέτρων που

αυτή η Συμφωνία απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό δεν αποτελεί απλά μια ακόμα ερμηνεία, αλλά προγραμματικό στόχο της νέας κυβέρνησης και απαίτηση των δανειστών μας. Δηλαδή σήμερα, όσοι πανηγυρίζουν, πανηγυρίζουν για την επιβεβαίωση της «αποτυχημένης» για εκείνους (και για εμάς) πολιτικής Παπανδρέου, την οποία σήμερα οι ίδιοι επιχειρούν να καρπωθούν πολιτικά ως δική τους «επιτυχία»!
Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την πεισματώδη αντίρρηση του κ. Παπαδήμου στην (απαραίτητη από διετίας) αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, την οποία τώρα, σε μια έξαρση της ιστορικής ειρωνείας, καλείται να διαχειριστεί ο ίδιος από την θέση του πρωθυπουργού της χώρας.
Εν μέσω πανηγυρισμών για την νέα «διάσωση» της χώρας, από τους «εθνοσωτήρες» - εθνοφωστήρες, σε δύο ή τρεις μήνες η ΕΕ θα πρέπει να συνάψει μια αντίστοιχη συμφωνία για τις υπόλοιπες χώρες του «καταστροφικού» οικονομικού άξονα P.I.I.G.S (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα). Αυτού του είδους τα μέτρα θα είναι τότε απαγορευτικά ακριβά (για όλες αυτές τις χώρες). Οι κερδοσκόποι το γνωρίζουν και μας την έχουν στημένη στην γωνία. Δεν θα αργήσουν να χτυπήσουν. Και τότε ίσως είναι πολύ αργά να συνειδητοποιήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες το τεράστιο κόστος της άρνησης της ανάγκης για μια συστημική λύση.
Εκτίμηση είναι ότι οι στόχοι του PSI συνιστούν θανατηφόρο δηλητήριο για το σώμα της Ελλάδας και την ίδια την Ευρώπη και δυστυχώς δεν θα επιτευχθούν. Ακόμα κι αν οι στόχοι επιτύχουν, η Ελλάδα και ο Ελληνικός λαός θα βγουν και πάλι οι μεγάλοι χαμένοι.
Ποιοι κερδίζουν για μια ακόμη φορά; Μα φυσικά οι τράπεζες και οι ιδιώτες ομολογιούχοι (hedge funds).
Πως κερδίζουν; Ακόμα και την στιγμή που αντιμετωπίζουν ένα βαθύ κούρεμα, οι επιτήδειοι βρίσκουν κάτι που τους κάνει να χαμογελούν πλατιά. Στην περίπτωση του PSI, τα χαμόγελά τους εξηγούνται από το γεγονός ότι οι περισσότεροι των ομολογιούχων τα αγόρασαν περίπου στο 30% της αξίας τους. Από τη στιγμή που το PSI επιφέρει κούρεμα γύρω στο 50% της ονομαστικής τους αξίας, δηλαδή μικρότερο του 70%, και πάλι κερδισμένοι είναι.
Συνεπώς αγαπητοί μου φίλοι, η ανακοίνωση της συμφωνίας μπορεί να έγινε με τυμπανοκρουσίες, όμως, στην πραγματικότητα, ο στόχος της απομείωσης του δημόσιου χρέους μας, έως το 2020, στο 120% του ΑΕΠ είναι αδύνατο να επιτευχθεί. Είναι αδύνατον να επιτευχθεί διότι ήδη η ΕΕ, από τις 9 Δεκέμβρη αποφάσισε ότι το δικό μας PSI θα είναι το τελευταίο. Δηλαδή αναγνωρίζουν οι ίδιοι ότι το PSI αποτελεί μια λανθασμένη πολιτική απόφαση την οποία τερματίζουν. Πάραυτα σε μας την παρουσιάζουν ως μια από τις βασικότερες στρατηγικές για να εξέλθουμε από την Κρίση!
Ποια είναι όμως η σωστή στρατηγική για την έξοδο από την κρίση;
Νομίζω ότι η πρότασή των Ελληνικών Συνδικάτων και αρκετών προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, για ομόλογα έκδοσης της ΕΚΤ, εξακολουθεί να αποτελεί την βάση της μοναδικής ευκαιρίας που έχει τόσο η Ελλάδα όσο και η ευρωζώνη να ξεπεράσουμε όλοι μαζί την Κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου