Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Το "κούρεμα" ανοίγει το Ασφαλιστικό - Προς αύξηση ορίων ηλικίας;

Τον ασκό του Αιόλου για το ασφαλιστικό ανοίγει το "κούρεμα" των ομολόγων των Ταμείων σύμφωνα με ρεπορτάζ του σαββατιάτικου Τύπου.

Η κατάσταση στα Ταμεία είναι εκρηκτική καθώς σύμφωνα με ρεπορτάζ της Real News, οι απώλειες από το κούρεμα των ομολόγων υπολογίζεται στα 12 δισ. ευρώ ενώ η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο και οι εισφορές μειώνονται.

Το άνοιγμα της πόρτας στις επιχειρησιακές συμβάσεις και η αποδιοργάνωση του τοπίου στην εργασία σημαίνει νέες απώλειες.

Σύμφωνα με την Real η αξία των ομολόγων που κατέχουν οι οργανισμοί αυτοί φτάνει στα 25 δισ. ευρώ με 17 δισ. από αυτά να τα διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδας.

Όπως αναφέρει στην εφημερίδα ο επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ Γιώργος Ρωμανιάς, "η
 έλλειψη ρευστότητας με δεδομένο ότι ο κρατικός προϋπολογισμός είναι αμφίβολο ότι θα μπορέσει να καλύψει το εύρος των 12 δισ. ευρώ αναμένεται να οδηγήσει σε νέες περικοπές, στις αποδοχές των συνταξιούχων και στις παροχές των ασφαλιστικών Ταμείων".

Σύμφωνα με τον συνεργάτη του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Σάββα Ρομπόλη μοιραία θα οδηγηθούμε σε νέο συνταξιοδοτικό, με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Μάλιστα τα ταμεία επικούρησης και πρόνοιας θα είναι περισσότερο εκτεθειμένα μετά το κούρεμα, αφού το κράτος θα εγγυάται μόνο τις κύριες συντάξεις.

Σημειώνεται τέλος ότι από το 2015 και στο εξής το κράτος θα εγγυάται τη βασική σύνταξη που από το 2010 έχει οριστεί στα 360 ευρώ...

Πάντως ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, καθησύχασε λέγοντας πως οι απώλειες θα καλυφθούν, αναφέροντας ότι μόνο το 2,5% με 3% των κονδυλίων για την πληρωμή των συντάξεων προέρχεται από ομόλογα και το 97% από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα έσοδα των ταμείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου