Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Σωρεία παραβάσεων από γιατρούς και φαρμακεία αποκάλυψε έλεγχος του ΙΚΑ

Σε 1.248 παραβάσεις υπέπεσαν γιατροί του ΙΚΑ Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία κατά τη συνταγογράφηση φαρμάκων, σύμφωνα με τους ελέγχους που πραγματοποίησε η Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Συνταγών (ΚΜΕΣ) του Ιδρύματος.
Σε ανακοίνωση της Διοίκησης του ΙΚΑ, αναφέρεται ότι
 οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν, αφορούν:
- Αναγραφή φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων
- Αναγραφή φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων εκτός ειδικότητας ιατρού
- Αναγραφή φαρμάκων που δεν αντιστοιχούν στη διάγνωση
- Αναγραφή μη εγκεκριμένου δοσολογικού σχήματος
- Συνταγογράφηση ιδιοσκευασμάτων που χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ χωρίς να αναγράφουν την ένδειξη «Χορηγείται σε φαρμακείο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ», με συνέπεια την αντίστοιχη επιβάρυνση του Ιδρύματος.
Για τις περιπτώσεις αυτές, έχει ήδη διαταχθεί πειθαρχικός έλεγχος, προκειμένου το Ίδρυμα να προχωρήσει σε καταλογισμό της οικονομικής ζημιάς που προκλήθηκε σε βάρος του, προσαυξημένης κατά 50%, καθώς και την επιβολή των προβλεπομένων διοικητικών και ποινικών κυρώσεων.
Παραβάσεις και σε φαρμακεία
Από τον ηλεκτρονικό έλεγχο των συνταγών αλλά και από τους ελέγχους που πραγματοποίησαν οι υπηρεσίες του ΙΚΑ, διαπιστώθηκαν παραβάσεις και σε φαρμακεία συμβεβλημένα με το Ίδρυμα.
Για τις περιπτώσεις αυτές, η Διοίκηση του Ιδρύματος έχει εκδώσει κατά τη διάρκεια του 2011, συνολικά 141 αποφάσεις επιβολής κυρώσεων και έχει επιβάλει χρηματικά πρόστιμα αξίας 636.756 ευρώ.
Ακόμη, σε 15 φαρμακεία καταγγέλθηκε η σύμβαση εκτέλεσης συνταγών ΙΚΑ (α’ ή β’ βαθμού), ενώ δεσμεύτηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί φαρμακοποιών και γιατρών, στους οποίους καταλογίστηκαν σοβαρές παραβάσεις (πλαστογραφία-εικονική συνταγογράφηση) συνολικού ποσού 1.200.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου