Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Να πώς κρατά χαμηλές τις τιμές η ZARA: Εργαζόμενοι (και παιδιά)- σκλάβοι για τον ισπανικό κολοσσό μόδας ZARA σε παράνομα εργοστάσια στη Βραζιλία…

Από τη σημερινή Corrire della Sera: «Lavorano per Zara. I giudici: schiavismo! In Brasile fabbriche clandestine al servizio del colosso della moda. Orario di 12 ore, salario di 100 euro al mese»= (Δουλεύουν για τη ZARA και οι νομικοί λένε ότι πρόκειται για σκλαβιά. Στη Βραζιλία παράνομα εργοστάσια στην υπηρεσία του πολυεθνικού κολοσσού Zara. Ωράριο 12 ωρών για μισθό 100 ευρώ το μήνα)….

Αυτός είναι ο υπέρτιτλος άρθρου στη σημερινή ιταλική Corrire della Sera. Η είδηση δημοσιεύεται σ’ όλες σχεδόν τις μεγάλες ιταλικές εφημερίδες. Να σημειωθεί επιπλέον ότι οι εργαζόμενοι- σκλάβοι δεν έχουν κυριακάτικη αργία, άλλωστε τι σκλάβοι θα
‘ταν τότε!
Ο ισπανικός κολοσσός της μόδας, λοιπόν, η Zara, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας σοβαρότατης καταγγελίας για τα παραπάνω στη Βραζιλία. Κατηγορείται από τη βραζιλιάνικη δικαιοσύνη για εκμετάλλευση εργαζομένων που δούλευαν γι αυτή σε συνθήκες σκλαβιάς. Σε τέσσερα εργοστάσια που παρήγαγαν για τη Zara Βραζιλιάνοι επιθεωρητές εργασίας βρήκαν παράνομους εργαζόμενους σ’ απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, ακόμα και ανήλικους, προερχόμενοι από το Περού και τη Βολιβία.
Όπως δήλωσαν οι επιθεωρητές βρήκαν παιδιά εκτεθειμένα σε άμεσο εργασιακό κίνδυνο, μηχανές χωρίς μέτρα προστασίας, ηλεκτρικά καλώδια χωρίς ασφάλεια, πολλή σκόνη και βρομιά, χωρίς αερισμό και χωρίς το φως του ήλιου!
Ήδη η υπόθεση ερευνάται και από το Υπουργείο Εργασίας της Βραζιλίας.
Η Zara, ισπανικός κολοσσός της μόδας, ιδρύθηκε το 1975 και συγκαταλέγεται στις κορυφαίες επιχειρήσεις του είδους στον κόσμο. Διαθέτει 1723 καταστήματα διασκορπισμένα σε διάφορες χώρες του κόσμου και μέσα στο 2010 είχε κύκλο εργασιών 8 δισεκατομμύρια ευρώ!
Βέβαια δεν είναι η μοναδική πολυεθνική που μεταχειρίζεται σαν σκλάβους τους εργαζομένους της. Οι περισσότερες έχουν τα εργοστάσιά τους κυρίως σε φτωχές χώρες της Ν. Α. Ασίας αλλά και της Νότιας Αμερικής και απασχολούν παράνομα ακόμα και μικρά παιδιά παραβιάζοντας ασύστολα τις διεθνείς συμβάσεις και τα δικαιώματα του παιδιού.
Όσες/οι ψωνίζουν από τα καταστήματα της ZARA, ας το ξανασκεφτούν…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου