Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Συνταξιούχοι εργάζονται για να ζήσουν



Όλο και περισσότεροι Γερμανοί συνταξιούχοι

 εργάζονται για να συμπληρώσουν το εισόδημά

 τους, μιας και η σύνταξη δεν αρκεί για να

καλύψουν τα έξοδά τους. Τα στατιστικά στοιχεία

κάνουν λόγο για περισσότερους από 660.000.


Ο αριθμός των 65χρονων που εργάζεται στη Γερμανία αυξήθηκε από τους 417.000 το 2000 σε σχεδόν 661.000 το 2010. Έτσι το ποσοστό των εργαζόμενων συνταξιούχων αυξήθηκε την τελευταία δεκαετία από το 3% στο 3,9%. Τα στατιστικά στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν από την γερμανική κυβέρνηση μετά από επερώτηση του κόμματος «Η Αριστερά».

Οι αποδοχές δεν αρκούν…

Σύμφωνα με στοιχεία του κόμματος «Η Αριστερά» όλο και περισσότεροι
Εκπρόσωπος του υπουργείου αμφισβήτησε την ορθότητα των στοιχείων, υποστηρίζοντας ότι οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι αυξάνονται όχι επειδή οι αποδοχές τους είναι μικρές, αλλά επειδή στα 65 αισθάνονται ότι μπορούν να συνεχίσουν την εργασία και την προσφορά τους στην κοινωνία. Παράλληλα η εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν διαβλέπει αύξηση των συνταξιούχων που ζουν κάτω από το όρια της φτώχειας.

AFPD / Στέφανος Γεωργακόπουλος
 συνταξιούχοι λαμβάνουν ένα ειδικό επίδομα που τους διασφαλίζει τα βασικά. Ενδιαφέρον έχει ότι ο αριθμός εκείνων που λαμβάνουν το επίδομα –το οποίο συμψηφίζεται με την σύνταξη- έχει αυξηθεί από το 2003 κατά 71,3%. Σε σχετικό σχόλιο του υπουργείου Απασχόλησης αναφέρεται ότι η αύξηση τα τελευταία 7 χρόνια οφείλεται στην διεύρυνση του προγράμματος στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων και στις νέες πιο χαλαρές προϋποθέσεις για τη χορήγησή του.

Πολλοί συνταξιούχοι στα όρια της φτώχειας

Ο ειδικός σε ζητήματα συντάξεων από το κόμμα της Αριστεράς Ματίας Μπίρκβαλντ δήλωσε ότι «οι συνταξιούχοι αντί να ξεκουράζονται, εργάζονται μέχρι το τέλος της ζωής τους», κάνοντας λόγο για «τις συνέπειες μιας εντελώς αποτυχημένης πολιτικής απασχόλησης και συνταξιοδότησης». Για το λόγο αυτό ο Γερμανός πολιτικός τάχθηκε υπέρ συντάξεων που να διασφαλίζουν το επίπεδο ζωής και να προστατεύουν από τη φτώχεια. Ζήτησε μάλιστα την κατάργηση του σταδιακού «ψαλιδίσματος» των συντάξεων, καθώς και την κατάργηση του νόμου για σύνταξη στα 67. Την ίδια στιγμή η πρόεδρος της Αριστεράς Γκεζίνε Λέτς μιλώντας σε δημοσιογράφους έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το επίπεδο διαβίωσης των ηλικιωμένων και ζήτησε τη θέσπιση κατώτατης σύνταξης. Από τη πλευρά του το υπουργείο Απασχόλησης απέρριψε την εισαγωγή κατώτατης σύνταξης.



Υπεύθ. Σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου