Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Αναζητούνται ιδιώτες επενδυτές για την πώληση της «Κτηματολόγιο Α.Ε.»

Αναζητούνται ιδιώτες επενδυτές για την πώληση της «Κτηματολόγιο Α.Ε.»Δυο σενάρια για την είσοδο ιδιωτών επενδυτών στο Κτηματολόγιο εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου με το ένα εξ αυτών να αφορά στην πώληση τής «Κτηματολόγιο Α.Ε.» σε ξένη εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο των κτηματολογικών μελετών.
Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει σχετικές επαφές. Η πρόταση αναφέρεται στην πώληση του 100% της εταιρείας η οποία αυτή τη στιγμή έχει μετοχικό κεφάλαιο πάνω από 1,2 δισ. ευρώ. Πάντως, καλά πληροφορημένες πηγές λένε ότι, θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί η πώληση του 100% της εταιρείας στο 100% της αξίας της!
Ο όρος που αναμένεται να τεθεί στη
προκειμένη περίπτωση θα είναι να λαμβάνει το Δημόσιο ένα ποσοστό από τα έσοδα για τα επόμενα είκοσι χρόνια. Το Κτηματολόγιο θεωρείται εν δυνάμει «φιλέτο» καθώς όταν θα ολοκληρωθεί σε όλη τη χώρα θα έχει τη δυνατότητα συγκέντρωσης πολύ σημαντικών εσόδων από τις συναλλαγές (μεταβιβάσεις, υποθήκες, έκδοση οικοδομικών αδειών κ.λπ.) που πλέον θα προαπαιτούν βεβαιώσεις Κτηματολογίου. Το έτερο σενάριο που εξετάζει αυτή τη στιγμή η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι η πώληση ποσοστού από 15% έως και 49% της εταιρείας σε ιδιώτες.
Η εκκλησία
Επίσης, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, υπήρξε μάλιστα και κρούση από την Εκκλησία της Ελλάδας, η οποία φαίνεται ότι θα την ενδιέφερε να πάρει ένα ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Να σημειωθεί, πάντως, ότι δεν υπάρχει έως τώρα σαφής εικόνα για την κτηματογράφηση της εκκλησίας, η οποία σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις έχει στη κατοχή της περίπου το 10% της έκτασης της χώρας, άρα και περιουσία που ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ!
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ηγεσία του υπουργείου επιθυμεί να τρέξει η όλη υπόθεση με ρυθμούς fast truck. Ο ίδιος ο Γ. Παπακωνσταντίνου κατέστησε σαφές ότι επιθυμεί την εμπλοκή ιδιωτών στο Κτηματολόγιο από τις προγραμματικές του δηλώσεις ενώ ιδιαίτερη σημασία πλέον αποκτούν και οι προ δεκαετίας τοποθετήσεις του σημερινού προέδρου τής «Κτηματολόγιο Α.Ε.», Κ. Αρβανίτη σύμφωνα με τον οποίο «η σύνταξη, τήρηση και ενημέρωση του Κτηματολογίου πρέπει να γίνεται από ιδιωτικούς φορείς, με ευθύνη και έλεγχο από το Δημόσιο». Το πρόβλημα είναι το πώς θα ξεπεραστούν άμεσα θεσμικά προβλήματα που προκύπτουν.
Προϋπόθεση, πάντως για να επιτευχθούν τα σενάρια πώλησης μέρους ή όλης της εταιρείας, είναι η ελάφρυνση των λειτουργικών εξόδων. Αυτό εξετάζεται να επιτευχθεί με δύο τρόπους: Αφενός με τη συγκέντρωση ολων των υπηρεσιών τής «Κτηματολόγιο Α.Ε.» σε ένα ενιαίο κτίριο αντί για τα κοστοβόρα πέντε κτίρια της εταιρείας στη λεωφ. Μεσογείων (έξι κτίρια αν προστεθεί κι αυτό του Οργανισμού Κτηματογράφησεων και Χαρτογραφήσεων - ΟΚΧΕ) και αφετέρου η δραστική περικοπή του προσωπικού. Σύμφωνα άλλωστε με το σχέδιο του ΤΕΕ για την οργάνωση της εταιρείας, αυτή θα μπορούσε να λειτουργήσει με προσωπικό 150 εργαζομένων αντί των 370 που διαθέτει σήμερα.
Υπενθυμίζεται ότι το περσινό πόρισμα του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης έκανε λόγο για180 απολύσεις προσωπικού (και ιδίως 35 που έγιναν προεκλογικά). Ωστόσο αυτό δεν έγινε ποτέ. Οι μόνοι που απολύθηκαν από το Κτηματολόγιο ήταν όλοι κι όλοι 10 χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι.

1 σχόλιο:

  1. ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ!!!!

    ενα χρονο πριν ξεκινησαν τις απολυσεις!!!!κλεφτες και απατεωνες...
    να λογοδοτησουν τωρα οι κοπριτες του ΠΑ-ΣΟΚ που απελυσαν δημοσιους υπαλληλους!!!
    1.Αρβανιτης προεδρος του Κτηματολογιο ΑΕ-καθηγητης τοπογραφιας στο Πολυτεχνειο Θεσσαλονικης. Δηλαδη διπλοθεσιτης και κουμπαρος υφηπουργου.
    2.Καρτελια η γενικη διευθυντρια. Είναι αποφοιτος λυκειου και παιρνει 6000 ευρω μισθο. Απο την αρχη που πηγε στο κτηματολογιο είχε συμφωνησει με την Μπιρμπιλη να απολυσει δημοσιους υπαλληλους, ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ Η ΦΙΛΗ ΤΗΣ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΗΚΕ ΠΑΡΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ Η ΚΑΡΤΕΛΙΑ ΕΙΧΕ ΕΜΠΕΙΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ ΕΙΔΗ ΥΓΙΗΝΗΣ (LOL).
    3.ελισαβετ γκολφινοπουλου η οποια διοριστηκε την επομενη των εκλογων και εισηγηθηκε απολυσεις
    4.Καλημερης-ο βαρωνος του κτηματολογιου. Διπλοθεσιτης επαιξε το βρωμικο ρολο του ΠΑΣΟΚΟΥ.Παλια ετρωγε και επι ΝΔ.

    ΑΛΗΤΕΣ ΛΗΣΤΕΣ ΣΟΣΙΑΛΗΣΤΕΣ!!!

    ΟΜΩΣ ΒΟΗΘΗΣΕ ΚΑΙ Η αδράνεια του προηγούμενου Σωματείου των εργαζομένων στην Κτηματολόγιο Α.Ε . Δεν υπήρχε η παραμικρή αντίδραση στις απολύσεις συναδέλφων αορίστου χρόνου. Ειδικά ο Πρόεδρος Βαγγέλης Δήμας, ο Γραμματέας του Σωματείου Νίκος Παραμάνας και έπειτα ακολουθεί ο Βασίλης Βράκας, δεν έβγαλαν άχνα ...Είναι πρωτοφανές ένα Σωματείο να μην συμπαραστέκεται καν στους αγώνες και τα δικαστήρια των απολυμένων , να μην παρουσιάζονται καν ως μάρτυρες. Εϊχαν και το θράσος να θέλουν να επανεκλεγούν για να συνεχίσουν το «έργο τους». Δηλαδή την υποτέλεια, την αντισυναδελφικότητα και την προδοσία. Ντροπή.Την ζημιά την έκαναν και δεν πρόκυτε ποτέ να λογοδοτήσουν για τα παιδιά που χάσαν τις δουλειές τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή