Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Στο φως τη Δευτέρα η νέα λίστα με τα βαρέα - ανθυγιεινά

Στο φως τη Δευτέρα η νέα λίστα με τα βαρέα - ανθυγιεινάΤη Δευτέρα θα είναι έτοιμη η λίστα για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, η οποία στη συνέχεια θα δοθεί για διαβούλευση στους κοινωνικούς εταίρους. Αυτό επεσήμανε χθες ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας.Σημειώνεται πως η νέα λίστα αναμένεται να είναι περιορισμένη, καθώς στο Μνημόνιο υπάρχει πρόβλεψη πως όσοι υπάγονται στα βαρέα δεν πρέπει να ξεπερνούν το 10% του εργατικού δυναμικού. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο αριθμός των εργαζομένων που υπάγονται στο ειδικό αυτό καθεστώς θα πέσει στις 450.000.
Σε όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν, έρχεται αύξηση των ορίων ηλικίας κατά μία πενταετία, μείωση των
μισθών από 50 έως 200 ευρώ (καθώς οι εργαζόμενοι θα χάσουν το ειδικό επίδομα) και κατ' επέκταση μείωση των συντάξεων έως και 12%. Ως αντιστάθμισμα για τις αλλαγές αυτές περιορισμένος αριθμός ειδικοτήτων θα υπαχθεί στο ευνοϊκό αυτό καθεστώς.
Διαμαρτυρία
Στο μεταξύ χθες το πρωί μέλη του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο κτίριο του υπουργείου Εργασίας και κατέλαβαν το γραφείο του υπουργού επισημαίνοντας ότι είχαν μαζί του προγραμματισμένο ραντεβού. Ο υπουργός συναντήθηκε το μεσημέρι με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, με το θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων να κυριαρχεί.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιάννης Τασιούλας, επεσήμανε μεταξύ άλλων πως οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να δεχτούν την "κατεδάφιση" της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου