Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

ΓΣΕΕ: Αυξήσεις στις κατώτατες αποδοχές του ιδιωτικού τομέα

Εν μέσω κρίσης, απολύσεων και δραματικών περικοπών οι κατώτατες αποδοχές του ιδιωτικού τομέα αυξάνονται... Το θέμα, πλέον, δεν είναι τόσο το ποσοστό αναπροσαρμογής -το οποίο διαμορφώνεται μόλις στο 1,6%-, αλλά το γεγονός ότι κάποιοι εργαζόμενοι θα δουν αυξήσεις στις αποδοχές τους από τον επόμενο μήνα, ενώ πολλοί άλλοι βρίσκονται καθημερινά υπό το φάσμα των περικοπών, των ατομικών συμβάσεων ή, ακόμη χειρότερα, των απολύσεων.
Πέρυσι όταν η ΓΣΕΕ υπέγραφε τριετή Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, κατοχυρώνοντας για 3 χρόνια τον 13ο και 14ο μισθό και δίδοντας αυξήσεις έστω και στα όρια του Ευρωπληθωρισμού, πολλοί ήταν εκείνοι που βιάστηκαν να κατηγορήσουν το προεδρείο της Συνομοσπονδίας. Φέτος η ΕΓΣΣΕ φαντάζει "όαση" εμπρός στη λαίλαπα και στο ισοπέδωμα των εργασιακών σχέσεων!
Η αντιστροφή της τάσης και η καταβολή εκ νέου κάποιων αυξήσεων ύστερα από 25 μήνες (από την Πρωτομαγιά του 2009, όταν δόθηκε αύξηση 5,5%) είναι ένα θετικό στοιχείο.
Σύμφωνα με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), που υπογράφηκε πέρυσι μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών ενώσεων, προβλέπεται αύξηση των βασικών μισθών ανειδίκευτου εργάτη στα 751,39 ευρώ, από 739,56 σήμερα.
Αντιστοίχως, το ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη θα φτάσει στα 33,57 ευρώ από 33,04 τον Ιούνιο φέτος. Αναλόγως αναπροσαρμόζονται όλες οι αποδοχές με βάση τις τριετίες κάθε εργαζομένου, τα επιδόματα γάμου, τέκνων κ.λπ. (βλέπε σχετικούς πίνακες).
Παράλληλα οι εργοδότες θα κληθούν να καταβάλουν 20 ευρώ για κάθε μισθωτό που απασχολούν, υπέρ της διαμόρφωσης προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού για παιδιά φτωχών οικογενειών (εργαζομένων και ανέργων).
Μέσω αυτής της πρόβλεψης των δυο συμβαλλόμενων μερών (ΓΣΕΕ και εργοδοτών), η οποία θα κυρωθεί με νομοθετική ρύθμιση τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, υπολογίζεται ότι θα συγκεντρωθούν άνω των 40 εκατ. ευρώ, ποσό ικανό να τονώσει το τουριστικό κύκλωμα, να αυξήσει το σχετικό τζίρο στην αγορά και να ενισχύσει την απασχόληση στον κλάδο. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου