Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Δώρο Πάσχα σε… είδος ή και καθόλου! - Εργαζόμενος στην Πάτρα, υπέγραψε για δώρο που… θα πάρει και τελικά δεν πήρε, αφού ο εργοδότης τον εξαπάτησε



Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα, αλλά και στην  Πάτρα, βέβαια, με τις επιχειρήσεις να τους εκβιάζουν με την απειλή της απόλυσης να υπογράψουν ότι πήραν το δώρο Πάσχα χωρίς να τους έχει καταβληθεί και άλλες να το δίνουν σε είδος με τα προϊόντα που παράγουν. Υπό το φόβο μάλιστα της ανεργίας, οι εργαζόμενοι ενημερώνουν τους συνδικαλιστές, αλλά αποφεύγουν τις καταγγελίες. Ανάλογα κρούσματα και μάλιστα αρκετά, σύμφωνα με πληροφορίες του attacktv, παρουσιάστηκαν και στην Πάτρα, με εργαζόμενους, στους οποίους, δεν καταβλήθηκε δώρο, αλλά δεν… τόλμησαν να το καταγγείλουν, για να μην χάσουν τη δουλειά τους.
Υπάρχει επίσης περίπτωση
(τουλάχιστον για μία έγινε καταγγελία, αλλά υπάρχουν φόβοι ότι υπάρχουν και άλλες), όπου εργοδότης -σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά μιλώντας στο attacktv ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας Γιαν. Σουβαλιώτης- υποχρέωσε τον εργαζόμενο να υπογράψει για δώρο που θα έπαιρνε σε 10 μέρες και μόλις εκείνος υπέγραψε, του… αποκάλυψε ότι δεν πρόκειται να πάρει ούτε ευρώ! «Το θέμα είναι υπό έρευνα», τόνισε.
Σύμφωνα με τον κ. Σουβαλιώτη, δεν έγινε καμία καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ ακόμα και «ο πιο κακοπληρωτής, που είναι η «Μηχανική» έδωσε το δώρο στους εργαζόμενους, την Μ. Τετάρτη».
Η εικόνα αυτή πάντως, με τη μη καταβολή δώρου Πάσχα, σύμφωνα με τα Εργατοϋπαλληλικά Κέντρα της χώρας, εκτιμάται ότι μπορεί να είναι και χειρότερη από την περίοδο των Χριστουγέννων.
Εκτός όλων αυτών τέλος, υπάρχουν και εργοδότες που αντί δώρου, πληρώνουν σε είδος, σύμφωνα όμως, με την εγκύκλιο του ειδικού γραμματέως του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, Μιχ. Χάλαρη, «τα επιδόματα εορτών δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα. Για την καθυστέρηση καταβολής του δώρου Πάσχα, με την προθεσμία να έχει λήξει τη Μεγάλη Τετάρτη, επισύρονται ποινικές κυρώσεις».
Πηγή: Attacktv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου